ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ LED ZEPPELIN ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ !

Μεγάλη διάσταση έχει πάρει η μήνυση που κατέθεσε πριν 2 χρόνια ο μπασίστας των Spirit, Mark Andes, κατά των Jimmy Page και Robert Plant, με την κατηγορία ότι έχουν κλέψει το τραγούδι των Spirit, Taurus, σύνθεση του κιθαρίστα του συγκροτήματος Randy California, και το παρουσίασαν σαν δικό τους, με τίτλο Stairway To Heaven! Αν και πριν πεθάνει, ο συνθέτης
Randy California είχε δηλώσει ότι δεν ενοχλείται αν η μουσική του αντιγραφεί (!), ο Page, όταν του γνωστοποιήθηκε η μήνυση του Andes, είχε χαρακτηρίσει το θέμα με τη λέξη "γελοιότητες" κι ότι ποτέ δεν είχε ακούσει το συγκεκριμένο τραγούδι (σ.σ. όλοι έτσι λένε)! Ο δικηγόρος που αντιπροσωπεύει την οικογένεια του California, του υπενθύμισε ότι οι Led Zeppelin είχαν πέριοδεύσει το 1968 και 1969 στην Αμερική και ήξερε τα τραγούδια τους. Να σημειώσουμε ότι το τραγούδι  Taurus των Spirit κυκλοφόρησε στο πρώτο άλμπουμ τους του 1968, ενώ το Stairway to Heaven, που του μοιάζει εξοργιστικά, κυκλοφόρησε στο άλμπουμ των Led Zeppelin, IV (1971) δηλ τρια χρόνια μετά!
Εντυπωσιακό είναι ότι η υπερασπιστική γραμμή των Led Zeppelin δεν θα κινηθεί στο να απαντήσει στη "δήθεν" ομοιότητα των 2 τραγουδιών, αλλά στο κατά πόσο η πλευρά των Spirit έχει έννομο συμφέρον να κινεί την όλη διαδικασία, όταν ο συνθέτης Randy California έγραψε το κομμάτι έχοντας συμβόλαιο για τα δικαιώματα που του απορρέουν, δικαιώματα που απεμπόλησε το 1991 με τη δήλωση του ότι επιτρέπει να πάρουν την εισαγωγή του Taurus! Δηλαδή αποδέχονται την ομοιότητα και το γεγονός ότι το έκλεψαν,  αλλά τους σώζει η δήλωση του συνθέτη! Επίσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι ένα τόσο γνωστό κομμάτι μπορεί να υπόκειται σε νόμο περί δικαιωμάτων, όπως συνέβη στην περίπτωση του Jingle Bells, που κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα. Ωστόσο η κεντρική δικαστική αρχή της Καλιφόρνια έχει καταλήξει ότι τα τραγούδια μοιάζουν μεταξύ τους και ότι υπάρχει ζήτημα αντιγραφής. Επίσης, αφού υπάρχει συμβόλαιο, ο Randy California δικαιούται τα μισά χρήματα από τα δικαιώματα. Η ακρόαση θα συνεχιστεί στις 10 Μαΐου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι Led Zeppelin βρίσκονται μπροστα σε μια κατηγορία, αφού στο παρελθόν βρέθηκαν άλλες 2 φορές(!) μες τις οποίες όμως συμβιβάστηκαν. Συγκεκριμένα το 1990 ο γιός της Ann Bredon κινήθηκε δικαστικά κατά του συγκροτήματος για τα δικαιώματα του τραγουδιού "Babe I'm Gonna Leave You" που πρωτοερμηνέυτηκε από την Joan Baez στο άλμπουμ της Joan Baez in Concert, Part 1 (1962) και υπάρχει μόνο σε Live ηχογράφηση. Η Bredon ήταν η συνθέτρια του κομματιού που τελικά από τις εκδόσεις του πρώτου άλμπουμ των Led Zeppelin, που φιλοξενείται το "Babe I'm Gonna Leave You" αναφέρεται και το όνομα της. Το ίδιο και ακόμα πιο "κραχτή" ήταν η περίπτωση του κλασικού Whole Lotta love που φιλοξενείται στο Led Zeppelin II (1969) που είναι ίδιο με το " I need Love" σύνθεση του μεγάλου Willie Dixon, που το ερμήνευσε ο Muddy Waters το 1962. Για πολλά χρόνια οι Led Zeppelin είχαν βάλει τα ονόματά τους σαν συνθέτες, ενώ οι στίχοι και μουσική ήταν του Willie Dixon. Το 1990 η χήρα του Dixon ξεκίνησε νομική διαδικασία κατά των 4 συνθετών(!) αλλά το θέμα έληξε με την προσθήκη του Willie Dixon στα credits. Βέβαια κι αυτή η ιστορία του Taurus "βγάζει μάτια" και δύσκολα ο Page θα καθαρίσει, ειδικά όταν οι δικηγόροι του έχουν σαν υπερασπιστική γραμμή ότι το κομμάτι ανήκει πια σε όλους όπως συμβαίνει με τραγούδια όπως το...Jingle Bells.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Kαι μία άλλη περίπτωση που ομοιάζει λίγο είναι το Immigrant Song με το Ride The Sky των Lucifer's Friend.

    ΑπάντησηΔιαγραφή