ROCK INCIDENT 278: Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΟΙ CLASH ΣΥΝΕΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ…ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

 Ήταν 8 Απριλίου 1977 όταν η CBS κυκλοφορούσε το πρώτο άλμπουμ των Clash με τίτλο το όνομά τους και έδινε μια ακόμα δυνατή ώθηση στη νέα μουσική, το punk, που παράσερνε τα πάντα. Όμως από τον Ιούλιο της προηγούμενης χρονιάς όπου ήδη είχαν κάνει τις πρώτες εμφανίσεις τους, είχαν αρχίσει να φαίνεται ότι δεν είναι ένα ακόμα Punk συγκρότημα που τα σπάει, αλλά που με τη μουσική και τους στίχους, θέλει να αλλάξει τα πάντα. Η ιστορία, η δισκογραφία και οι επιτυχίες τους είναι γνωστές κι όσο προχωρούσαν τα χρόνια και πλησιάζαμε στο 1980, το ξεχωριστό στυλ των Clash εξελίχθηκε πέρα από τα παραδοσιακά punk όρια, ενσωματώνοντας στοιχεία reggae, funk,ακόμα και Rockabilly, με τον αέρας της αναρχίας να μην κοπάζει. Η καθημερινότητα, οι κοινωνικές μεταβολές, η ανεργία ήταν μερικά από τα θέματα των στίχων τους, με πολλά τραγούδια τους να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα όπως το Bankrobber(1980, Νο 12 Μ.Βρετανία), που ήταν εμπνευσμένο από ένα αγόρι που ο πατέρας ληστεύει τράπεζες αλλά αρνείται να βλάψει κανέναν κατά τη διάρκεια της ληστείας. Από τα 4 μέλη του συγκροτήματος, η οικογένεια του κιθαρίστα/τραγουδιστή Joe Strummer, ανήκε σε ανώτερη τάξη, καθώς ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης και σίγουρα δεν ήταν παράνομος ληστής τραπεζών. O Strummer είχε γεννηθεί στην Άγκυρα το 1952 όπου υπηρετούσε στην πρεσβείας ο πατέρας του ο οποίος είχε τιμηθεί με το Σταυρό του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και είχε ανακηρυχθεί ιππότης.

Οι άλλοι τρεις, προερχόντουσαν από εργατικές οικογένειες και στην πραγματικότητα ποτέ δεν αποδέχτηκαν τον Strummer. Για να ξανά γυρίσω στου Bankrobber, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα άλμπουμ του παρά κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο και σε συλλογές, οι στίχοι του βασίστηκαν στον πατέρα του κιθαρίστα Mick Jones, που συμμετείχε σε μια ληστεία τράπεζας, οδηγώντας το αυτοκίνητο διαφυγής, συγκεκριμένα ένα ταξί! Ο Strummer έγραψε τους στίχους και αφού βασίζεται σε πραγματική ιστορία, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ….λαϊκό παραδοσιακό τραγούδι, που μεταφέρει μια ιστορία. Οι στίχοι του τραγουδιού, συνδέθηκαν με τη σύλληψη των Paul Simonon(μπάσο) και Topper Headon(ντραμς), το 1978, όταν συνελήφθησαν για τρομοκρατία. Τι έκαναν; Κάτι πολύ συνηθισμένο, ανέβηκαν στην οροφή του Chalk Farm Studios, στο Λονδίνο και πυροβολούσαν περιστέρια με ένα αεροβόλο τουφέκι. Έπεσαν στην περίπτωση γιατί δεν ήταν απλά περιστέρια, αλλά εκπαιδευμένα περιστέρια αγώνων, των οποίων ο ιδιοκτήτης δεν αντιμετώπισε καθόλου φιλικά τους Simonon και Headon και τους απείλησε, με την αστυνομία, να επεμβαίνει καθώς παρεξήγησε ότι τα αεροβόλα ήταν πραγματικά όπλα και μια άμεση απειλή για τους διερχόμενους επιβάτες τρένου όπου πέρναγε από εκεί κοντά. Μέσα σε μισή ώρα, ένοπλες αστυνομικές μονάδες, μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας και ένα ελικόπτερο έρευνας αναπτύχθηκαν στο σημείο με τους Simonon και Headon να συλλαμβάνονται ως ύποπτοι για τρομοκρατία, αλλά σύντομα αφέθηκαν ελεύθεροι με πρόστιμο 30 λιρών ο καθένας, συν 30 £ σε νομικά έξοδα και δικαστική απόφαση να πληρώσει τον ιδιοκτήτη περιστεριών 700 £ ως αποζημίωση.



TO VIDEO

Η αναφορά στο Bankrobber δεν έγινε τυχαία, αφού στο video που σκηνοθέτησε ο Don Letts, που εκτός από σκηνοθέτης ήταν και μέλος των Big Audio Dynamite και των Screaming Target. Στα γυρίσματα, συμμετέχουν οι roadies του συγκροτήματος, Baker και Johnny Green οι οποίοι είχαν καλύψει το πρόσωπό τους με μπαντάνες, υποδυόμενοι τους ληστές…τραπέζας. Φάινεται ότι το παίξιμό και το ντύσιμό τους ήταν πολύ ρεαλιστικό, γιατί αστυνομία τους συνέλαβε, για να τους αφήσεις λίγο αργότερα, αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/2/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου