ΠΟΙΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ Ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΟ WOODSTOCK (Κι Έχασαν την Ευκαιρία της Ζωής τους)

Ποιος να το φανταζόταν ότι εκείνη η έκταση του Κου Max Yasgur,65 χιλιόμετρα από το έως τότε άσημο και άγνωστο Woodstock, θα γινόταν αιτία για να μάθουν όλοι οι νέοι του πλανήτη το μεγαλείο των Who, Alvin Lee, Sanatna, Jimi Hendrix, Joe Cocker και τόσων άλλων. Για το φεστιβάλ του Woodstock έχουν γραφτεί πολλά, πάρα πολλά, αλλά ελάχιστα για τους καλλιτέχνες που είχαν προσκληθεί αλλά για διάφορους λόγους ΔΕΝ πήγαν. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε τους λόγους που δεν πήγαν και φυσικά μετά να χτυπούν το κεφάλι τους. Και όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, ήταν πιο γνωστοί από αυτούς που πήραν μέρος, αρχής γενομένης από τους ….Beatles! Οι διοργανωτές είχαν έλθει σε επαφή μαζί τους αλλά η συζήτηση σταμάτησε όταν τέθηκε όρος να παίξουν όση ώρα ο και οι Plastic Ono Band!!!. Ο όρος απορρίφθηκε και έτσι οι Beatles δεν εμφανίστηκαν. Προφανώς ο όρος τέθηκε από τον John Lennon, (οι Plastic Ono Band ήταν το συγκρότημα που είχε με την Yono Ono) και όλοι μας έχουν την απορία πως θα ήταν το Woodstock με τους Beatles. Πάντως και χωρίς αυτούς, τα τραγούδια τους ακούστηκαν σε διασκευή από τους Richie Havens, Joe Cocker και Crosby, Stills, Nash & Young. Στο πρόγραμμα για να κληθούν ήταν και οι The Jeff Beck Group αλλά διαλύθηκαν….πριν το φεστιβάλ, ενώ οι  Blues Image είχαν συμφωνήσει να εμφανιστούν αλλά ο ευφυής manager τους, προέβλεψε(!) ότι θα βρέξει κι έτσι τους έκλεισε μια συναυλία στο Binghamton το οποίο μόνο ο χάρτης γνωρίζει που είναι. Οι Byrds που εκείνη την εποχή ήταν από τα σημαντικότερα ονόματα της folk σκηνής προσκλήθηκαν αλλά αποφάσισαν(!) ότι το Woodstock θα ήταν σαν ένα από τα πολλά φεστιβάλ που διοργανωνόντουσαν εκείνη την εποχή και δεν πήγαν.
Chicago Trans Authority

Οι Chicago όχι μόνο έλαβαν πρόσκληση αλλά είχαν υπογράψει κιόλας, αλλά ένας όρος που είχαν με το συμβόλαιο με το διοργανωτή συναυλιών  Bill Graham που όρισε την 17η Αυγούστου όπου θα εμφανιζόντουσαν στο Woodstock σαν ημερομηνία για δική του συναυλία στο club του Fillmore West. Από την άλλη πλευρά, φρόντισε να εμφανιστούν Santana, τους οποίους μανατζάριζε επίσης. Οι Doors ακύρωσαν γιατί πίστεψαν ότι θα είναι ένα Monterey Pop Festival σε μικρογραφία. Βέβαια όπως έχει δηλώσει ο Robbie Krieger μετάνιωσαν για αυτή τους την απόφαση. Ο Bob Dylan έγραψε με την απουσία του τη δική του ιστορία στο Woodstock αφού ζούσε σε εκείνη την περιοχή(!) αλλά ποτέ δεν έγιναν σοβαρές συζητήσεις με τους διοργανωτές. Είχε κανονίσει να φύγει στις 15 Αυγούστου (σ.σ. το φεστιβάλ διήρκεσε από τις 15 έως και 17 Αυγούστου) με το Queen Elizabeth 2 για να παίξει στις 31 Αυγούστου  στην Αγγλία στο Isle of Wight Festival of Music. Μάλιστα όταν μπήκε στο πλοίο, ο γιός του τραυματίστηκε στην καμπίνα κι έτσι ο Dylan και η γυναίκα του Sara κατέβηκαν από το πλοίο και πήγαν στην Αγγλία αεροπορικώς. Και οι Free είχαν προσκληθεί αλλά απέρριψαν την πρόσκληση, επιλέγοντας Isle of Wight Festival. Και οι Guess Who απέρριψαν την πρόκληση, ενώ οι Iron Butterfly όχι μόνο είχαν αποδεχτεί αλλά το όνομά τους εμφανίστηκε και στην αφίσα. Τελικά δεν μπόρεσαν να πάνε γιατί κόλλησαν στο αεροδρόμιο La Guardia!
Tommy James and the Shondells


    O Tommy James and the Shondells που ήταν από τα πιο γνωστά ονόματα της εποχής απέρριψαν την πρόσκληση γιατί η γραμματέας του είπε ακριβώς: “μια φάρμα στη Νέα Υόρκη που εκτρέφει γουρούνια, διοργανώνει μια συναυλία και  θέλει να παίξετε». Φυσικά η απάντηση ήταν όχι. Αργότερα ο Tommy James κατάλαβε με πόσο κακό τρόπο η γραμματέας του περιέγραψε το μεγαλύτερο φεστιβάλ που γνώρισε ο πλανήτης!
    Και οι Jethro Tull απέρριψαν την πρόταση γιατί στον Ian Anderson δεν άρεσαν οι hippies, οι γυμνιστές και οι χρήστες ναρκωτικών. Ο manager των Led Zeppelin,  Peter Grant απέρριψε την πρόταση με την αιτιολογία ότι δεν ήθελαν να είναι ένα ακόμα συγκρότημα στα πολλά που θα εμφανιζόντουσαν εκείνες τις ημέρες. Και οι Καναδοί Lighthouse απέρριψαν την πρόταση όπως και οι Arthur Lee and Love καθώς εκείνη την εποχή, υπήρχαν εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των μελών. To άγνωστο ψυχεδελικό συγκρότημα των
    Mind Garage δεν πήγαν γιατί θεώρησαν ότι θα ήταν ένα μικρό φεστιβάλ και προτίμησαν να παίξουν κάπου αλλού με καλύτερη αμοιβή.
Joni Mitchell


    Η τροβαδούρος Joni Mitchell δεν πήγε γιατί ο manager της, της είχε κλείσει μια εμφάνιση στο τηλεοπτικό πρόγραμμα The Dick Cavett Show. Και οι Moody Blues όπως οι Iron Butterfly είχαν ανακοινωθεί και το όνομά τους γραφόταν στις αφίσες αλλά προτίμησαν να εμφανιστούν σε συναυλία στο Παρίσι. Ακόμα χειρότεροι ήταν οι Poco που προτίμησαν να παίξουν σε μια γυμνασιακή εκδήλωση!
    Το νεογέννητο μωρό του κιθαρίστα των Procol Harum, Robin Trower ήταν η αιτία που το συγκρότημα δεν πήγε να παίξει, ενώ οι Rascals απέρριψαν την πρόταση γιατί ήταν στο μέσον των ηχογραφήσεων του καινούργιου τους άλμπουμ. Και οι Rolling Stones δεν μπόρεσαν να πάνε γιατί ο μεν Mick Jagger ήταν στην Αυστραλία και έπαιρνε μέρος στα γυρίσματα της ταινίας Ned Kelly αλλά κι ο Keith Richards βρισκόταν στο πλευρό της συντρόφου του Anita Pallenberg που γένναγε το γιό του, Marlon
    Οι Rascals και οι Simon & Garfunkel δεν μπόρεσαν να πάνε γιατί βρισκόντουσαν στα μέσα των ηχογραφήσεων των καινούργιων άλμπουμ τους.
    Οι Spirit δεν πήγαν γιατί πίστευαν ότι το φεστιβάλ δεν ήταν κάτι σημαντικό, ενώ το ντουέτο των Zager & Evans ακύρωσε την εμφάνισή του λόγω του τραυματισμού του Rick Evans σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Τέλος οι Frank Zappa and The Mothers of Invention δεν πήγαν γιατί δεν πίστεψαν ότι ήταν κάτι σημαντικό!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/7/21


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου