ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ VHS KAI DVD ΤΩΝ DEEP PURPLE

 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που από αυτήν εδώ τη στήλη, διαβάσατε ένα άρθρο με όλα τα επίσημα live άλμπουμ των Deep Purple. Σήμερα ήλθε η σειρά των videos που κυκλοφόρησαν είτε σε VHS είτε σε Dvd, που ξεπερνούν τα 20! Διαβάστε μια συνοπτική παρουσίαση όλων των επίσημων VHS, που επανακυκλοφόρησαν σε Dvd) αλλά κι όλων όσων κυκλοφόρησαν κατ ευθείαν σε dvd. Γράφει ο Επαμεινώνδας Κολιός
Πρώτο live video των Deep Purple είναι η τηλεοπτική μετάδοση του BBC(1970), στο περίφημο Concert for Group and Orchestra, το Σεπτέμβριο του 1969 στο αρχοντικό.
πανέμορφο Albert Hall.Το ιστορικό πείραμα του Jon Lord, να παντρέψει τη συμφωνική ορχήστρα με rock συγκρότημα, καταγράφτηκε τηλεοπτικά με τους Blackmore, Paice, Gillan, Glove και φυσικά Lord επί σκηνής, σε ένα μοναδικό κοντσέρτο (VHS 1999, DVD 2002).
Την ίδια χρονιά, το 1970, ακολούθησε και δεύτερη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στο Manchester για την Granada Television όπου κυκλοφόρησε με τίτλο Doing their thing με την παρουσία πολλών θεατών στο studio, όπου η κλασική πεντάδα του In Rock παραδίδει μαθήματα ατόφιου hard rock και τους έκπληκτούς θεατές να χειροκροτούν τυπικά στην αρχή του Speed King, Child in Time (εκπληκτικό), Wring that Neck και Mandrake Root  και στο τέλος να τους αποθεώσουν (VHS 1984, DVD 2003). Σημείωση: Λέγεται ότι στο κοινό ήταν και ο παίκτης της Manchester United, George Best!


To 1972 και οι Deep Purple περιοδεύουν στη Σκανδιναβία όπου κινηματογραφούν σε ασπρόμαυρη εγγραφή το Scandinavian Nights Live in Denmark 1972, KB Hallen Copenhagen(VHS 1990). Εδώ βλέπουμε τη MK II σε όλο της το μεγαλείο, σε κανονική συναυλία σε ένα κατάμεστο χώρο, με άρωμα Made in Japan. Το 2005 κυκλοφορεί σε dvd με τίτλο In Concert 72/73, με bonus έγχρωμο υλικό από την αμερικάνικη περιοδεία του 1973 στο Hofstra University της Νέας Υόρκης, αλλά μόνο με 3 κομμάτια από εκείνη την βραδιά: τα Strange Kind of woman, Smoke on the water και Space truckin. Προσοχή: το dvd με τίτλο Machine Head the live 1972είναι το Denmark 72 με άλλο εξώφυλλο!
Η εκρηκτική εμφάνιση της MK II στο Ontario Motor Speedway, κοντά στο Λος Άντζελες, μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι ABC, στις 6 Απριλίου 1974, με απολογισμό μια πανάκριβη καταστραμμένη κάμερα και το συγκρότημα να αποδρά από τη φλεγόμενη σκηνή μπροστά σε 250.000 θεατές  Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό ήταν το California Jam (Laser Disc και VHS 1981). Η κυκλοφορία του σε dvd το 2002 αλλά και Blu-ray 20k, περιέχει έξτρα υλικό, δοκιμαστικές λήψεις και σκηνές από τα παρασκήνια.


Η τελευταία περιοδεία της ΜΚ ΙΙ πέρασε από την Ιαπωνία όπου κινηματογράφησαν τη συναυλία τους στο Budokan Hall (15 Δεκεμβρίου 1975). Στα 31 λεπτά του video, ξεχωρίζουν τα Burn, You keep on moving και ο Tommy Bolin σε δύσκολες, λόγω ναρκωτικών ημέρες. Το 2011 κυκλοφόρησε σαν Phoenix Rising σε dvd με πρόσθετο υλικό από την περιοδεία και αναφορά στα σοβαρά προβλήματα των συναυλιών τους στην Jakarta.
Η επανένωση των Deep Purple το 1984 είχε σαν συνέπεια την Perfect Strangers tour που ξεκίνησε από την Αυστραλία και κυκλοφόρησε σε dvd το 2013, με τίτλο Perfect Strangers Live 1984 όπου περιέχει ολόκληρη τη συναυλία της Μελβούρνης(141 λεπτά). Είχε κυκλοφορήσει και σε περιορισμένη έκδοση 2cd/dvd.
    Η τελευταία περιοδεία τους με τον Ritchie Blackmore έγινε το 1995, μετά την κυκλοφορία του The Battle Rages On καταγράφτηκε στο Come Hell or High water (σημαίνει «είμαι πρόθυμος να κάνω τα πάντα για να ξεπεράσω τα εμπόδια») και είναι η τελευταία καταγραφή της MK II επί σκηνής με εξαιρετική απόδοση, με ένα ονειρεμένο set list αλλά και προβληματικές σχέσεις. Παράδειγμα, η αργοπορημένη είσοδος του Ritchie στη σκηνή και το περιστατικό με το ποτήρι στον camera man (VHS 1994, DVD 2001)
Το πρώτο live video των Deep Purple, με τον Steve Morse στην κιθάρα, έχει τίτλο Bombay Calling και βιντεοσκοπήθηκε από την ινδική τηλεόραση στις 18 Απριλίου 1995 στο Mumbai. Η συναυλία καταγράφεται σαν αξέχαστη στον ινδικό κοινό, ενώ το συγκρότημα συνεχίζει με φρέσκο αέρα (vhs 1995, dvd 2000. Το 2004  κυκλοφορεί ξανά σε dvd αυτή τη φορά με bonus υλικό από την εμφάνισή τους στη Ν.Κορέα το 1995.


Μια ακόμα κυκλοφορία σε dvd έχουμε το 2004 με τίτλο Live Encounters 1996 από το Katowice της Πολωνίας (3/6/96) από την πολωνική εταιρεία Metal Mind Production σε έκδοση μες 2πλό cd.
To jazz Festival του Montreuax της Ελβετίας, είναι άρρηκτα δεμένο με τους Deep Purple, λόγω του Smoke on the Water αλλά και των πολλών live που έχουν δώσει εκεί. Η εμφάνισή τους, τον Ιούλιο του 1996, κυκλοφόρησε σε dvd το 2006 με τίτλο Montreaux 1996 και με bonus μεγάλο απόσπασμα από το Montreuax 2000, με την MKVII σε μεγάλη φόρμα, κάτι που διαπιστώσαμε και στις εμφανίσεις στη χώρα μας εκείνη τη χρονιά(2000).  
Ξεχωριστή χρονιά είναι το 1999 με τους Τιτανοτεράστιους να περιοδεύουν συνέχεια και να κυκλοφορούν το Total Abandon Live in Australia 99(cd/dvd/VHS)ενώ η special έκδοση περιέχει και δεύτερο dvd με τίτλο A band  Downunder με highlights και συνεντεύξεις από όλη την περιοδεία, διάρκειας 3 ωρών! Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς έχουμε τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή τους στο Royal Albert Hallόπου  γιόρτασαν την 30η επέτειο του Concert. Η συναυλία κυκλοφόρησε σε cd/dvd.
Άξια αναφοράς είναι μια σειρά video που περιέχουν συνεντεύξεις, videos αλλά και πολλά live αποσπάσματα, με πρώτο το New Live and Rare: The video collection 1984-2000. Εδώ έχουμε promo video clips και live αποσπάσματα της περιόδου 84-00αππό πολλές χώρες όπως Ινδία , Ρωσία και Βουλγαρία με σπάνιο υλικό όπως το δυσεύρετο τότε Fire and Dynamite και Fire in the Basementμε τον Joe Lynn Turner (DVD 2000).


To Heavy Metal Pioneers αρχικά κυκλοφόρησε σε VHS (1991) και το 2000 σε dvd. Περιέχει συνεντεύξεις των μελών της περιόδου Joe Lynn Turner, με σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις και Live της περιόδου 68-85, κυρίως από τα videο, Doing their Thing, California Jam και το video King of Dreams.
Το Machine Head the Making of Documentary (DVD 2000) είναι γεμάτο συνεντεύξεις των μελών της MK IIμε ανάλυση των τραγουδιών, σπάνιες φωτογραφίες , video της εποχής πολλές άγνωστες τότε λεπτομέρειες της παραγωγής και ηχογράφησης και το σπάνιο video, Never Before.
 Το2πλό Historic Hits and Highlights 1968-1976 (2009) είναι ένα ντοκιμαντέρ  με υλικό από το 1968 έως και το 1976, με τηλεοπτικές εμφανίσεις σε χρονολογική σειρά. Κάποια live video βρίσκονται σε άλλα dvd, είτε αποσπασματικά είτε σε ολόκληρη τη συναυλία. 

 
  Οι  χρονιές 2000, 2001 και 2002, οι MK VII κυριολεκτικά όργωσε τον πλανήτη(έπαιξαν 3 χρονιές συνεχόμενες στην Ελλάδα) με τον Don Airey να παίρνει τη θέση του Jon Lord. To dvd Perihelion περιλαμβάνει εμφάνιση και συνεντεύξεις τους στο Sunrise Theater του Miami (5/6/2001) (dvd 2002, ενώ η τελευταία εμφάνιση του Lord όπου παίζει μαζί με τον Airey(!) έγινε στην NEC Birmingham Arena στις 14 Σεπτεμβρίου 2002, καταγράφεται και εμφανίζεται σαν bonus στο dvd Live in NEC 2016.
Το τετραπλό dvd Around the World Live 1995-2007, περιλαμβάνει τα Bombay Calling, Total Abandon Live 99 και Live on the NEC Uk 2002, όλα με bonus υλικό αλλά και το εκπληκτικό documentary, Access all Areas με highlights και παρασκήνια από τις περιοδείες 1995-2007.
The all came down to Montreux(2006). Άλλη μια πολύ καλή εμφάνιση στο γνωστό φεστιβάλ της ΝΚ VIII, για τα 40α γενέθλια από την ίδρυσή τους (κυκλοφόρησε το 2007 σε dvd). Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί η εμφάνιση του παραγωγού Michael Bradfield στην κιθάρα και του ιδρυτή του φεστιβάλ Claude Nobbs στη φυσαρμόνικα, κι  οι 2 επί σκηνής. Το bonus υλικό εδώ η συναυλία στο Hard Rock café του Λονδίνου, το 2006.
Live on Motreux 2011(πάλι!!!), με τη συνοδεία της Neue Philharmonic Frankfurt, σ΄ένα απόλυτο greatest hits αλλά και με συνεντεύξεις (Dvd/Blu-ray 20110. Την ίδια εποχή έχουμε το Live in Verona with Orchestra(18 Ιουλίου 2011),στην Arena di Verona, που κυκλοφορεί σε dvd/Blu-ray 2014 και δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με το Live on Motreuax 2011. Σημείωση: το Μάϊο του 2011, οι Deep Purple περιόδευσαν στη χώρα μας, δίνοντας 5 συναυλίες, χωρίς συμφωνική και χωρίς τον Roger Glover αλλά με προσωρινό αντικαταστάτη του τον Nick Fyffe των Jamiroquai.



Τέλος, 2 ταυτόχρονες κυκλοφορεί σε ένα πακέτο cd/dvd, ήταν τα From the Setting Sun(In Wacken 2013) όπου οι Τιτανοτεράστιοι έκαναν μια εξαιρετική εμφάνιση σε ένα κατάμεστο φεστιβάλ, με τη συμμετοχή του Uli Jon Roth και το To the Rising Sun (In Tokyo 2014), που μπορώ να το χαρακτηρίσω σαν μια δυναμική παρουσία στο γνωστό Nippon Budokan του Tokyo με τη συμμετοχή του Mickey Lee Soule  (πρώην Rainbow, παίζει στο πρώτο άλμπουμ τους). Και οι 2 κυκλοφορίες προέρχονται από την περιοδεία Now What ? tour και κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 2015.


Στα παραπάνω να προσθέσω και το Blu-Ray (εκδόθηκε μόνο σε Blu –ray) From Here to Infinity The Movie όπου εκτός από τη συναυλία τους στο Hellfest του 2017, περιέχει 4 video και συνεντεύξεις για το άλμπουμ με παρουσίαση τραγούδι τραγούδι και Behind the scenes.
Σημείωση: To dvd Live in China 2004 κυκλοφόρησε το 2006και δεν είναι επίσημο καθώς δεν έχει εγκριθεί από το συγκρότημα.

Στο επετειακό box set του Made in Japan (2014), υπάρχει dvd με τίτλο The Rise of Deep Purple MKII όπου φιλοξενούνται μεταγενέστερες συνεντεύξεις των μελών του συγκροτήματος καθώς και των Joe Satriani, Glenn Hughes, James Hetfield και Lars Ulrich. Οπτικό υλικό από τις συναυλίες στην Ιαπωνία δεν υπάρχει εκτός από 3 ασπρόμαυρα clips τα οποία αρχικά δεν είχαν ήχο, κι αργότερα τον προσέθεσαν. Τα clips είναι τα Highway Star (από δύο διαφορετικές ημερομηνίες-φορούν διαφορετικά ρούχα) και το Space truckin, συνολικής διάρκειας 18 λεπτών. Επίσης υπάρχει το official, Smoke on the water.
Οι Deep Purple έχουν συμμετάσχει με 2 τραγούδια, τα Smoke on the water και Hush
στο Live 8 Toronto 2005 που αφορούσε συναυλία βοήθειας για την Αφρική σε 8 πόλεις και παγκόσμια μετάδοση.



Την άλλη Κυριακη: 15 funk metal συγκροτήματα (που κάναμε ότι μας) αρέσανε!

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ

5/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου