ELTON JOHN - ROCKET MAN (1972)


Το “Rocket Man” είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Elton John, σε στίχους τού τότε μόνιμου στιχουργού του, του Bernie Taupin. Πρόκειται για μια τρυφερή μπαλάντα, που κυκλοφόρησε το 1972, ως lead single του άλμπουμ Honky Chateau, που προοριζόταν να γίνει το πρώτο Νο 1 άλμπουμ του ιστορικού συνθετικού δίδυμου.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στη μοναξιά του αστροναύτη, παραλληλίζοντάς την -έμμεσα- με τη μοναξιά του rock star. Εκείνη την εποχή, με τις διαδοχικές διαστημικές αποστολές στο φεγγάρι, ήταν βέβαιο ότι ένα τραγούδι με ένα τέτοιο θέμα θα αποτελούσε σίγουρα μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε, είχε προηγηθεί το μεγάλο hit του David Bowie με ανάλογο περιεχόμενο, το κλασικό “Space Oddity” (1969). Εκείνο όμως που κανείς δεν θα περίμενε, είναι ότι ο συνθέτης του τραγουδιού, ο Elton John, δεν είχε ποτέ του αναρωτηθεί, πώς εμπνεύστηκε αυτούς τους στίχους ο Bernie Taupin. Και ότι θα το ανακάλυπτε τυχαία, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, 44 χρόνια αργότερα!
Πράγματι λοιπόν, το 2016, σε μια τηλεοπτική τους συνέντευξη, ο Sir Elton John  και ο Bernie Taupin αναπολούν την πρώτη τους επιτυχία: «Το Rocket Man ήταν στον πρώτο μας Νο 1 δίσκο νομίζω, ήταν στο άλμπουμ Honky Chateau», διηγείται ο Sir Elton John. «Ήταν ένα αρκετά εύκολο τραγούδι για να γράψεις την μελωδία, διότι είναι ένα τραγούδι για το διάστημα (space), επομένως είναι ένα αρκετά ευρύχωρο (spacious) τραγούδι». Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο Bernie: «Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον με το “Rocket Man” είναι ότι ο κόσμος το ταυτίζει -δυστυχώς- με το “Space Oddity” του David Bowie. Όμως αυτό είναι εντελώς λανθασμένο. Στην πραγματικότητα, το εμπνεύστηκα από μια συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας του Ray Bradbury, με τίτλο “Illustrated Man”. Ένα από τα διηγήματα αυτά, με τίτλο “Rocket Man”, προέβλεπε ότι στο μέλλον, το να είσαι αστροναύτης θα είναι ένα συνηθισμένο επάγγελμα, όπως τόσα άλλα. Από αυτό το διήγημα πήρα την ιδέα για τους στίχους». Κατάπληκτος ο Elton John, σχολίασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Για να πω την αλήθεια, δεν το ήξερα αυτό…».

 (συνέντευξη 2016, απόσπασμα)
ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ
Όπως συνήθως, όλα ξεκίνησαν από τους στίχους. Έτσι συνέβαινε πάντα με τους δυο τους: ο Taupin σκεπτόταν κάποιο κείμενο και ο Elton John το μελοποιούσε. Ποτέ το αντίστροφο. Μια μέρα, λοιπόν, εκεί που ο Taupin οδηγούσε προς το σπίτι των γονιών του, στο Lincolnshire της Αγγλίας, σχημάτισε στο μυαλό του τους πρώτους στίχους του τραγουδιού: "She packed my bags last night, pre-flight. Zero hour, 9 a.m., and I'm gonna be high as a kite by then". Πολύ ωραία! Έλα όμως που ο Taupin, αν δεν γράψει αμέσως ό,τι σκέφτηκε, το ξεχνάει! Και δεν είχε ένα χαρτί στο αυτοκίνητο για να σημειώσει αυτά που είχε σκεφτεί! Τι να κάνει, έτρεχε σαν παλαβός, να φτάσει στους γονείς του μια ώρα αρχύτερα, ενώ στο μυαλό του επαναλάμβανε διαρκώς τους δύο αυτούς στίχους. Όταν πια έφτασε στον προορισμό του, ολοκλήρωσε το -πραγματικά υπέροχο- κείμενό του. Όπου ο αστροναύτης ξεκινάει για μια αποστολή στον Άρη ολομόναχος, ένας άνθρωπος καθημερινός, με καθημερινά προβλήματα, και όχι ο σούπερ ήρωας που ο κόσμος νομίζει. Δείτε τους στίχους του ρεφρέν, όπου ο Taupin συνοψίζει όλα αυτά που λέμε, μέσα σε λίγες εμπνευσμένες γραμμές:
And I think it's gonna be a long, long time
'Til touchdown brings me 'round again to find
I'm not the man they think I am at home
Oh, no, no, no
I'm a rocket man
Rocket man, burning out his fuse up here alone.
Σε ό,τι αφορά τη μουσική, ο Elton John δημιούργησε μια κλασική ροκ μπαλάντα, βασισμένη στο πιάνο του (βεβαίως), με εξαιρετικές πινελιές synthesizer, όπως θα άρμοζε σε ένα τραγούδι που μιλάει για το διάστημα. Ακούγεται επίσης και slide guitar, παιγμένη από τον Davey Johnstone, ο οποίος μαζί με τον Dee Murray (μπάσο) και τον Nigel Olsson (ντραμς) ήταν οι μόνιμοι συνεργάτες του Elton John στις ηχογραφήσεις και ήταν επίσης οι υπεύθυνοι για τις ουράνιες τριφωνίες που τον συνόδευαν.
Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως single στις 17 Απριλίου 1972 και πέντε μέρες αργότερα σταθεροποιήθηκε στο Νο 2 των βρετανικών charts και στο Νο 6 των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τον Elton John σε παγκόσμιο είδωλο. Χρόνια αργότερα, σε μια συνέντευξή του στο Rolling Stone, ο John έδωσε τη δική του εξήγηση για την τεράστια επιτυχία, αλλά και την τεράστια αντοχή του τραγουδιού στο χρόνο: «Ήταν ένα τραγούδι με ακουστική κιθάρα, ήταν κάτι πολύ διαφορετικό για εμένα, ήταν ένας απλούστερος ήχος. Ξαφνικά καθιερώθηκα, ένιωσα αυτοπεποίθηση και μπορούσα να κοιτάξω με σιγουριά το επόμενο βήμα μου».


ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΧΟΙ ΚΑΙ Η VOLKSWAGEN
Έχουμε ξαναμιλήσει παλιότερα για την κακή τύχη των στίχων κάποιων τραγουδιών, που παρερμηνεύονται από τους fans με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Ίσως τα πιο κλασικά παραδείγματα να είναι το Purple Haze του Jimi Hendrix (xcuse me while I kiss THIS GUY, αντί kiss THE SKY) και το Bad Moon Rising των Creedence Clearwater Revivail (there’s a BATHROOM on the RIGHT, αντί a BAD MOON on the RISE). Έτσι και το “Rocket Man” δεν θα μπορούσε να ξεφύγει απ’ αυτή τη μοίρα, πολύ περισσότερο που οι στίχοι του ήταν κάπως πολύπλοκοι. Ειδικά ο στίχος στο ρεφρέν  “Rocket man, burning out his fuse up here alone” είχε υποστεί τα πάνδεινα! Τι “telephone” λέγανε, τι “cologne”, τι “provolone”, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε! Αυτό το κομφούζιο, λοιπόν, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί η Volkswagen για τη διαφημιστική της εκστρατεία για το Passat, το 2011, όπου ο κόσμος λέει ό,τι του κατέβει στο ρεφρέν του “Rocket Man”, ώσπου έρχεται επιτέλους το καταπληκτικό ηχοσύστημα του Passat και όλα ξεκαθαρίζουν ως δια μαγείας!



Η ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ KATE BUSH
Σε όλα αυτά τα 50 χρόνια που κυκλοφορεί το τραγούδι, έχουν γίνει αρκετές διασκευές του. Πιο αξιοσημείωτη, αλλά και εμπορικά πιο πετυχημένη, αυτή της Kate Bush από το 1991. Η Kate Bush τραγουδώντας το “Rocket Man” σε ρυθμό reggae ανέβηκε στο Νο 12 των UK charts. «Θυμάμαι ότι αγόρασα το single αμέσως μόλις κυκλοφόρησε», έλεγε αργότερα η Kate Bush. «Δεν χόρταινα να το ακούω, το είχα αγαπήσει πάρα πολύ. Βλέπετε τότε, στα 70’s, όλοι οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες έπαιζαν κιθάρα, ενώ ο Elton έπαιζε πιάνο και εγώ, σαν επίδοξη πιανίστρια που ήμουν, ονειρευόμουν (και ακόμα ονειρεύομαι!) να φτάσω να παίζω  σαν αυτόν. Οπότε ένιωσα μεγάλη τιμή όταν ό Elton John και ο Taupin μού πρότειναν να το τραγουδήσω, και μάλιστα σε όποια μορφή θα επέλεγα εγώ».

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ 

6/5/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου