ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΩΡΑ (ΞΑΝΑ) ΜΗΔΕΝ

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, κάνω διακοπές στη Γιάλοβα, κοντά στην Πύλο, ένα προικισμένο και πανέμορφο μέρος με πρόθυμους τους ντόπιους να εξυπηρετήσουν. Βασική αρχή του παρακάτω κειμένου, η άποψη μου ότι ο τουρισμός είναι η Ναυαρχίδα της ελληνικής Οικονομίας.
Δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά, ο ελληνικός τουρισμός και οι εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν, είτε μόνιμα είτε εποχιακά, δοκιμάζονται από ένα επαναλαμβανόμενο λάθος της Κυβέρνησης. Τα περσινά ταξίδια και οι συνεντεύξεις του υπουργού Τουρισμού στο εξωτερικόγια να πείσει(!)τους ευρωπαίου να επισκεφτούν τη χώρα μας, θα θυμάστε, δεν απέδωσαν απολύτως τίποτε. Και απολύτως φυσικό, ότι παρ’ όλη την πίεση που είχε από τους τουριστικούς παράγοντες (καταλύματα, εστίαση τουρισμού, ξενοδόχους κλπ), η υγειονομική κατάσταση του πλανήτη αλλά και της Ευρώπης, δεν προϋπόθετε …τουρισμό. Φέτος, με μαθηματική ακρίβεια, ξανά κάνει το ίδιο λάθος. Αφού οι περισσότερες ευρωπαικές χώρες, έζησαν ένα άνευ προηγουμένου εγκλεισμό (lockdown) κι αφού τα μηνύματα για ένα ξένοιαστο καλοκαίρι ΔΕΝ έρχονται, και πάλι ο υπουργός ξεκίνησε ταξίδια και συνεντεύξεις σε κανάλια για να πείσει τους υποψήφιους τουρίστες, να έλθουν στη χώρα μας όταν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οι επιδημιολόγοι, προβλέπουν ένα 4ο κύμα μεταλλαγμένου ιού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, εδώ στην περιοχή της Γιάλοβα υπάρχουν λίγοι Γερμανοί/Αυστριακοί, ελάχιστοι Γάλλοι και πολλοί Έλληνες και βέβαια καμία σχέση με τον τουρισμό άλλων καλοκαιριών και κυρίως, τα έσοδα ΔΕΝ είναι ικανά να στηρίξουν τους ανθρώπους. Τα έσοδα από τον τουρισμό φθάνουν το25-30% του ΑΕΠ!
Η φτωχή άποψη μου είναι ότι ο υπουργός έκανε λάθος στόχο για δεύτερη φορά. ΔΕΝ έπρεπε να στοχεύσει τον ξένο τουρισμό αλλά τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μετακινηθούμε στη χώρα μας με τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα και, κυρίως, είμαστε διατεθειμένοι να ξοδεύσουμε κάποια χρήματα για τις διακοπές μας. Βέβαια για να γίνει αυτό, χρειάζεται (χρειαζόταν, αφού και φέτος φοβάμαι ότι χάθηκε η χρονιά), μια μικρή διαφημιστική καμπάνια σε συνεργασία με όλους τους τομείς για να ρίξουν τις τιμές και να μην πληρώνει η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που είναι ΕΛΛΗΝΕΣ, τιμές ξένων τουριστών! Έλληνες που μέχρι πριν ένα μήνα ήταν σε …αναστολή εργασίας και συντηρούντο με 534 ευρώ!!! Μείωση τιμών, ώθηση στους Έλληνες να επισκεφτούν με κανονικές τιμές τη χώρα τους και να κρατήσουν το κομμάτι του τουρισμού ζωντανό.
Αυτός ήταν ο στόχος, το ελληνικό τουριστικό κύμα που εύκολα θα έδινε ανάσα στον τουρισμό και στους ανθρώπους του κάτω από τις ανάλογες προϋποθέσεις. Από βάθος ψυχής, εύχομαι ο Αύγουστος να πάει καλύτερα, αν και τα δημοσιεύματα αυτών των ημερών, εμφανίζουν το 4ο κύμα προ των πυλών.  
14/7/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου