“LOVE IS LIKE AN OXYGENE”: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ SWEET

Για τους ακροατές του ραδιοφώνου των 70s το όνομα Sweet είναι συνυφασμένο με μια σειρά επιτυχιών, που έμοιαζαν με φτηνές και επιφανειακές εκδοχές τραγουδιών των μεγάλων συγκροτημάτων εκείνης της εποχής.  Συχνά ο ήχος τους θύμιζε απλοϊκούς Queen, άλλοτε The Who για αρχάριους ή Mott the Hoople. Το τέχνασμα αυτό λειτούργησε ιδανικά και τούς οδήγησε στην καταξίωση με τραγούδια όπως τα“Ballroom Blitz”, “Fox On the Run”, “Little Willy”, “Action” κλπ. Το μοναδικό τραγούδι τους, που ξεφεύγει από τη «συνταγή της επιτυχίας», αλλά ταυτόχρονα είναι το πλέον αναγνωρίσιμο του συγκροτήματος από το Λονδίνο, είναι το “Love is like oxygen”
Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
Το 1977 είναι η χρονιά που οι αλλαγές στη rock μουσική γίνονται πλέον ριζοσπαστικές. Οι Sweet αποχωρούν από την RCA και υπογράφουν νέο συμβόλαιο με την Polydor. Ο μάνατζερ τους, David Walker, διαπραγματεύεται την μετακίνηση, που φημολογείται ότι απέφερε στους  Sweet, περίπου 750.000 £. Το πρώτο άλμπουμ τους στη νέα τους εταιρεία είναι το Level Headed (1978). Είναι η περίοδος που οι Sweet πειραματίζονται συνδυάζοντας rock και ήχους κλασικής μουσικής,μια προσέγγιση παρόμοια με αυτή των Electric Light Orchestra. Η ηχογράφηση γίνεται (κυρίως μέσα στο 1977) στο Château d'Hérouville κοντά στο Παρίσι. Η εποχή των Sex Pistols έχει ξεκινήσει και κυριαρχεί η πεποίθηση ότι το rock ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και προχωρά σε νέες διαστάσεις. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και τα καθιερωμένα συγκροτήματα προβληματίζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Οι Sweet επιλέγουν να μετακινηθούν από το hard rock σε πιο μελωδικό ήχο με στοιχεία pop. Το “Love is like oxygen” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του κιθαρίστα Andy Scott με τον κημπορντίστα Trevor Griffin. O Scott προσθέτει ένα riff που μοιάζει βγαλμένο από το “You really got me” των Kinks, σε μια μελωδία του Griffin που θυμίζει έντονα Supertramp. Ένας συνδυασμός που φαίνεται απίθανο να «δουλέψει» όχι μόνο λειτούργησε, αλλά αποδείχθηκε η βάση για την μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος. Για να συμβεί αυτό η Polydor «έκοψε» την –σε στυλ Tubular bells- εισαγωγή του Griffin, γεγονός που δυσαρέστησε τον Scott και τα υπόλοιπα μέλη των Sweet που είδαν να χάνεται μια ευκαιρία αναγνώρισης της καλλιτεχνικής τους αξίας. Παρὀλα αυτά ο τραγουδιστής του group Brian Connolly θεωρεί ότι με το “Love is like oxygen” οι Sweet ξέφυγαν από τα φτηνά και πρόχειρα τραγούδια, προσεγγίζοντας την ποιότητα των κορυφαίων συγκροτημάτων της εποχής.

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Μελωδίες που θυμίζουν Electric Light Orchestra, riff που καρφώνεται στο μυαλό σου, με συνεχή εναλλαγή ρυθμού και συναισθημάτων, το “Love is like oxygen” μπορεί να χαρακτηριστεί ένα εμπορικό ψευδο-prog τραγούδι. Ξεκινά με μια επιβλητική εισαγωγή synth/κιθάρας και μετά υπάρχει το κλασικό κιθαριστικό riff του Andy Scott. Το ρεφρέν έχει δύο σετ αρμονιών που ταιριάζουν μεταξύ τους: η κύρια που χτυπά τις υψηλότερες νότες και ένα δευτερεύον (καλά τοποθετημένο) τμήμα αρμονίας που χτυπά τις χαμηλότερες νότες και αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα κύρια φωνητικά. Έπειτα, είναι η σειρά του τραγουδιστή Brian Connolly να λάμψει καθώς το τραγούδι ανακόπτει την ορμή του για τους υπέροχους στίχους που βασίζονται στα έξυπνα λογοπαίγνια του Connolly. Όσοι είχαν αγοράσει το Level Headed είχαν την δυνατότητα να ακούσουν την πλήρη έκδοση του τραγουδιού. Εκεί, στη μέση του τραγουδιού, ακούγεται ένα instrumental βασισμένο σε ακουστική κιθάρα και πιάνο.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Το "Love Is Like Oxygen" ήταν η τελευταία επιτυχία των Sweet στο Top 10 (No. 4 στη Νέα Ζηλανδία, No. 6 στην Ελβετία, No. 8 σε Βέλγιο-Καναδά-ΗΠΑ,  No. 9 σε Ην. Βασίλειο -Αυστραλία και No. 10 στη Γερμανία). Επίσης ήταν υποψήφιο για «Τραγούδι της χρονιάς». Πριν τελειώσει η χρονιά, τα προβλήματα με το ποτό του Connolly τον ανάγκασαν να φύγει από το συγκρότημα. Μετά από δύο άλμπουμ, που πέρασαν απαρατήρητα, οι Sweet διαλύθηκαν, για να επανασυνδεθούν το 1985. Το συγκρότημα παραμένει ενεργό, έχει κυκλοφορήσει νέα singles (ακούστε το νέο τους κομμάτι “Everything”) μέσα στο 2021 και αυτήν την εποχή περιοδεύει στη Μ. Βρετανία έχοντας στην σύνθεσή του μόνο τον Andy Scott.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Η μουσική των Sweet εξακολουθεί να εμπνέει νοσταλγία, σύμβολο ίσως μιας εποχής που η μουσική ακουγόταν διασκεδαστική με τις ηλεκτρικές κιθάρες να έχουν τον πρώτο λόγο. Στο «Love Is Like Oxygen» οι Sweet έχουν ωριμάσει και αποδεικνύουν ότι ένα pop rock τραγούδι μπορεί να είναι φιλόδοξο, μελωδικό και δημοφιλές ταυτόχρονα.

 ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

22/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου