Y&T- IN ROCK WE TRUST:ΔΥΝΑΤΟ, ΜΥΩΔΕΣ ΚΑΙ 100% ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ


Δυνατό, μυώδες και εκατό τοις εκατό Αμερικάνικο! Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν αφορούν κάποιο αυτοκίνητο αλλά απευθύνονται στο rock 'n' roll ενός διακριτικού γίγαντα που ακούει στο όνομα Y&T. Με ηγετική μορφή τον Dave Meniketti τόσο σε φωνή όσο και σε εξωπραγματικό παίξιμο κιθάρας, αυτοί οι σπουδαίοι εκπρόσωποι του "American made" ροκ ήχου έχουν να μας παρουσιάσουν μία μικρή σε έκταση δισκογραφική δουλειά με δώδεκα μόλις studio albums τα οποία όμως διαθέτουν φοβερή ποιότητα, τρομερό πάθος και διαχρονικούς ύμνους. Το ταξίδι αυτή τη φορά μας πηγαίνει στο 1984 και συγκεκριμένα στον δίσκο In Rock We Trust όπου το συγκρότημα προσπάθησε να κάνει μακροβούτι στις εμπορικές κλίμακες της μουσικής βιομηχανίας.
  Η έκτη δουλειά της παρέας των Dave Meniketti (Φωνή/Κιθάρα), Joey Alves (Κιθάρα/Φωνητικά), Phil Kennemore (Μπάσο/Φωνητικά), και Leonard Haze (Τύμπανα) κατόρθωσε να φτάσει στο No 46 του Billboard 200 Charts ενώ παράλληλα βρήκε πρόσφορο έδαφος αναγνώρισης ανάμεσα στους Ευρωπαίους "μεταλλοτρελαμένους" οπαδούς. Όχι άδικα ασφαλώς, αφού η ίδια η φύση του άλμπουμ με τα δυνατά hard rock τραγούδια με τα κραχτά ρεφρέν, με τις εξαιρετικές αποδώσεις όλων των μουσικών, με την αψεγάδιαστη παραγωγή του Tom Allom (Judas Priest, Krokus) και με το τρομερό πάθος του Αρχηγού στον χαρακτηριστικό διπλό του ρόλο επέφεραν ένα αποτέλεσμα που δεν γινόταν να το προσπεράσεις έτσι απλά. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Y&T τα πλήκτρα μπήκαν στον ήχο τους, τονίζοντας περισσότερο το εμπορικό του θέματος. Όσο για τον τίτλο, In Rock We Trust, μόνο τυχαίος δεν ήταν. Την ίδια χρονιά οι Judas Priest κυκλοφόρησαν το Defenders Of The Faith και έχοντας κοινό παραγωγό, τα δύο συγκροτήματα εμφανίστηκαν ως στραυροφόροι του rock και metal ήχου. Ένα κολπάκι που ταίριαζε σε μία πολλά υποσχόμενη εποχή για τον λατρεμένο μας ήχο.Rock & Roll’s Gonna Save the World μας λέει η αρχή του δίσκου και δεν χωράει αμφισβήτηση από κανένα για αυτό! Ύμνος με πηγή έμπνευσης τους AC/DC ο οποίος ξεκινά κάπως χαλαρά μέχρι την στιγμή που κουμπώνει όλη η μπάντα την πέμπτη και το τραγούδι απογειώνεται.
  Ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση βρίσκεται στην κορύφωσή του. Το Life, Life, Life ασχολείται θεματικά με το παραπάνω αντικείμενο και συγχρόνως τονίζει την σπουδαιότητα της ίδιας της ζωής κρίνοντας από τον τίτλο. Τα φωνητικά του Meniketti είναι για σεμινάριο ενώ ο τρόπος που τοποθετείται κιθαριστικά φανερώνει πως παίζει μέσα από την ψυχή του όπως ο Gary Moore από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Δυναμικό και έντονο το Masters And Slaves που ακολουθεί ενώ στο I’ll Keep on Believin’ (Do You Know) έχουμε ένα καταπληκτικό μελωδικό τραγούδι το οποίο φλερτάρει λίγο με την μπαλάντα και που είναι από τα καλύτερα του άλμπουμ.


  Ο καθαρός τόνος της κιθάρας προλογίζει το Break Out Tonight μαζί με ένα ωραίο μπάσο και με διακριτικά πλήκτρα, θέτοντας τις βάσεις για μια blues ατμόσφαιρα που λειτουργεί σαν το απόλυτο φυσικό περιβάλλον για τον Meniketti.
  Η υπενθύμιση ότι βρισκόμαστε στα eighties έρχεται μέσα από το Lipstick And Leather. Καθαρόαιμο hard rock με χαμόγελο για ζωή αλλά και για πονηριές....
  Το Don't Stop Runnin είναι η A.O.R. στιγμή του δίσκου. Φτιαγμένο για να ταρακουνά αρένες και για να ανεβάζει το κέφι σε clubs.
  Το (Your Love Is) Drivin’ Me Crazy θυμίζει έντονα Sammy Hagar ενώ το She's A Liar συνεχίζει να τροφοδοτεί τον ακροατή με υψηλά επίπεδα ενέργειας. Για το τέλος έχουμε το This Time. Κομματάρα που πρόσκειται στην αργή, μελωδική κατηγορία με ερωτικό περιεχόμενο το οποίο φαντάζεστε που αναφέρετε.


  Οι Y&T υπήρξαν ένα από τα καθοριστικά hard rock συγκροτήματα της δεκαετίας του ογδόντα. Τόσο σε Αμερική όσο και σε Ευρώπη επηρέασαν πάρα πολλούς και τράβηξαν αρκετά βλέμματα πάνω τους με κορυφαίο αυτό του Ronnie James Dio. Σχετικά με το In Rock We Trust, μία μόνο παράκληση. 

Παίξτε τα τραγούδια του δυνατά, δεν θα χάσετε! 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

21/2/24


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου