ROCK INCIDENT 186: Ο JIM MORRISON ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ (1 ΜΑΡΤΙΟΥ 1969)



Ένα από τα πιο γνωστά γεγονότα στην καριέρα των Doors ήταν αυτό που συνέβη την 1 Μαρτίου 1969 στο Dinner Key Auditorium του Coconut Grove στο Μαιάμι, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Jim Morrison την ώρα που τραγουδούσε επάνω στη σκηνή!!! Η συναυλία δινόταν σε ένα υπόστεγο για υδροπλάνα (σ.σ. αυτοί είχαν υπόστεγα για υδροπλάνα κι εμείς 52 χρόνια μετά δεν μπορούμε να φτιάξουμε το νόμο πλαίσιο υδροπλάνων σε μια άκρως θαλασσινή χώρα!) στο οποίο δεν υπήρχε καλός εξαερισμός και η υγρασία ήταν στο ζενίθ.  
Ο Morrison ήταν μεθυσμένος από το πρωϊ και είχε χάσει την πτήση για το Μαιάμι  κι όταν έφθασε, η συναυλία είχε καθυστέρησε ήδη μια ώρα να ξεκινήσει! Ο κόσμος, περί τις 12.000, περίμενε υπομονετικά στρυμωγμένος σ’ ένα χώρο χωρητικότητας μόνο 7.000! Η αμοιβή του συγκροτήματος για εκείνη την εμφάνιση ήταν 25.000$ κι ο διοργανωτής για να κερδίσει περισσότερο χώρο, έβγαλε τα καθίσματα και οι όρθιοι αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα οι θεατές να έχουν στοιβαχτοί. Ζέστη, καθυστέρηση, και υπεράριθμοί θεατές, ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν ήθελε πολύ να ξεσπάσει.
Ο Morrison είχε παρακολουθήσει μια παράσταση του πειραματικού θεατρικού συγκροτήματος Living Theatre κι από εκεί εμπνεύστηκε το "ανταγωνιστικό" στιλ της παράστασης, δηλαδή ερωτοαπαντήσεις μεταξύ αυτού και του κοινού.  Υπήρχαν στιγμές που εξομολογούταν προς το κοινό “Αγαπήστε με, έχω την ανάγκη σας, δεν μπορώ χωρίς αυτήν» και πότε βρίζοντάς τους: “Είστε ένα μάτσο λακαμάδες;”(sic), έχετε έρθει για να δείτε το πουλί μου».  Και ξανά το ίδιο και το ίδιο…Κατά τη διάρκεια της συναυλίας κι ενώ βρισκόντουσαν στο δεύτερο τραγούδι που ήταν το "Touch Me", o Morrison διέκοψε(!), πήρε το καπέλο ενός αστυνομικού που ήταν δίπλα στη σκηνή και το πέταξε στο πλήθος, δημιουργώντας πανδαιμόνιο! Ακολούθησε μέσα σε πανδαιμόνιο η σύλληψη, η προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα και η διακοπή της συναυλίας!
Αργότερα, ο manager Bill Siddons δήλωσε ότι ήταν μια από τις; Πιο περίεργες συναυλίες που είχε δει, με το πλήθος να αγγίζει τα όρια της εξαλλοσύνης, με τον κόσμο να λούζει ο ένας τον άλλον με μπύρα αλλά ακόμα και τον ίδιο τον Morrison. O οργανίστας των Doors, Ray Manzarek περιέγραψε την όλη κατάσταση σαν μια "θρησκευτική παραίσθηση". Δεν υπάρχουν  φωτογραφικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν παρά μόνο η μαρτυρία των ατόμων που παρευρίσκονται αλλά πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία τους όταν οι συνθήκες (ζέστη, χωρητικότητα, χρήση παραισθησιογόνων) ήταν αφύσικες; Μετά το περιστατικό του Μαϊάμι, πολλές ημερομηνίες της περιοδείας τους ακυρώθηκαν και το ραδιοφωνικό airplay στα τραγούδια τους, μειώθηκε σημαντικά! Το περιοδικό Rolling Stone, που τότε τυπωνόταν σε σχήμα εφημερίδας, κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Morrison σε φωτογραφία τύπου Wanted Dead or Alive!!!

Στις 5 Μαρτίου, το γραφείο του Σερίφη της Κομητείας, είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Morrison, με την κατηγορία προσβολής δημοσίας αιδούς (έδειξε τα γεννητικά όργανα), βλασφημία, ήταν μεθυσμένος αλλά και προσποιούμενος ότι κάνει στοματικό έρωτα με τον κιθαρίστα Robby Krieger. Επειδή στην Αμερική, οι ποινές επιδέχονται συμφωνία των δύο πλευρών, τους προτάθηκε να δώσουν μια δωρεάν συναυλία στο Μαιάμι, πράγμα που αρνήθηκαν κι έτσι ο Morrison καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών και αναγκαστική προσωπική εργασία και πρόστιμο $500. Ο δικηγόρος του κατέθεσε έφεση και ο Morrison παρέμεινε εκτός φυλακής, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατός και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Το 2007, o Ελληνικής καταγωγής Κυβερνήτης της Φλόριδα, Charlie Christ, πρότεινε τη μεταθανάτια συγχώρεση για τον Morrison, η οποία επικυρώθηκε στο Δεκέμβριο 2010. Οι Densmore, Krieger και Manzarek αρνήθηκαν ότι ο Morrison είχε κάνει ότι του καταλογίστηκε, εκείνη τη νύχτα!
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/7/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου