TA VIDEO ΤΩΝ IRON MAIDEN ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ YOUTUBE!


  Άλλοι πανηγυρίζουν για το 1.000.000.000 (1 δις!) χτυπήματα στο Youtube και οι Guns’n’Roses ξεπέρασαν τα 2.000.000.000 (2 δις) με το "November Rain". To ένα δισεκατομμύριο views έφθασε το ιστορικό πλέον video των Nirvana, "Smells Like Teen Spirit", το κλασικό τραγούδι των Queen, «Bohemian Rhapsody», το “Africa” των Toto”ξεπέρασε το 1 δις στο  Spotify, ενώ το 1δις views ξεπέρασε και το Sweet Child O' Mine των Guns and Roses και κάθε λίγο υπάρχουν θριαμβευτικές ανακοινώσεις σπασίματος του φράγματος του 1δις χτυπημάτων. Σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά στα πιο πετυχημένα video των Iron Maiden, οι οποίοι από το 2005 έχουν δικό τους κανάλι στο YouTube, όπου έχουν εγγραφεί 2.500.000 θεατές (σ.σ περίμενα μεγαλύτερο νούμερο) και παρακολουθούν τα videos κι ό,τι σχετικό ανεβάζουν.
Οι Iron Maiden, μαζί με τους Marillion, έχουν αναγάγει το promotion σε επιστήμη κι ειδικά οι πρώτοι, καταφέρουν να βρίσκονται στην κορυφή ΣΥΝΕΧΩΣ.  Κλασικό παράδειγμα, οι επανειλημμένες κυκλοφορίες της δισκογραφίας τους, σε διάφορες μορφές (δίσκος, κασέτα, cd, deluxe cd, picture disc, box set κ.α.) κρατώντας καυτό το ενδιαφέρον του κοινού. Κάνοντας μια αντίστροφη μέτρηση, θα διαβάσετε ποια videos των Iron Maiden έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, με τις σημειώσεις ότι τα νούμερα είναι στρογγυλεμένα προς τα πάνω και η έρευνα έγινε την 1η Ιουνίου 2023. Να σημειώσω ότι τα live video των πρώτων 2 δίσκων τους δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα κι αυτό γιατί βγήκαν σε μια εποχή που δεν υπήρχε MTV κι αργότερα YouTube για να προωθηθούν, περιμένοντας μόνο το airplay από τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής. Και τα περισσότερα είναι live! Βέβαια, η λογική λέει συγκρότημα σαν τους Iron Maiden, βασίζει το video επάνω του και μάλιστα σε live εμφάνιση. Με το χρόνο, “έδεσαν» κι άλλα στοιχεία (αποσπάσματα από ταινίες και σενάριο) αλλά η βάση είναι το συγκρότημα! Επίσης, μην σας κάνουν εντύπωση, τα λίγα(!) εκατομμύρια των views, ο λόγος  είναι ότι έχουν πολλά video στα οποία μοιράζονται τα χτυπήματα, γι αυτό και δεν υπάρχουν νούμερα πολύ ψηλα! Ξεκινάμε λοιπόν από το Νο10 που είναι το
2 Minutes To Midnight με 25.000.000 χτυπήματα από το Powerslave σε σκηνοθεσία James Yukich, με κεντρικό θέμα τον πυρηνικό όλεθρο. Νομίζω ότι το όλο εύρημα της σκηνοθεσίας είναι ο συνδυασμός των κουστουμαρισμένων ανδρών με την εμφάνιση του συγκροτήματος.
Έκπληξη η παρουσία στο Νο 9 του Speed of Light με 26.000.000 χτυπήματα, που είναι από τα καλύτερα κομμάτια του Book of souls. Ο Eddie μέσα από παλιά βιντεοπαιχνίδια (Donkey Kong, Mortal Kombat κ.α.),  όλα επανασχεδιασμένα αλλά κι ένα παιχνίδι σκοποβολής Call of Duty.


Μια θέση πιο κάτω, στο Νο8 ένα τραγούδι από το Senjutsu, δείγμα ότι οι fans περίμεναν με αδημονία την κυκλοφορία του, έστω κι αν δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα παλαιά τους άλμπουμ. ΤοThe Writing on the Wall βασίζεται στην animation δουλειά των Mark Andrews και Andrew Gordon με το σενάριο/ιστορία να έχει γράψει ο Dickinson. 36.000.000 χτυπήματα (ουκ ολίγα). Στην 7η θέση, κλασικό  κομμάτι από τη χρυσή εποχή του συγκροτήματος. Το Aces High, σαν τραγούδι αλλά και σαν video έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον fan να το δει και να το ξανά δει. Με πλούσιο απόσπασμα από αυθεντικό υλικό του Β Παγκοσμίου Πολέμου και το συγκρότημα να παίζει live, τα 43.000.000 views είναι λίγα.

Πλησιάζουμε στη μέση του Top 10 και στη θέση Νο6 βρίσκουμε το Wasting Love (κάντε υπομονή, το Wasted Years είναι πιο ψηλά!) με 46.000.000 views σε σκηνοθεσία του  Samuel Bayer, ο οποίος σκηνοθέτησε και το video των Nirvana, Smells Like Teen Spirit!. Σκοτεινό video, με συμπρωταγωνιστές έναν άνδρα, ένα ιερέα, ένα σκοτεινό δωμάτιο κι ευτυχώς και το συγκρότημα. Ακριβώς στη μέση του Top10, βρίσκουμε το live video του Fear of the Dark (live) με υλικό από την περιοδεία Book Of Souls: Live Chapter(2017). Οι σκηνές προέρχονται από τη συναυλία τους στο Castela στη Fortaleza στη Βραζιλία και ήδη τα views ξεπέρασαν τα 52.000.000.
Και μπήκαμε στην πρώτη 5άδα με τα λίγο πολύ αναμενόμενα Video. Στο Νο4 το
Run to the Hills σε σκηνοθεσία David Mallet, που στο παρελθόν έχει δουλέψει για τους U2 αλλά και στη μουσική έκδοση του The War of the Worlds του Jeff Wayne. Εκτός από τη μουσική που παίζει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο video αυτό, υπάρχει υλικό από τη βουβή ταινία του J.A. Howe, The Uncovered Wagon(1923) και το video έχει και συναισθηματική αξία, αφού εμφανίζεται κι ο Clive Burr. Τα μέχρι σήμερα 54.000.000 views μου φαίνονται λίγα. Και πάλι συναισθηματική φόρτιση, με την παρουσία του Clive Burr στο video του «The Number of the Beast» και πάλι σε σκηνοθεσία του Mallet όπου χρησιμοποιεί το εύρημα με αποσπάσματα από παλιές ταινίες. Αυτή τη φορά, οι σκηνές προέρχονται από τις βρετανικές ταινίες The Wolf Man(1941) και τη μεταγενέστερη The Devil Rides Out(1968). Τις ώρες που διαβάζετε αυτές τις γραμμές πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 66.000.000 views.
Ένα σκαλί πριν την κορυφή, βρίσκεται η σύνθεση του Adrian Smith Wasted Years σε σκηνοθεσία James Yukich. Το τραγούδι προέρχεται από το άλμπουμ τους Somewhere In Time(1986) και δείχνει το συγκρότημα να παίζει σε studio πρόβας. Σαν video δεν λέει τίποτε, αλλά σαν κομμάτι είναι τέλειο. 75.000.000 views


Και στην κορυφή συναντάμε αυτό που περιμένατε, το Trooper με σχετική μικρή διαφορά από το δεύτερο, 78.000.000 views. Και πάλι το όνομα του David Mallet υπογράφει τη σκηνοθεσία και πάλι χρησιμοποιεί σκηνές από παλιές ταινίες, αυτή τη φορά από την The Charge of the Light Brigade (1936) αλλά η βάση του video είναι οι live σκηνές του συγκροτήματος.
ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ
Διαβάζοντας αλλά και βλέποντας την πρώτη δεκάδα των videos μου λείπει το Flight of Icarus(12 εκατ. views), το "Hallowed Be Thy Name(11 εκτ) το οποίο δεν υπάρχει επίσημο video παρά μόνο live από την Beast Over Hammersmith συναυλία του 1982, το "Can I Play with Madness" (12 εκτ) το οποίο σαν τραγούδι δεν το πολυπάνε οι hardcore fans τους,  το πανέμορφο "Stranger in a Strange Land" (9 εκτ), το The Evil That Men Do (13 εκτ) και βέβαια όσα άλλα αρέσουν στον καθένα για προσωπικούς λόγους. Θα κλείσω αυτό το άρθρο με τα απογοητευτικά νούμερα στα 5 video εποχής Blaze όπου το Virus έχει 2 εκτ, το “Futureal” 1 εκτ, το “Angel and the Gambler” επίσης 1 εκτ, το “Lord of Flies”  1.6 και το «Man on the Edge” 2 εκτ. Τίποτε δεν είναι τυχαίο!
Τέλος, το Alexander the Great βρίσκεται χαμηλά στη λίστα κι αυτό από video που έχει γυρίσει Έλληνας στο Rockwave 2018 στην πολυθρύλητη συναυλία των 36.000 θεατών στη Μαλακάσα, όπου το συγκρότημα χαιρετάει κι ο Dickinson τραγουδάει acapella ένα στίχο. 99.000 χτυπήματα.
Δείτε το όλο!

 


Θα ήθελα να μείνω λίγο στο video του “Can I Play with Madness” όπου για μια ακόμα φορά το συγκρότημα δείχνει ότι δεν έχει σύνορα και το μυαλό του δουλεύει! Στο video κάνει μια μικρή εμφάνιση (cameo appearance) ο Άγγλος ηθοποιός Graham Chapman (έφυγε από τη ζωή το 1989), μέλος των Monty Python που είχε παίξει στις κλασικές ταινίες τους  Monty Python and the Holy Grail, Monty Python's Life of Brian, Monty Pythonn’s the meaning of life κ.α. όπου κάνει μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις παίζοντας το δάσκαλο τέχνης που πέφτει από μια τρύπα και καταλήγει σε μια σπηλιά και στη συνέχεια  παγιδευμένος σε μια κατάψυξη! Δείτε το εδώ

Την άλλη Κυριακή: Τα Καλύτερα Pop Rock συγκροτήματα της δεκαετίας του 80

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/6/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου