ELECTRIC GUITARLANDS (MICHAEL ANGELO BATIO-GUS G-ROWAN ROBERTSON-ANDREAS MARTONEGELLI)Κύτταρο 15 ΜΑΙΟΥ 2023. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ

Η είδηση του ερχομού στην χώρα μας 4 βιρτουόζων της κιθάρας ο καθένας εκ των οποίων έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην hard n’ heavy μουσική σκηνή, δεν μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Σε τέτοιες βέβαια συμπράξεις προκαλεί φόβο το ενδεχόμενο το κιθαριστικό ταλέντο και η εγνωσμένη τεχνική κατάρτιση των καλλιτεχνών να λειτουργήσουν σε βάρος της ίδιας της μουσικής και των συνθέσεων. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη βέβαια το βράδυ της Δευτέρας, αφού οι μουσικοί κατάφεραν να διατηρήσουν την ισορροπία κάνοντας μας άλλες φορές να τραγουδάμε τους στίχους αγαπημένων κομματιών, ενώ άλλες φορές μας άφησαν κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό βλέποντάς  τους να παίζουν απίστευτα πράγματα! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Φτάσαμε στο Κύτταρο λίγο μετά τις 20:00 για να λάβουμε έγκαιρα θέση. Ο κόσμος ήταν αρχικά ελάχιστος με την προσέλευση να γίνεται εντονότερη καθώς περνούσε η ώρα. Λίγο πριν ξεκινήσει το live η αρένα είχε σχεδόν γεμίσει κατά τα 2/3, ενώ ο εξώστης παρέμεινε κλειστός. Σίγουρα η μέρα διεξαγωγής της συναυλίας δεν βοήθησε.
Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 στην σκηνή ανέβηκε ο Ιταλός κιθαρίστας Andrea Martongelli πλαισιωμένος από τους πολύ καλούς Francesco Caporaletti στο μπάσο (The Gang, Vinnie Moore), Roberto Pirami στα τύμπανα (Vinnie Moore, Michael Angelo Batio) και τον εξαιρετικό Riccardo Curzi στα φωνητικά. Έχοντας στην διάθεση του περίπου 20 λεπτά ο Martongelli κέρδισε το χειροκρότημα όλων παίζοντας κομμάτια από την μπάντα του, το σχήμα που συμμετέχει με τους David Ellefson και Jeff Scot Soto, ενώ έκλεισε διασκευάζοντας το Symphony of Destruction των Megadeth με τον Riccardo Curzi να μιμείται τα φωνητικά του Dave Mustaine.
Εν μέσω χειροκροτημάτων ο Martongelli θα μας αποχαιρετήσει δίδοντας την σκυτάλη χωρίς καθυστέρηση στον Rowan Robertson γνωστό από την συνεργασία του με τον Μεγαλειότατο Ronnie James Dio με τον οποίο ηχογράφησε το Lock Up The Wolves(1989). Η προσδοκία να ακούσουμε κομμάτια του Dio ήταν αρκετή για να σκορπίσει τον ενθουσιασμό και ο Robertson δεν μας χάλασε το χατίρι. Ιδανικό ξεκίνημα με το Wild One, που ανοίγει και το Lock Up The Wolves, ενώ απέδωσε εξαιρετικά κομματάρες από Black Sabbath αλλά και Dio αποτίνοντας φόρο τιμής στον μεγαλύτερο metal τραγουδιστή. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω και στο πολύ καλό Giants of War από την προσωπική του δισκογραφία. Στην πολύ καλή εμφάνιση του Rowan Robertson συνέβαλε και η εξαιρετική απόδοση του Riccardo Curzi – ο άνθρωπος έχει φωνάρα (δεν είναι εύκολο να ερμηνεύεις κομμάτια του Dio).
Είχε φτάσει η στιγμή για τον δικό μας Gus G. ο οποίος απέδωσε ένα instrumental setlist, βασισμένο κυρίως στην τελευταία δισκογραφική του δουλειά, το πολύ καλό Quantum Leap, που κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας. Από την εμφάνισή του ξεχώρισα το Quantum Leap και το πιο αργό ατμοσφαιρικό Enigma of Life. Ο έμπειρος μουσικός απέδωσε απίστευτα τις άκρως απαιτητικές συνθέσεις χωρίς να πέσει στην παγίδα της υπερβολής κερδίζοντας δικαιολογημένα το χειροκρότημα όλων μας. Ο Έλληνας κιθαρίστας δεν θέλησε να παίξει κομμάτια από την παλαιότερη δισκογραφία του δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ ημών τον έχουμε απολαύσει ζωντανά και με τους Firewind. Μας πληροφόρησε πάντως ότι οι Firewind θα εμφανιστούν ζωντανά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!
Είχε φτάσει η ώρα για να ανέβει στην σκηνή ο τέταρτος της παρέας, που δεν ήταν άλλος από τον Michael Angelo Batio, γνωστό από την θητεία του στους Nitro και φυσικά στους θεούς Manowar. Ο άνθρωπος είναι απίστευτος – ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχουμε δει ζωντανά! Χωρίς ίχνος βεντετισμού και με μεγάλη δόση χιούμορ μας άφησε με το στόμα ανοιχτό! Αν έπρεπε να ξεχωρίσω στιγμές θα ήταν σίγουρα ο φόρος τιμής προς τον Dimebag των Pantera και τον Eddie Van Halen. Η κορυφαία στιγμή ήταν φυσικά όταν πήρε στα χέρια του την 2 neck κιθάρα του παίζοντας μεταξύ άλλων το βασικό riff από το The Trooper των Iron Maiden!
O Michael Angelo Batio δεν θα φύγει από την σκηνή. Μαζί του θα ανέβουν και οι υπόλοιποι και όλοι μαζί θα μας αποχαιρετήσουν μετά από δύο και πλέον ώρες με το Paranoid  των Black Sabbath. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική εμφάνιση που ενδεχομένως αδικήθηκε από την ημέρα διαγωγής όπως αναφέραμε!
Να σημειώσουμε επίσης ότι ο ήχος ήταν πολύ καλός καθόλη την διάρκεια της συναυλίας επιτρέποντας στους μουσικούς να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητές τους. Δεν θα ήθελα τέλος να παραλείψω ότι όλοι οι μουσικοί μετά το πέρας της συναυλίας έμειναν στον χώρο προκειμένου να υπογράψουν αυτόγραφα και να βγάλουν φωτογραφίες με όλους!
Η εμφάνιση των Electric Guitarlands μεταξύ των οποίων και του Rowan Robertson στενού συνεργάτη του Ronnie James Dio όπως και η καθιερωμένη πλέον εμφάνιση των Rock N’ Roll Children λίγες μέρες πριν αποτελούν ιδανικό φόρο τιμής στον μεγαλύτερο ερμηνευτή που σαν σήμερα (16/05/2010) δεν έφυγε ποτέ.

Setlist
Andrea Martongelli: Scars on Scars - Like a Bullet (Ellefson-Soto cover) - Dark Days - Symphony of Destruction (Megadeth)
Rowan Robertson: Wild One (Dio) – I (Black Sabbath) – Voodoo (Black Sabbath) - Giants of War - Holy Diver (Dio)
Gus G: Demon Stomp – Exosphere - Quantum Leap - Enigma of Life – Fearless - Speak Softly Love (Love Theme From The Godfather) - Force Majeure
Michael Angelo Batio: Tribute to Dimebag - No Boundaries - Tribute to Eddie Van Halen - Double Guitar Solo
Electric Guitarlands Jam: Paranoid (Black Sabbath)

 Κείμενο/φωτογραφίες: Δημήτρης Τσουγκράνης

17/5/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου