ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ AXIS ΣΤΟΥΣ YPSILON ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ IDOLS


 Το όνομα του μπασίστα Δημήτρη Κατακουζηνού το έχετε ξανά διαβάσει στις σελίδες του Rockmachine.gr και στην στήλη Ελληνικό Rock καθώς έπαιξε στους Axis, Ypsilon αλλά και στην τελευταία φάση των Idols. Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στα Εξάρχεια, ξεκίνησε την μουσική καριέρα του παίζοντας στους Gramblers, έχοντας αγαπήσει τη βυζαντινή μουσική και ύμνους. Έπαιξε ακόμα στους Chinquetti με τον Λάκη Τζορντανέλλι, την εποχή της μεγάλης επιτυχίας τους «Το κορίτσι του φίλου μου» αλλά και στους We Five και Junior. Με το Nίκο Μαστοράκη  manager, έπαιξε στους Stormies μαζί μες τους Μάκη Σαλιάρη, Θύμιο Πέτρου, Αλέκο Γλύκα και Ζωή Κουρούκλη στο τραγούδι.
Βλέποντας το ανέφικτο της ελληνικής σκηνής, αποφασίζουν μαζί με τον κιθαρίστα Αλέκο Καρακαντά να φύγουν για τη Γαλλία όπου σχηματίζουν τους Axis (διάβασε εδώ) όπου έκαναν επιτυχία με το μικρό δίσκο Ela Ela, που ήταν διασκευή του ομώνυμου παραδοσιακού νησιώτικου τραγουδιού, το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία σε Γαλλία και Ολλανδία. Προσωπικά προβλήματα, ανάγκασε τους Καρακαντά και Κατακουζηνό να αποχωρήσουν από τους Axis και να γίνουν μέλη του συγκροτήματος που συνόδευε τον Ντέμη Ρούσο. Το 1977 σχημάτισε με τους Λουκά Σιδερά και Λάκη Βλαβιανό τους Ypsilon με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα καλό ομώνυμο άλμπουμ, αλλά διαλύθηκαν σχεδόν αμέσως  την κυκλοφορία του δίσκου (διάβασε εδώ). Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα και τον συναντάμε το 1989 σαν μέλος των Idols, μαζί με τους Αντώνη Γιούλη, Νότη Λαλαϊτη, Παπαβασιλείου και Βασίλη Κωνσταντινίδη, σε μια εποχή που η ελληνική ποπ της δεκαετίας του 60 είχε αναβιώσει.

Το 1994 ηχογράφησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Ο Τζο στα Εξάρχεια», ενώ επαγγελματικά ασχολήθηκε με τη σύνθεση, ντύνοντας μουσικά διάφορες ταινίες, βασισμένος κυρίως στη βυζαντινή μουσική. Κυκλοφόρησε ακόμα το άλμπουμ A Hero's Journey - The Story Of The Marathon και το soundtrack, Macedonia More than a Name.  

Α.Ρ.

7/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου