POCO: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ COUNTRY ROCK


Οι Poco είναι το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε country rock αλλά σε αντίθεση με τους Eagles που ακολούθησαν, δεν κατάφερε να συναγωνιστεί την επιτυχία τους.  Ακούγοντας τους πρώτους δίσκους τους δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ο ακροατής πόσα στοιχεία πήραν οι Eagles, από τα φωνητικά έως τις μελωδίες. Τις ρίζες τους τις βρίσκουμε μετά την ηχογράφηση του τρίτου άλμπουμ των Buffalo Springfield και τη διάλυσή τους όπου Richard Furay (τραγούδι, κιθάρα), Jim Messina (κιθάρα, τραγούδι) και Rusty Young (pedal steel guitar, πάντσο, μαντολίνο, κιθάρα, τραγούδι) δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να παίζουν με τον Neil Young κι αποφασίζουν να σχηματίσουν ένα δικό τους με την προσθήκη των George Grantham (ντραμς) και Randy Meisner (μπάσο, τραγούδι). Ξεκίνησαν με το όνομα "Pogo", που δανείστηκαν από ένα ήρωα κόμικ, αλλά ο δημιουργός του, τους απείλησε με μήνυση και το άλλαξαν σε Poco. Την πρώτη live εμφάνισή τους την έκαναν τον Οκτώβριο του 1968 στο Troubadour Club στη Λεωφόρο Santa Monica κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις από όλη τους καλλιτέχνες που είχαν συγκεντρωθεί να τους παρακολουθήσουν όπως Jackson Browne και Linda Ronstadt αλλά και μουσικοκριτικούς.
 To 1969 ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Pickin' Up the Pieces (1969, Νο 63 Αμερική) που είναι ένα από τα καλύτερα country rock άλμπουμ. Δείτε το video το οποίο έχει κακή εικόνα αλλά αξίζει σαν ντοκουμέντο της εποχής.

Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του, αποχώρησε ο μπασίστας Meisner για να σχηματίσει τους Eagles. Τον αντικατέστησε ο αρχικά ο Messina και οριστικά ο Timothy B. Schmit με τον οποίο ηχογράφησαν το άλμπουμ Poco (1970, Νο 58 Αμερική) για να έχουμε τον Ιανουάριο του 1971 την κυκλοφορία του live άλμπουμ Deliverin' (Νο26 Αμερική). Λίγο αργότερα ο Jim Messina αποχωρεί διαφωνώντας με τον Furay που είχε πάρει τον έλεγχο του ήχου τους, σχηματίζοντας τους Loggins & Messina. Τον αντικατέστησε ο Paul Cotton από τους Illinois Speed Press.  Και το τρίτο studio άλμπουμ τους From the Inside (1971,Νο 52) σταμάτησε σχετικά χαμηλά στο αμερικάνικο Chart. Παρ όλες τις προσπάθειες τους να περάσουν τη μουσική τους στο πλατύ κοινό και τα επόμενα 3 studio άλμπουμ τους δεν τα κατάφεραν (A Good Feelin' to Know (1972), Crazy Eyes (1973) και Seven (1974) να σημειώσουν καλές πωλήσεις, παρ’ ότι οι συναυλίες τους ήταν πάντα γεμάτες. Η αποχώρηση του ιδρυτικού μέλους Richie Furay, μαζί με τους J. D. Souther και Chris Hillman να σχηματίζει τους Souther-Hillman-Furay Band, με τους Poco να μην τον αντικαθιστούν. Και τα επόμενα (άνευ Furay) άλμπουμ (Seven και Cantamos και τα 2 το 1974)΄δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά, αλλά στο Head Over Heels (1975) κατάφερνα να δουν ένα τραγούδι στο chart των μικρών δίσκων, έστω  και σε χαμηλή θέση ("Keep On Tryin"Νο50). Όλα τα επόμενα άλμπουμ τους ήταν καλά αλλά κανένα δεν κατάφερε το κάτι παραπάνω.   
Τον Αύγουστο του 1977 ο Schmit αποχωρεί για να πάει στους Eagles για να αντικαταστήσει τον Meisner, ο οποίος ήταν αρχικό μέλος των….Poco! To συγκρότημα κάνει ένα διάλειμμα για να επανέλθουν τον επόμενο χρόνο με το άλμπουμ Legend που ήταν το πιο πετυχημένο εμπορικά άλμπουμ τους (Νο 14 Αμερική) κι έβγαλε την επιτυχία "Crazy Love" Νο 17 Αμερική).
Το 1982 συμμετείχαν με το τραγούδι "I'll Leave it Up to You" στο soundtrack Fast Times at Ridgemont High, με τον ήχο τους να έχει διαφοροποιηθεί και να έχει πολλά στοιχεία 80s. Το 1989 μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους, καταφέρνουν να επιστρέψουν με ένα πολύ καλό άλμπουμ, το Legacy (Νο 40 Αμερική) που έβγαλε 2 επιτυχίες, τα "Call It Love" και "Nothin' to Hide" και το κυριότερο σηματοδότησε την επιστροφή των Jim Messina, Richie Furay, Rusty Young και Randy Meisner. Την επιτυχία του Legacy δεν κατάφεραν να την εξαργυρώσουν οικονομικά περιοδεύοντας σε στρατόπεδα του Αμερικάνικου στρατού, απέτυχε, αφού οι στρατιώτες είχαν μετακινηθεί στο Ιράκ! Ακολούθησαν άλλα 2 άλμπουμ, τα Running Horse(2002) και το All Fired Up(2013) που ήταν και το τελευταίο τους. To συγκρότημα ουσιαστικά διαλύθηκε με το θάνατο του Rusty Young το 2021 από καρδιακή προσβολή. Ήταν 75 ετών. Λίγο αργότερα τον ακολούθησε ο κιθαρίστας/τραγουδιστής Paul Cotton σε ηλικία 78 ετών.

 TRIVIA
Μεταξύ των μουσικών που είχαν προσεγγίσει για να παίξουν μαζί τους ήταν ο Greg Allman πλήκτρα κι ο Gram Parsons πριν πάει στους Byrds
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Poco χωρίς να το ξέρουν ….ανακάλυψαν το country rock και το πρώτο άλμπουμ τους είναι η επιτομή του είδους. Βέβαια όπως σημειώνω και στην αρχή, οι Eagles ήταν αυτοί που με τα τραγούδια τους, έκαναν το είδος πετυχημένο σε όλο τον κόσμο! Αν σας αρέσει το είδος,  μην διστάσετε να ακούσετε μέρος της δισκογραφίας τους.    

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Pickin' Up the Pieces (1969)
Legend (1978)
Legacy (1989)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/9/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου