ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ “SUNSHINE OF YOUR LOVE (PETE BROWN 1940-2023)

Ένα ένα κλείνουν τα κεφάλαια στη ζωής μας ή καλύτερα στα νεανικά χρόνια μας. Έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαϊου ο Peter Brown, ποιητής, στιχουργός αλλά και τραγουδιστής. Θα μου πείτε «Ποιος είναι αυτός που γράφεις ότι με συντρόφευσε στα νεανικά χρόνια μου». Ο Pete Brown έγραψε τους στίχους στα τραγούδια των Cream «I Feel Free", "White Room" "SWLABR" αλλά και στο ιστορικό κι αξεπέραστο «Sunshine of Your Love". Τώρα καταλάβατε ποιος ήταν! Γεννημένος το Δεκέμβριο του 1940 στο in Ashtead του  Surrey, είδε σε ηλικία 14 ετών το πρώτο ποίημα του να δημοσιεύεται στο περιοδικό Evergreen Review και σύντομα το ταλέντο του αναδείχθηκε στην μεταπολεμική Αγγλία, όντας μέλος του Beat Poetry, συνεργαζόμενος με τον Michael Horovitz. Σύντομα αποφάσισε τα ποιήματά του να γίνουν στίχοι και να τα δώσει σε τραγουδιστές με πρώτο τον φολκ τροβαδούρο Davey Graham. Λίγο αργότερα, σχημάτισε τους Real Poetry Band με κιθαρίστα τον John McLaughlin και τους Binky McKenzie μπάσο, Laurie Allan ντραμς και Pete Bailey περκάσιον. Σε μια εμφάνιση των Real Poetry Band, έγινε γνωστή η παρουσία του στους Clapton, Ginger Baker και Jack Bruce των Cream με τους οποίους άρχισε να συνεργάζεται, δίνοντας τους στίχους. Αρχικά, άρχισε να συνεργάζεται με τον ντράμερ Ginger Baker αλλά σύντομα κατάλαβε ότι με τον μπασίστα Jack Bruce μπορούσε να συνεργαστεί και επικοινωνήσει καλύτερα, με αποτέλεσμα να γράψει για τους Cream τους στίχους για τα τραγούδια που διαβάσατε πιο πάνω. Μετά τη διάλυση των Cream, συνέχισε να συνεργάζεται με τον Bruce στα άλμπουμ του Songs for a Tailor (1969), Harmony Row(1971), Out of the Storm(1974) κ.α.
Το 1968, βλέποντας την επιτυχία που είχε με τους Cream, σχημάτισε τους Pete Brown and His Battered Ornaments και την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ, τα A Meal You Can Shake Hands With in the Dark και Mantlepiece, με τη συμμετοχή των Pete Bailey περκάσιον, Charlie Hart πλήκτρα,  Dick Heckstall-Smith σαξόφωνο, George Kahn σαξόφωνο, Roger Potter μπάσο, Chris Spedding κιθάρα, and Rob Tait ντραμς, με τον ίδιο τον Brown να είναι τραγουδιστής. Παρ΄όλη την τεράστια επιτυχία που είχαν οι στοίχοι του στα τραγούδια των Cream, το συγκρότημά του πέρασε απαρατήρητο, ακόμα κι όταν άνοιξαν την περίφημη συναυλία των Rolling Stones στο Hyde Park το 1969! Επειδή ο Brown δεν ήταν καλός τραγουδιστής, αφαιρέθηκαν τα φωνητικά του από το δίσκο Mantlepiece και αντικαταστάθηκαν από αυτά με τη φωνή του Chris Spedding και το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Battered Ornaments.Μετά τη διάλυσή τους, σχημάτισε τους Piblokto! με τους οποίους ηχογράφησε 2 άλμπουμ, τα Things May Come and Things May Go but the Art School Dance Goes on Forever και Thousands On A Raft και τα δύο το 1970. Απογοητευμένος από την αποτυχία των προσωπικών δουλειών του, άρχισε να συνεργάζεται με τον Graham Bond. Αργότερα σχημάτισε τους Brown and Friends και Flying Tigers, αλλά  κανένα συγκρότημα δεν προχώρησε σε επίσημη ηχογράφηση, πλην κάποιων demos.

Το 1973 ηχογράφησε τα άλμπουμ The Not Forgotten Association(1973) και το Party in The Rain( 1976). Τη ν εποχή της έκρηξης του punk, αποσύρθηκε, περιοριζόμενος στο να γράφει σενάρια για ταινίες για να ίδρυση τη δική του εταιρεία Interoceter, όπου επανέκδοσε τα παλαιότερα άλμπουμ του. Το 2010 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Road of Cobras με τη συμμετοχή των Maggie Bell, Arthur Brown, Mick Taylor και Jim Mullen και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε τη βιογραφία του White Rooms and Imaginary Westerns (JR Books). Η τελευταία σημαντική συνεργασία του ήταν στο άλμπουμ των Procol Harum, Novum(2017). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης Martin Scorsese ήταν θαυμαστής και χρησιμοποίησε τα τραγούδια των Cream, όπου οι στίχοι ήταν του Brown, στις ταινίες Goodfellas και Casino.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/5/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου