JOHN FARNHAM-YOU'RE THE VOICE: ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ


 Αν δεν ήταν το «You’re the Voice», αμφιβάλλω αν ήξερε κανείς στην Ευρώπη του Αυστραλό τραγουδιστή John Farnham, που έχει μια μεγάλη προσωπική καριέρα και την 4ετία 1982-1986 ήταν τραγουδιστής των Little River Band. To τραγούδι είναι σύνθεση των Chris Thompson (τραγουδιστής των Manfred’s Mann Earth Band), Andy Qunta και Maggie Ryder, συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Whispering Jack(1986) και οι στίχοι του αναφέρονται σαν απάντηση σε μια αντιπυρηνική διαδήλωση που έγινε στο Hyde Park του Λονδίνου το 1985. Την παρακολούθησαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι κι ο Chris Thompson ήθελε να πάει αλλά κοιμήθηκε και σαν πράξη μετάνοιας, αποφάσισε να εκφράσει τις τύψεις του συνθέτοντας ένα τραγούδι που τόνιζε τη σημασία της επίκλησης της προσωπικής δράσης όταν πρόκειται για την πραγματοποίηση πολιτικής αλλαγής. Στην αρχή ο Farnham δεν ήταν σίγουρος αν ήθελε να το τραγουδήσει, αλλά άκουσε πολλές φορές το demo και κατάλαβε ότι ήταν ένα τραγούδι που μπορούσε να του αλλάξει την καριέρα. Έχοντας πουλήσει το σπίτι και το αυτοκίνητό του για να πληρώσει τα χρέη του, ο Farnham πήγε στο υπόγειο του σπιτιού και ηχογράφησε το τραγούδι, αλλάζοντας το μπάσο με γκάιντα, σκέψη που αποδείχτηκε πολύ σωστή. Το τραγούδι είναι με διαφορά το καλύτερο του δίσκου αλλά όταν το έδωσαν στους ραδιοσταθμούς, δεν το έπαιξαν κι αυτό γιατί δεν είχαν καλή σχέση με τον Farnham!
TRIVIA
Την εποχή που συγκέντρωνε τραγούδια για το άλμπουμ του, ήταν ακόμα μέλος των Little River Band κι αφού τελείωσε τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ τους No Reins, αποχώρησε  απ΄πο το συγκρότημα
TO VIDEO
Στο video συμμετέχουν οι Derryn Hinch ΝεοΖηλανδός δημοσιογράφος,  συγγραφέας, πολιτικός και ηθοποιός(!), η Jacki Weaver Αυστραλέζα ηθοποιός και οι μουσικοί James και Vince Leigh πλήκτρα και ντραμς αντίστοιχα των Pseudo Echo. Κανένας τους δεν πήρε μέρος στην ηχογράφηση του τραγουδιού, παρά μόνο στο video.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ


Δύο είναι οι πολύ γνωστές διασκευές του τραγουδιού, με πρώτη αυτή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τίτλο «Ρίξε Κόκκινο στη Νύχτα», οι Heart κι ο Alan Parsons στην αμερικάνικη έκδοση του άλμπουμ Alan Parsons Live. Να σημειώσω ότι οι Heart το είχαν ηχογραφήσει για να το συμπεριλάβουν στο άλμπουμ τους Brigade αλλά δεν το έβαλαν και τελικά το συμπεριέλαβαν στο Rock the House Live!(1991), με τη studio εκτέλεση να μπαίνει τη συλλογή Greatest Hits: 1985–1995.  


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/1/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου