Η ΓΚΕΛΥ ΜΑYΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΧΟΡΕΨΕ ROCK'N'ROLL ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Ακόμα μια καλή ηθοποιός έφυγε από τη ζωή. Ο λόγος για την Γκέλυ Μαυροπούλου, που έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών. Η Γκέλυ Μαυροπούλου είχε γεννηθεί το 1932 στη Θεσσαλονίκη από γονείς ηθοποιούς, τον Άγγελο Μαυρόπουλο και τη πολύ γνωστή Μαρίκα Κρεβατά. Είχε σπουδάσει στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και υπήρξε παντρεμένη με τον ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό. Ο Νίκος Τσιφόρος ήταν αυτός που μεσολάβησε και πήρε μέρος στην πρώτη ταινία που η συμμετοχή της εξαντλήθηκε απλώς και μόνο σε ένα γκρο πλαν με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα να της ρίχνει ένα και μόνο βλέμμα. Την περίοδο 1957-1961 πρωταγωνίστησε σε σημαντικές παραστάσεις του «Εθνικού Θεάτρου», ενώ στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται του Γιώργου Λαζαρίδη.
Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε περισσότερες από 40 ακόμη ταινίες που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου 1950-1980.

Η τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία 17 Σφαίρες για έναν Άγγελο (1981) των Νίκου Φώσκολου-Τάκη Βουγιουκλάκη. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες Ο Φανούρης και το σόι του (1957), πλάι στον Μίμη Φωτόπουλο, Η θεία απ’ το Σικάγο (1957, Η κυρία του κυρίου (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη που ήταν πολύ καλή, πλάι στον Ντίνο Ηλιόπουλο,  Ο ανακατωσούρας (1967) και στο Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές (1973) του Τάκη Βουγιουκλάκη, πλάι στον Άγγελο Αντωνόπουλο. Άλλες σημαντικές της παρουσίες ήταν στα θεατρικά «Το σκοτάδι είναι αρκετά φωτερό»(1957), «Βρυκόλακες» του Ίψεν (1958), «Ιουλιανός ο παραβάτης» του Νίκου Καζαντζάκη (1959), «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Σαίξπηρ, «Ο φιλάργυρος» του Μολιέρου (1960), «Οργισμένα νιάτα» του Τζων Όσμπορν (1960), ενώ το καλοκαίρι του 1959 πραγματοποίησε τη μοναδική της εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της θεάς Αθηνάς στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.
Το καλοκαίρι του 196, πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Χρήστου Ευθυμίου στην κωμωδία «Σκάνδαλα στην εξοχή» του Δημήτρη Γιαννουκάκη για να ακολουθήσουν πολλές θεατρικές εμφανίσεις όπως «Ο κύριος πάει κυνήγι»,«Ποιος είναι ο Λύσσανδρος», «Ερωτικές συμβουλές», «Ο Αλέκος είναι γυναίκα», «Τα κόκκινα φανάρια», «Χρυσή μου Ρουθ», «Ανυπόμονη καρδιά», «Πώς να γίνετε πλούσιοι», «Ήξερα πως θα έρθεις» κ.α. θεατρικά έργα στα οποία εμφανίστηκε περισσότερες φορές από ότι στον κινηματογράφο. Όμως και στην τηλεόραση έκανε σημαντικές παρουσίες, με πρώτη εμφάνιση το 1971 στην αστυνομική σειρά του Νίκου Φώσκολου 13ον ανακριτικόν γραφείον κι αμέσως μετά πρωταγωνίστησε, στον ρόλο της Χριστίνας Ψάχου, στη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής τηλεόρασης, τη θρυλική σειρά Άγνωστος πόλεμος (1971-1974) των Νίκου Φώσκολου (σενάριο, σκηνοθεσία) και Κώστα Κουτσομύτη (σκηνοθεσία), στο πλευρό του Άγγελου Αντωνόπουλου. Το 1973 ερμήνευσε την Αγία Ελένη στη σειρά Εν τούτω νίκα του Νίκου Φώσκολου για να ακολουθήσουν πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις σειρές Τα αρραβωνιάσματα (1983) και Ποιος σκότωσε τον Άβελ (1988).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκέλυ Μαυροπούλου ήταν η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που χόρεψε rock’n’roll σε ελληνική ταινία, χορεύοντας με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία Η θεία απ’ το Σικάγο (1957).

19/7/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου