Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Εδώ και μερικές εβδομάδες, στο περιστύλιο (σ.σ. είναι εσωτερικός χώρος) της Βουλής των Ελλήνων, φιλοξενείται ένα πραγματικά σπουδαίο έργο τέχνης: Η ταπισερί του έργου του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ, «Η Σχολή των Αθηνών»,  που έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Υφάνθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το εργοστάσιο των Γκομπλέν και είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τοιχογραφία του Ραφαήλ, που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό. Το έργο έχει διαστάσεις 7,95 x 4,5 μέτρα και απεικονίζει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες, όπως ο Αρχιμήδης και ο Πυθαγόρας, έχοντας στο επίκεντρο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη να συνδιαλέγονται. Μια λεπτομέρεια του, κοσμεί τα εξώφυλλα των Guns and Roses, Use your Illusion I και ΙΙ!
Όμως εκείνο που μού προξένησε τεράστια εντύπωση είναι η Χάρτα του Ρήγα Βελενστινλή που κοσμεί επίσης ένα τοίχο και απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου νότια του Δούναβη. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα ότι είχε σωθεί και φανταστείτε την έκπληξή μου όταν έμαθα ότι έχουν διασωθεί 20 χάρτες(!), που αποτελούνται από δώδεκα φύλλα, διαστάσεων το καθένα 50Χ70 εκ. και τυπώθηκε το 1796-97 στη Βιέννη. Βλέποντας τον, προσπαθώ να καταλάβω πόσο διορατικός και οραματιστής ήταν, σκεφτόμενος όχι μόνο την ίδια του τη χώρα αλλά και τις γειτονικές, που ήταν υποτελείς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Ο Ρήγας τύπωνε τους χάρτες και τους πούλαγε για βιοποριστικούς λόγους (σ.σ. πράγμα που δεν γνώριζα).



Όμως η ξενάγηση που διαρκεί 90 λεπτά, δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν περί τους 100 πίνακες (όλοι αυθεντικοί) και εκατοντάδες βιβλία(!), χειρόγραφα, χαρακτικά, γλυπτά, διακοσμητικά καλλιτεχνήματα, βάζα, ρολόγια – παρτιτούρες, όπλα που προέρχονται από συλλογές και αξίζει να δείτε. Αλλά και πάλι δεν τελειώσαμε. Στο περιστύλιο, φιλοξενείται η ζωφόρος του γλύπτη Χρήστου Καπράλου με τίτλο Μνημείο της Μάχης της Πίνδου, σκαλισμένο σε γύψο. Η ζωφόρος έχει μάκρος σαράντα μέτρα(!) και ύψος ένα μέτρο και δέκα πόντους. Εικονίζει φιγούρες ανθρώπων και ζώων και αρκετά αγροτικά εργαλεία, όλα σκαλισμένα πάνω σε 83 πλάκες πουρόπετρας. Κεντρικό θέμα, το έπος για την ειρήνη και ιστορείται ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Απελευθέρωση, η Ειρήνη.
Τελευταίο άφησα το εκπληκτικό έργο του Ludwig Michael von Schwathaler (1802-1`848) με αναθέτη τον Βαυαρό βασιλιά Λουδοβίκο Α΄ όπου αποτυπώνονται τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και η ιστορία της έως την άφιξη του Όθωνα. Όρεξη να έχεις να ρουφάς πολιτισμό!

Η όλη έκθεση έχει τίτλο Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά, και είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00–20:00, Σάββατο και Κυριακή, 09:00–18:00, πραγματοποιούνται ενημερωτικές επισκέψεις. Οι επισκέψεις είναι σε ομάδες των ανθρώπων με συνοδεία ξεναγού που είναι πολύ ενημερωμένη και ιδιαίτερα κατατοπιστική.
 Τηλέφωνα για να κλείσετε την επίσκεψη: 210 3735247 και 210 3735245.

31/5/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου