BLONDIE- RAPTURE: ΤΟ ΠΡΩΤΟ RAP VIDEO ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ MTV


 Όταν οι Blondie κυκλοφόρησαν το 1980 το άλμπουμ Autoamerican, είχαν ήδη καθιερωθεί, έχοντας στη δισκογραφία τους επιτυχίες σαν τα Heart of Glass, Call Me, One Way or Another, Atomic και The Tide is High. Τον Ιανουάριο του 1981 είδαν ένα άλλο τραγούδι τους να πηγαίνει στην κορυφή του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων (Νο1 Αμερική, Νο5 Μ.Βρετανία, το Rapture, σύνθεση των Debbie Harry και του κιθαρίστα Chris Stein, με παραγωγό τον χρυσοχέρη Mike Chapman (δες Trivia).  Οι έως τότε επιτυχίες τους ήταν στο χώρο του λεγόμενου new wave αλλά για να είμαι συγκεκριμένος, είχαν υιοθετήσει ένα πολύ πετυχημένο pop rock ύφος, που τους είχε καταξιώσει, έχοντας ξεφύγει από το new wave.
Η γέννηση του τραγουδιού, έγινε όταν η Debbie Harry κι ο τότε σύντροφός της Chris Stein (σ.σ. δεν παντρεύτηκαν ποτέ και χώρισαν το 1985) πήγαν με τον φίλο τους Fred Brathwaite, που ήταν rapper, γνωστός με το όνομα Fab 5 Freddy σε ένα club του Bronx σε μια rap βραδιά. Εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο ερμηνείας, τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και τα τραγούδια και σκέφτηκαν να γράψουν κι αυτοί ένα τραγούδι σε ρυθμό rap. Όλα αυτά, σε μια εποχή που ακόμα η rap μουσική δεν είχε την επιτυχία που ξέρουμε. Σε αυτό το μουσικό άνοιγμα του, ρόλο έπαιξε η άποψη της Debbie Harry που είχε υιοθετήσει από τον David Bowie, που είχε ανοιχτό μυαλό για να προσεγγίσει ένα τραγούδι, όπως συνέβη στην περίπτωση του Rapture που είχε πολλά στοιχεία rap.
Harry και Stein, πριν αρχίσουν να γράφουν το Rapture, παρακολούθησαν μερικές ακόμα συναυλίες rap και σκέφτηκαν να γράψουν τη μουσική στο ύφος των Chic που ήταν πολύ διαδεδομένο εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων στο studio, ο οργανίστας Jimmy Destri, βρήκε ένα tubular bells και το προσέθεσε στην αρχή του τραγούδια. Σύμφωνα με τον Stein, ο τίτλος Rapture, είναι λογοπαίγνιο της λέξης rap. Η πρώτη ηχογράφηση ήταν πιο αργή και πιο απλή, με μπάσο, ντραμς και κιθάρα. Αποφάσισαν να το κάνουν πιο γρήγορο και τελικά στην Αμερική πούλησε 1.000.000 αντίτυπα, ενώ στη Μ.Βρετανία κυκλοφόρησε και σε flexi disc στο περιοδικό, Flexipop, με τίτλο Yuletide Throwdown. (δες trivia τι είναι το flexi disc). Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του τραγουδιού, έπαιξε η ερμηνεία της Debbie Harry που ήταν γλυκιά και…υπνωτική, με τους στίχους να απηχούν το αίσθημα των clubs του Bronx. Σαξόφωνο παίζει ο Tom Scott. Κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν το συγκρότημα έδωσε τις ταινίες του άλμπουμ στη δισκογραφική εταιρεία τους, εκείνοι τους ανταποκρίθηκαν ότι δεν άκουσαν καμία επιτυχία! Κι όμως ο δίσκος έβγαλε δύο Νο1 στο αμερικάνικο chart των μικρών δίσκων (σ.σ. το άλλο ήταν το The Tide Is High).


TO VIDEO
To Rapture ήταν το πρώτο τραγούδι σε rap ύφος που παίχτηκε από το MTV. Γυρίστηκε στο East Village του Μανχάταν, ο χορευτής με το λευκό κοστούμι ονομάζεται William Barnes και το μεγαλύτερο μέρος του video δείχνει την Harry να χορεύει στο δρόμο, με τους καλλιτέχνες που έκαναν τα graffiti, τον Fab 5 Freddy, να κάνουν cameo εμφανίσεις.
TRIVIA
O 76χρονος σήμερα Mike Chapman, είχε τη δεκαετία του 70 μια ατελείωτη σειρά επιτυχιών γράφοντας αλλά και κάνοντας παραγωγή με τον Nicky Chinn, στους Sweet, Suzi Quatro, Smokie, Mud, Knack, Pat Benatar, Agnetha Fältskog, Scandal, Divinyls κ.α.


To Flexi disc είναι μια μορφή δίσκου, τυπωμένη σε εύκαμπτο φύλλο βινυλίου (σ.σ.διπλώνει) με διαμορφωμένη σπειροειδή αυλάκωση γραφίδας και μπορεί να παίξει σε πικ απ. Τα πρώτα flexi disc εμφανίστηκαν το 1962 και από τα τέλη της δεκαετίας του 70 έως και ολόκληρη τη δεκαετία του 80 ήταν πολύ δημοφιλή για promo σε περιοδικά και μουσικές εφημερίδες. Η ηχητική ποιότητά του δεν είναι σαν του κανονικού δίσκου βινύλιου, αλλά τη δουλειά του…την κάνει. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/3/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου