POLICE - EVERY BREATH YOU TAKE: ΕΜΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΖΗΛΟΦΘΟΝΟ


Το "Every Breath You Take" κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1983 και ήταν το βασικό τραγούδι από το άλμπουμ των Police, Synchronicity. To τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία (Νο. 1 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία) και στο τέλος της χρονιάς, ανακηρύχθηκε ο μικρός δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 1983 όπου κέρδισε 2 βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του Τραγουδιού της Χρονιάς. Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν με τους στίχους (σ.σ. ακόμα και το αγγλόφωνο ακροατήριο), οι οποίοι ήταν σκοτεινοί, θεωρώντας ότι ακούν ακόμα ένα ρομαντικό τραγούδι. Όπως λέει κι ο συνθέτης του Sting, αυτή η διχογνωμία πάντα τον γοήτευε. Οι στίχοι του μιλούν για έναν εμμονικό stalker, αλλά ακούγεται σαν ένα τραγούδι αγάπης και υπήρξε κόσμος που το χρησιμοποίησε σαν τραγούδι του γάμου τους! Ο Sting το έγραψε μετά τον χωρισμό από την πρώτη του σύζυγο, Frances Tomelty. "Είναι ένα τραγούδι που μιλάει για τη ζήλια και το φθόνο, την επιτήρηση και την αίσθηση της ιδιοκτησίας σε άνθρωπο! Τα λόγια είναι σαδιστικά, κυριαρχεί ο χαρακτήρας που μιλάει για την παρακολούθηση κάθε κίνησης. Δεν έχει καθόλου να κάνει με την και ο κόσμος το έχει παρερμηνεύσει σαν ένα όμορφο γλυκό τραγούδι αγάπης, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο" είπε ο Sting στο BBC Radio. Ο Sting είχε παντρευτεί την ηθοποιό Frances Tomelty το 1976 κι απέκτησαν 2 παιδιά . Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους χώρισαν,  για να πάρουν διαζύγιο το 1984, με τον να τα φτιάχνει με την ηθοποιό Trudie Styler, η οποία ήταν στενή φίλη της Tomelty (έμεναν στη διπλανή πόρτα!).


Για να ξεφύγει ο Sting πήγε στην Τζαμάικα, όπου εκεί έγραψε το "Every Breath You Take".
«Κάθισα στο πιάνο και το έγραψε σε μισή ώρα. Η ίδια η μελωδία είναι γενική, μπορώ να πω, ένα άθροισμα εκατοντάδων άλλων, αλλά οι στίχοι είναι ξεχωριστοί».
 Δεν ήταν απόλυτα σίγουροι αν το συμπεριελάμβαναν στο άλμπουμ αλλά με κάποιες προσθήκες-αλλαγές των Stewart Copeland και Andy Summers το τραγούδι εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Police.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/7/23





 

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου