FRANKIE MILLER: ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ R&B


 O Σκοτσέζος τραγουδιστής και συνθέτης Frankie Miller, είναι ελάχιστα γνωστός εκτός Μ.Βρετανίας. Αλλά και στη χώρα του, μόνο ένα από τα 11(!) άλμπουμ του κατάφερε  να μπει στο Βρετανικό chart. Ήταν το Falling in Love (1979) κι αυτό σταμάτησε πολύ χαμηλά, στο Νο 54!
Η πρώτη αγάπη του σαν παιδί ήταν το ποδόσφαιρο με τον παππού του να είναι ο Archie Kyle της Rangers ! Τα πρώτα ακούσματα τα πήρε από τος δίσκους της μητέρας του με τους κλασικούς Ray Charles,  Little Richard και Elvis Presley να βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση. Σύντομα άρχισε να γράφει δικά του τραγούδια και στα 18του ήταν επαγγελματίας, τραγουδώντας στους Sock It To 'Em JB όπου μπάσο έπαιζε ο Jimmy Dewar, αργότερα μέλος του συγκροτήματος του Robin Trower και των Stone the Crows. Το 1970 τον βρίσκει στο Λονδίνο όπου γνωρίζεται με τον κιθαρίστα Robin Trower που μόλις είχε φύγει από τους Procol Harum. Ο Miller του γνώρισε τον James Dewar και μαζί με τον πρώην ντράμερ των Jethro Tull, Clive Bunker, σχημάτισαν τους Jude που δεν ηχογράφησαν τίποτε(σ.σ. κρίμα). Από αυτή την παροδική συνεργασία, οι Miller και Trower, συνέθεσαν το "I Can't Wait Much Longer" που συμπεριλήφθηκε στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Trower, Twice Removed from Yesterday. Το 1972 υπέγραψε συμβόλαιο με την Chrysalis Records και κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ Once in a Blue Moon με το συγκρότημα των Brinsley Schwarz να τον συνοδεύουν. Αν και το άλμπουμ απέτυχε εμπορικά, οι άνθρωποι της Chrysalis συνέχισαν να τον πιστεύουν, λέγοντας ότι δεν έχουν βρει το κατάλληλο τρόπο για να τον προωθήσουν. Καλές κριτικές πήρε και το δεύτερο άλμπουμ του High Life(1974) που επίσης απέτυχε εμπορικά, ενώ συμμετέχει τραγουδώντας με τον Phil Lynott το "Still in Love with You" για το άλμπουμ Thin Lizzy, Nightlife. Το 1975 ηχογράφησε το τρίτο του άλμπουμ με τίτλο The Rock με παραγωγό τον  Elliot Mazer, που είχε κάνει συνπαραγωγή στο θεοκλάσικο άλμπουμ Harvest του Neil Young, που κι αυτό απέτυχε εμπορικά αλλά τον καταξίωσε σαν ένα πολύ καλόr R&B ερμηνευτή.

Το ύφος του θυμίζει Joe Cocker των πρώτων άλμπουμ της καριέρας του για να ακολουθήσει το Full House (1977) με παραγωγό τον Chris Thomas που επί τέλους του προσφέρει την πρώτη επιτυχία στους μικρούς δίσκους με το "Be Good To Yourself"(No. 27 Μ.Βρετανία) για να ακολουθήσει το "Darlin' "(1978, No. 6).

ΠΟΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 
Ο Frankie Miller έγραψε την Νο1 country επιτυχία των The Bellamy Brothers, "When I'm Away From You" όπως και τα "Shoorah Shoorah" και "Play Something Sweet" που ερμήνευσαν οι Betty Wright και Three Dog Night αντίστοιχα. Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Johnny Cash, Lulu, Ray Charles, Rod Stewart, The Bellamy Brothers, Kim Carnes, Waylon Jennings, Bob Seger, Bonnie Tyler, Roy Orbison, Etta James, Joe Cocker, Joe Walsh, Clint Black (το "Burn One Down" πήγε No. 4 στην Αμερική) και Eagles. Όπως καταλάβατε δεν το είχε η τύχη του να ερμηνεύσει ο ίδιος τα τραγούδια του και να κάνει επιτυχία τα τραγούδια  του, αλλά άλλοι.


Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η παρουσία του σε κινηματογραφικές ταινίες A Sense of Freedom, All The Right Moves, "Thunder Alley"(το τραγούδι του "Danger Danger" ερμηνεύει ο Leif Garrett), Act of Vengeance (με πρωταγωνιστή τον Charles Bronson), Light of Day(το "It's All Coming Down Tonight" τραγουδούν οι Joan Jett και Michael J. Fox),   You Can't Hurry Love (τη σύνσυνθεσή του με τον John Barry"I'd Lie To You For Your Love" ερμηνεύει η Sally Kellerman), The Rum Diary, "Life of Crime", "The Diary Of A Teenage Girl"  κ.α.
Το 1994 έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και έπεσε σε κώμα. Εκείνες τις ημέρες, έγραφε τραγούδια για ένα συγκρότημα που θα σχημάτιζε με τους Joe Walsh,Nicky Hopkins και Ian Wallace. Αφού πέρασε 5 μήνες σε κώμα, επανήλθε σταδιακά με τον Rod Stewart να δηλώνει ότι ο Miller είναι ο μόνος ερμηνευτής  που όταν τον ακούω συγκινούμαι». Τελευταίο άλμπουμ του είναι το Frankie Miller's Double Take (2016).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΊΑ



The Rock 91975)
Full House (1977)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου