ΓΙΑΤΙ ΟΙ BEATLES ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΟ WOODSTOCK

 


Το 1969 οι Beatles δεν είχαν διαλυθεί, τουλάχιστον επίσημα και οι διοργανωτές του Woodstock είχαν κυκλώσει το όνομά τους σαν ένα από τα υποψήφια για το 3ήμερο. Όμως μέσα στο συγκρότημα συνέβαιναν εξελίξεις με πρώτη την προσωρινή αποχώρηση του George Harrison, λίγους μήνες πριν το Woodstock, ενώ είχαν απαρνηθεί τις ζωντανές εμφανίσεις χρόνια από το 1966, οπότε ήταν μάλλον απίθανο να αποδεχτούν την πρόταση.
 Φαινομενικά, όμως, ο κυρίαρχος λόγος για την απουσία των Fab Four ήταν η πολιτική ανάμειξη. Αντί να προσπαθήσει να κλείσει και το συγκρότημα, ο διοργανωτής Michael Lang επικέντρωσε τις προσπάθειές του αποκλειστικά στον John Lennon, αλλά ένας άνθρωπος στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο τους: ο τότε Προέδρος της Αμερικής, Richard Nixon. Ο 37ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας εμπλέξει τη χώρα του στον  πόλεμο του Βιετνάμ αλλά και της Καμπότζη, είχε ανοίξει μέτωπο κατά του Lennon καθώς τον παρακολουθούσε στενά με το αίσθημα του Μακαρθισμού (δες Μήτηρ Μαθήσεως) να είναι πολύ έντονο. Κάθε καλλιτέχνης με αριστερή ιδεολογία τέθηκε υπό αμφισβήτηση, με το ο FBI να συγκεντρώνει εκτενή αρχεία για τον τραγουδοποιό, με ένα υπόμνημα του Edgar Hoover να εφιστά την προσοχή στις υποτιθέμενες «ακραίες αριστερές δραστηριότητές του στη Βρετανία». «Θέλαμε πραγματικά τον John Lennon, αλλά ο Nixon δεν τον ήθελε στη χώρα εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Lang στην Guardian το 2012. «Προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να τον πείσουμε. Παραδόξως, όταν έγραφα τα απομνημονεύματά μου, βρήκα μια επιστολή από την Apple που πρότεινε τη συμμετοχή στο φεστιβάλ των Plastic Ono Band (δες Μήτηρ Μαθήσεως). Δυστυχώς τότε δεν την είδα παρά  μέχρι την ημέρα που αποφάσισα  να καταγράψω την ιστορία του φεστιβάλ». Το παράδοξο ήταν ότι ο Lennon  δεν ήταν πιο ακραίος στις πολιτικές του απόψεις από οποιονδήποτε άλλον που εμφανίστηκε στο Woodstock αλλά ο Nixon φοβήθηκε ότι ο κόσμος θα τον υποστήριζε με συνέπια να έβλαπτε την εκστρατεία επανεκλογής του. Για την ιστορία, ο Nixon αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1972 λόγω του σκανδάλου Watergate.
 

ΜΗΤΗΡ ΜΑΘΗΣΕΩΣ

  •  Μακαρθισμός, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μια περίοδος έντονων αντικομμουνιστικών διώξεων στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και του 1950, που χαρακτηρίστηκε από τις δραστηριότητες του γερουσιαστή Joseph McCarthy. Αυτό το φαινόμενο περιλάμβανε κατηγορίες, έρευνες, και λίστες αποκλεισμού (όπως η «Μαύρη Λίστα του Χόλιγουντ»), οι οποίες οδήγησαν σε καταστροφή καριερών και την κατηγορία αθώων πολιτών για κομμουνιστικές διασυνδέσεις.  Ο γερουσιαστής Joseph MacArthur υπήρξε η πιο χαρακτηριστική προσωπικότητα του φαινομένου, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «ο πιο επίφοβος άνθρωπος των ΗΠΑ».
  • Οι Plastic Ono Band ήταν ένα σχήμα που σχημάτισε ο John Lennon το 1967, παράλληλα με τους Beatles για να εκφράζει το  καλλιτεχνικό του έργο ξεχωριστά από αυτό των Beatles.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/12/25

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου