BILLY DON'T BE A HERO KAI THE NIGHT CHICAGO DIED ΟΙ 2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ PAPER LACE


Το Αγγλικό συγκρότημα των Paper Lace, έμεινε στη ιστορία χάρις στις 2 μεγάλες επιτυχίες του 'Billy Don’t Be a Hero'(No1 UK, No 96 USA) και 'The Night Chicago Died' (No3UK, No1 USA) και έχουν χαρακτηριστεί σαν one-hit wonder συγκρότημα, αν και είχαν 2 μεγάλες επιτυχίες. Σχηματίστηκαν το 1974 στο  Nottingham, με την πρώϊμη φάση τους να χάνεται στο 1967(!) όταν οι Cliff Fish μπάσο, Dave Manders, Roy White και Phil Wright τραγούδι/ντραμς, έπαιζαν διασκευές στους Music Box. Το 1969 άλλαξαν το όνομά τους σε Paper Lace κι αποφάσισαν να κάνουν επαγγελματική καριέρα στη μουσική , παίζοντας σε clubs.
To 1972 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο First Edition, που απέτυχε εμπορικά αλλά το 1973 η τύχη τους άλλαξε όταν εμφανίστηκαν σε μια εκπομπή με ταλέντα και εντυπωσίασαν! Είχαν στείλει αίτηση για να εμφανιστούν από το 1970 και τους κάλεσαν το 1973! Η εκπομπή είχε τίτλο Opportunity Knocks και ο μέσος όρος τηλεθεατών που την έβλεπαν ήταν 7.000.000! Εκεί τους είδαν οι συνθέτες Mitch Murray  και Peter Callander και τους έδωσαν το τραγούδι τους 'Billy Don't Be a Hero'που πήγε Νο1 στη Μ.Βρετανία στους μικρούς δίσκους και μόλις στο Νο96 στην Αμερική!

Μάλιστα στην Αμερική, είχαν συνδυάσει τους στίχους του με τον πόλεμο του Viet Nam. Ακολούθησε άλλη μια μεγάλη επιτυχία, το 'The Night Chicago Died' κι αυτό σύνθεση των Murray και Callander και  το 'The Black-Eyed Boys'(Νο11 Μ.Βρετανίας Νο47 Αμερική, Νο37 Καναδάς).
Ειδικά το 'The Night Chicago Died' που οι στίχοι του αναφέρονται σε μια συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών της συμμορίας του Al Capone και της αστυνομίας του Chicago, το τραγούδι ερμήνευσαν και οι Bo Donaldson and the Heywoods που το πήγαν στο  Νο1 των μικρών δίσκων, ενώ η εκτέλεση των Paper Lace σταμάτησε πολύ χαμηλά, στο Νο96! Το 1974 κυκλοφόρησαν το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ τους που ήταν το Paper Lace and Other Bits of Material με σύνθεση Philip Wright ντραμς/τραγούδι, Mick Vaughan κιθάρες, Cliff Fish μπάσο και Chris Morris κιθάρες /τραγούδιon. Ακολούθησαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους για να φθάσουμε στο  1978, όπου μαζί με την ποδοσφαιρική ομάδα Nottingham Forest F.C τραγούδησαν το  'We've Got the Whole World in Our Hands' που σταμάτησε στο Νο24 του βρετανικού chart μικρών δίσκων! Δείτε το video όπου σε ορισμένα πλάνα διακρίνεται κι ο Brian Clough!

Διαλύθηκαν το 1984 με τους Phil Wright και Cliff Fish να επανασυνδέουν το συγκρότημα το 2009 και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "It's Worth It" που ήταν το δεύτερο άλμπουμ τους επαναηχογραφημένο. Το 1990 τα αυθεντικά μέλη Philip Wright, Mick Vaughan και Chris Morris, επαναηχογράφησαν το 'Billy Don't Be a Hero' αλλά δεν κυκλοφόρησε γιατί συνέπεσε με την έναρξη του πόλεμου στον Κόλπο και το BBC απαγόρευσε το παίξιμό του.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Paper Lace and Other Bits of Material (1974)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/10/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου