EMERSON LAKE AND PALMER - LUCKY MAN


 Mέσα στα 41 λεπτά, που διαρκεί το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ των Emerson Lake and Palmer, τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι ο υψηλός λυρισμός, η έντονη αισθητική και οι τεράστιες κλασικές επιρροές, με την έντονη χρήση του συνθεσάιζερ. Όμως στο τέλος της Β! πλευράς του βινύλιου, περιμένει υπομονετικά να το ανακαλύψεις μια πανέμορφη μπαλάντα, που διαφέρει πολύ σε σχέση με τα άλλα κομμάτια. Το Lucky Man, σύνθεση του μπασίστα/τραγουδιστή και κιθαρίστα των Emerson Lake and Palmer, Greg Lake ξεκίνησε να γράφεται σε ηλικία….12 ετών, όταν πήρε  από τη μητέρα του μια κιθάρα δώρο. Όταν έγινε μέλος των King Crimson, το πρόβαραν αλλά δεν το ηχογράφησαν, για να καταλήξει στον πρώτο δίσκο των Emerson Lake and Palmer που το ολοκλήρωσαν σαν τραγούδι καθώς διαπίστωσαν ότι τους έλειπε ένα τραγούδι για να συμπληρώσουν το δίσκο!  Ο Lake το δούλεψε στο studio με τον ντράμερ Carl Palmer, προσέθεσαν τα απαραίτητα overdubs του μπάσου, κιθάρας(ακουστικής και ηλεκτρικής), αφήνοντας για το τέλος ένα σόλο από το Moog του Keith Emerson (σ.σ. προσέξτε πως πηδάει από το ένα κανάλι ήχου στο άλλο!)!Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με τις κλασικίζουσες progressive συνθέσεις, φορτωμένες από το moog του Keith Emerson, το Lucky Man ακούγεται σαν όαση, κάνοντας τον super star του συγκροτήματος, να νιώσει άβολα, αφού η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ, είναι αυτή η μπαλάντα.

Το Lucky Man έγινε ένα από τα signature κομμάτια των Emerson Lake and Palmer, κι ας μακριά από το κλασικό ύφος τους.  Παρ΄όλο που κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο, δεν έγινε μεγάλη επιτυχία σταματώντας στο Νο 48 στο αμερικάνικο chart και στο Νο 12 του ολλανδικού!


TRIVIA

Το σόλο του Emerson στο τέλος, ήταν ήδη ηχογραφημένο, όχι απαραίτητα για το Lucky Man αλλά από τα sessions που έκανε στο studio χωρίς να γνωρίζει που θα το χρησιμοποιούσαν. Και φυσικά ΔΕΝ υπήρξε δεύτερη ηχογράφηση.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
24/5/25
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου