SPIRIT: ΕΙΧΑΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Οι Spirit είναι σχεδόν άγνωστοι στην χώρα μας, αν κι η ιστορία τους ξεκινά από το 1967 και φθάνει μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '00! Όσοι τους ξέρουν, τους έμαθαν από την μεγάλη επιτυχία τους I got a line on you αλλά κι από την πρόσφατη δικαστική διαμάχη τους με τους Page/Plant για τα δικαιώματα του Stairway to Heaven. Η ιστορία τους ξεκινά το 1967 από το Los Angeles όταν οι Randy California (κιθάρα/τραγούδι), Mark Andes (μπάσο), Jay Ferguson (τραγούδι/περκάσιονς), Ed Cassidy (ντραμς, πατριός του California) και John Locke (πλήκτρα) σχημάτισαν τους Spirits Rebellious και σύντομα κατέληξαν στο σκέτο Spirit.
Τον Αύγουστο του 1967 με την προτροπή του παραγωγού Lou Adler που είχε δουλέψει με Mamas and the Papas και Grass Roots, υπογράφουν στην Ode Records και τις πρώτες ημέρες του 1968 κυκλοφορεί το άλμπουμ 'Spirit(No 31 Αμερική) που βγάζει μια μικρή επιτυχία, το single "Mechanical World", ενώ περιέχει και το ινστρουμένταλ "Taurus", σύνθεση του Randy California. Μπορεί ο California να πέθανε το 1997, αλλά ο μπασίστας του συγκροτήματος Mark Andes κατέθεσε μήνυση κατά των Jimmy Page και Robert Plant, με την κατηγορία ότι έχουν κλέψει τη μελωδία του συγκεκριμένου τραγουδιού, σύνθεση του κιθαρίστα του συγκροτήματος Randy California, και το παρουσίασαν σαν δικό τους, με τίτλο Stairway To Heaven! Διαβάστε εδώ  κι εδώ την δικαστική απόφαση.
 Το Spirit είχε πολλά στοιχεία από jazz και ψυχεδέλεια (1968 γαρ) και λίγους μήνες αργότερα, το συγκρότημα  καταφέρνει να επαναλάβει την επιτυχία του με το  single,"I Got a Line on You" (Νο 25 Αμερική). Το δεύτερο άλμπουμ τους The Family that plays together (No 22 Αμερική, 1968) είχε κι αυτό πολλά στοιχεία jazz και ψυχεδέλειας και τους άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Η περιοδεία που έκαναν ως support με τους Led Zeppelin ήταν καταλυτική στην εξέλιξη της καριέρας τους, αφού δέχονται πρόταση από το γάλλο σκηνοθέτη Jacques Demy να γράψουν τη μουσική για την ταινία του Model Shop αλλά και να εμφανιστούν!  Ακολούθησε το άλμπουμ Clear (No. 55 Αμερική) και μετά το Twelve Dreams of Dr. Sardonicus (No 63 Αμερική) που ήταν και το τελευταίο καλό άλμπουμ που κυκλοφόρησαν. Οι κριτικές που πήρε ήταν πολύ καλές, φτάνοντας στην υπερβολή αφού το έφερναν στα ίδια επίπεδα με το The Dark Side of the Moon! Το συγκρότημα εξακολούθησε να δισκογραφεί με τελευταίο άλμπουμ του το Model Shop που αν κι ηχογραφήθηκε το 1968, κυκλοφόρησε το 2005, ουσιαστικά τελευταίο άλμπουμ τους είναι το California Blues.
Λόγω της σχέσης Jimi Hendrix και Randy California (διαβάστε στο Trivia), οι Spirit είχαν προσκληθεί να ανοίξουν για τον Hendrix στην εμφάνιση του Woodstock. Όμως ο manager τους Lou Adler, που ήταν εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, απέρριψε την πρόταση(!) γιατί εκείνες τις ημέρες το συγκρότημα έκανε promotion του δίσκου τους Clear!


Ένα άλλο μέλος των Spirit που έκανε προσωπική καριέρα είναι ο τραγουδιστής Jay Ferguson που εκτός από τους Spirit έπαιξε με τους JoJo Gunn, κυκλοφόρησε 7 προσωπικά άλμπουμ, ενώ μετά τους Spirit, έγραψε μουσική για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Σε προσωπικό επίπεδο είχε μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι Thunder Island (No 9 Αμερική 1978).
TRIVIA
Το πραγματικό όνομα του Randy είναι Randy Craig Wolfe και το California το απέκτησε πριν βρεθεί στους Spirit, όταν έπαιζε στους Jimmy James and the Blue Flames όπου κιθάρα έπαιζε ο Jimi Hendrix. Ο μπασίστας των Animals, Chas Chandler που ανακάλυψε τον Hendrix, όταν τους είδε να παίζουν τους προσκάλεσε και τους 2 να πάνε στην Αγγλία, αλλά οι γονείς του California του το αρνήθηκαν επειδή τότε ήταν μόνο 15 ετών! Παράλληλα με τους Spirit κυκλοφόρησε 4 προσωπικά άλμπουμ. Έφυγε από τη ζωή το 1997 σε ηλικία 45 ετών στην προσπάθεια του να σώσει τον 12χρονο γιό του στο Molokai της Hawaii. Για την ιστορία, ο γιός του σώθηκε.
Ο Cassidy είχε το ψευδώνυμο "Mr. Skin" γιατί είχε ξυρίσει το κεφάλι του.
Την παραγωγή του άλμπουμ τους Twelve Dreams of Dr. Sardonicus έκανε ο Dave Briggs με προτροπή του Neil Young! Το άλμπουμ αυτό είναι ένα από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν Moog Synthesizer.
To 1972 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Machine Head στην Αμερική, ο Randy California αντικατέστησε τον Ritchie Blackmore στους Deep Purple για μια εμφάνιση γιατί είχε προσβληθεί από ηπατίτιδα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Spirit (1968)

The Family That Plays Together (1968)

Clear (1969)
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/5/17/


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου