ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΥΣ LED ZEPPELIN ΓΙΑ ΤΟ STAIRWAY TO HEAVEN!!!

Το δικαστήριο του Λος Άντζελες έκρινε ότι το τραγούδι «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin δεν αποτελεί αντιγραφή ενός ορχηστρικού κομματιού των Spirit, ενός συγκροτήματος της δεκαετίας του 1960 που είχε παρουσιαστεί το 1968 στο πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Spirit. Διαβάστε εδώ.
Η ιστορία πάει τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω, όταν ο διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του κιθαρίστα του συγκροτήματος Spirit και συνθέτη του Taurus, Randy California, ζητούσε αποζημίωση ύψους 2.000.000$. Σύμφωνα με τους ενόρκους (τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες) που συνεδρίαζαν από την Τετάρτη, ο τραγουδιστής Robert Plant κι ο κιθαρίστας Jimmy Page, οι οποίοι παρευρίσκονταν στο δικαστήριο, είχαν πρόσβαση στο τραγούδι Taurus των Spirit, αλλά η ενάγουσα πλευρά δεν κατάφερε να αποδείξει ότι στοιχεία αυτού του ορχηστρικού κομματιού είναι «πραγματικά παρόμοια» με το «Stairway to Heaven».
Την Τρίτη, ο Robert Plant είχε καταθέσει στο δικαστήριο τη δική του εκδοχή για τη σύνθεση του «Stairway to Heaven», το οποίο ηχογραφήθηκε στα τέλη του 1970-αρχές του 1971, 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Taurus, λέγοντας μάλιστα ότι δεν θυμάται καν αν είχε πάει σε συναυλία των Spirit με τους οποίους όμως οι Led Zeppelin είχαν περιοδεύσει στην Αμερική το 1969!!!
Περιέργως ο συνθέτης του Taurus Randy California Καλιφόρνια, δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την πατρότητα του τραγουδιού μέχρι και το θάνατό του από πνιγμό το 1997. Ωστόσο, σε στενούς φίλους του και σε ορισμένες συνεντεύξεις είχε πει ότι του άξιζε να αναγνωριστεί ως συνθέτης του Stairway και είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» την πράξη των Led Zeppelin. Γεγονός είναι ότι παρ’ όλη την εξωφρενική ομοιότητα του τραγουδιού, η απόφαση του δικαστηρίου δίνει τέλος σε μια διαμάχη κι ο καθ’ ένας μας ας κρίνει μόνος του.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου