LA GRANGE - ZZ TOP ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ Μ*5%@&!ΛΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!!

Το ‘’La Grange’’ συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο δίσκο των ZZ Top, ‘’Tres Hombres’’ (‘’Τρεις Άνδρες’’), ο οποίος κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1973 και τους έκανε γνωστούς πέρα από τα σύνορα του Τέξας. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα της μπάντας και πιο πολυπαιγμένα από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο και για μία θέση (No. 41) δεν μπήκε στα σαράντα πρώτα της Αμερικής.
Οι στίχοι του κάνουν αναφορά στο πορνείο που υπήρχε στα προάστια της πόλης La Grange, της κομητείας/επαρχίας Fayette του Τέξας, πλησίον του ποταμού Colorado.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση(!) ξεκίνησε να λειτουργεί το 1844 πριν κλείσει λόγω του Αμερικάνικου Εμφύλιου. Τη δεκαετία του ’60 έφθασε στο αποκορύφωμά της(!), υπό την καθοδήγηση της Edna Milton, με κέρδη κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε σημερινές  τιμές (εδώ πολλά θαυμαστικά). Το πορνείο έμεινε γνωστό στην ιστορία με το όνομα ‘’The Chicken Ranch’’. Στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης (Great Depression) οι πόρνες αποδέχονταν την πληρωμή τους σε πουλερικά για τις υπηρεσίες τους.
Έκλεισε οριστικά στις  2 Αυγούστου 1973 μετά από ‘’επίμονες’’ προσπάθειες του δημοσιογράφου της τηλεόρασης από το Houston, Marvin Zindler, οποίος ψάχνοντας για θέμα, άρχισε να κατηγορεί τον κυβερνήτη για τη λειτουργία του.

 O μπασίστας Dusty Hill είχε αναφερθεί  σε συνέντευξή του στο συγκεκριμένο ζήτημα:
‘’Είχα πάει εκεί, όπως και πολλά αγόρια την εποχή που ήταν να γίνουν άνδρες. Αν και η La Grange, όπως και οι μικρές πόλεις στο Τέξας, είναι συντηρητική, εν τούτοις οι κάτοικοι αντιτάχθηκαν στο κλείσιμο του πορνείου, το οποίο ήταν κάτι σαν σημείο αναφοράς. Εμείς γράψαμε το τραγούδι και το κυκλοφορήσαμε τρεις μήνες προτού κλείσει. Πραγματικά με  εκνεύρισε η απόφαση. Ήταν ένα πορνείο αλλά για οτιδήποτε έχει διάρκεια εκατό χρόνων, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος λόγος.’’
Η ιστορία του πορνείου ανέβηκε στο Broadway το 1978, με βάση το βιβλίο των Larry L. King & Peter Masterson, ‘’The Best Little Whorehouse in Texas’’, σε μουσική και στίχους της Carol Hall. Ακολούθησε η επιτυχημένη μεταφορά στον κινηματογράφο με τον ίδιο τίτλο το 1982. Πρωταγωνίστησαν οι Dolly Parton & Burt Reynolds.
Αυτό είναι το περίφημο La Grange απ' έξω.


TRIVIA:
•    To ‘’La Grange’’ είχε καταταχθεί ανάμεσα στα πρώτα εκατό τραγούδια σε διαφορετικές λίστες που αφορούσαν στα ΄΄Καλύτερα Κιθαριστικά Τραγούδια Όλων των Εποχών ’’ και στα ‘’Καλύτερα Κιθαριστικά Κομμάτια’’μερικά χρόνια πριν.
•    To 1992, ο κάτοχος των δικαιωμάτων, και συν-συνθέτης με τον John Lee Hooker, του τραγουδιού “Boogie Chillun”,Bernard Besman, μήνυσε τους ZZ Top (όχι ο Hooker) για αντιγραφή του riff στο ‘’La Grange’’. Το δικαστήριο δικαίωσε την μπάντα από το Τέξας.
•    Έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων σε: κινηματογραφικές ταινίες , σε παιγνίδι φλίπερ, σε παιγνίδια κονσόλας (video games), από επαγγελματίες παλαιστές, σε διαφημίσεις για jeans και ασφάλειες μοτοσυκλετών.
•    Μεταξύ των καλλιτεχνών που το έχουν διασκευάσει είναι οι Black Oak Arkansas και οι G3 (Satriani/Vai/ Petrucci).
•     Η πρώτη φορά που έπαιξαν το τραγούδι οι ZZ Top στην πόλη La Grange ήταν το 2015.
•    ΓΙΑΝΝΗΣ 602
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου