SURVIVOR -EYE OF THE TIGER: Η ΑΠΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ

 Έως την ημέρα που οι Survivor κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ της δισκογραφίας τους, το Eye of the Tiger(1982) είχαν κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ που είχαν περάσει μάλλον απαρατήρητα στην Αμερική ενώ στην Ευρώπη ήταν εντελώς άγνωστοί.  Με το συγκεκριμένο τραγούδι έχω μια έντονη σχέση, όχι τόσο σαν Αλέξανδρος, όσο σαν στέλεχος της CBS (τότε). Δουλεύοντας τότε στο τμήμα promotion της εταιρείας, έχω πάει, νωρίς θυμάμαι, γύρω στις 10 το βράδυ σ’ένα club στο Καλαμάκι που το έλεγαν Straw. Ήταν ακριβώς στη γωνία Λ.Αμφιθέας με τη Λ. Ποσειδώνος δίπλα από ένα βενζινάδικο (τότε BP) και  είχε στην είσοδό του ένα κόκκινο αγγλικό τηλεφωνικό θάλαμο, πολύ προχωρημένο για την εποχή του. Τότε, το Καλαμάκι κι η Γλυφάδα ήταν γεμάτη Αμερικάνους και η μουσική που έπαιζαν αλλά και το γούστο, ήταν προχωρημένο σε σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα. Εκείνο το βράδυ, το μαγαζί ήταν άδειο και μιλούσαμε τον barman ιδιοκτήτη που είμαστε γνωστοί. Θυμάμαι ότι για την εποχή (αρχές δεκαετίας του ’80) ήταν με ξυρισμένο κεφάλι, μούσι και κρίκο σκουλαρίκι, look πολύ προχωρημένο και ξεχωριστό για εκείνα τα χρόνια. “Στάσου να βάλω ένα τραγούδι που σήμερα μου έφεραν από την Αμερική» μου λέει και φέρνει το single του ‘Eye of the Tiger» μέσα στο κουτί που το είχαν στείλει. Με το που το άκουσα …έπαθα. Το έβαζε και το ξανά έβαζε και δεν το βαριόμουνα. Το χειρότερο απ’ όλα, ήταν ότι ήταν Scotti Bros Rec., εταιρεία της οποίας τη διανομή την είχαμε εμείς στην Ελλάδα, η CBS και δεν είχε έλθει σε εμάς το παραμικρό δείγμα!  Θυμάμαι ότι κοίταγα και ξανακοίταζα το εξώφυλλο και την άλλη μέρα πήγα νωρίς στο γραφείο ψάχνοντας να βρω στα telex (τότε δεν υπήρχε ψηφιακή τεχνολογία) και στις αποστολές δειγμάτων το τραγούδι, αλλά πουθενά. Τελικά ήλθε μερικές ημέρες αργότερα κι εμείς είχαμε τα δικαιώματα του άλμπουμ των Survivor, ενώ η EMI είχε τα δικαιώματα του soundtrack.


Σε μια χρονιά που το rock μόλις είχε αρχίσει να γίνεται mainstream, η λέξη-ταυτότητα A.O.R. δεν είχε ακόμα εμφανιστεί και συγκροτήματα σαν τους Foreigner, Styx, R.E.O. Speedwagon και Journey γνώριζαν τεράστια επιτυχία, ξεπετάγονται από το πουθενά οι Survivor με ηγέτη τον συνθέτη/οργανίστα Jim Peterik, πρώην Τhe Ides of March και παίρνουν ηγετική θέση στο πάνθεον των αμερικάνικων rock  συγκροτημάτων. Κι όλα αυτά χάρις στον αδελφό του Sylvester Stallone, τον Frank που έδωσε στον αδελφό του το τραγούδι των Survivor, “Poor Man’s Son” που τον εντυπωσίασε. Ο Sylvester Stallone ήλθε σε επαφή μαζί τους και τους ζήτησε να γράψουν ένα τραγούδι στο ρυθμό και το ύφος του “Another One Bites the Dust” των Queen, αφού προηγουμένως τους είχε ζητήσει το τραγούδι για την ταινία Rocky IΙΙ αλλά οι Queen είχαν απορρίψει την πρότασή του! Οι Jim Peterik και Frankie Sullivan άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και του έστειλαν το demo του “Eye of the Tiger” που έμελλε να ανοίξει την πόρτα της επιτυχίας στους άγνωστους έως τότε Survivor. Σε μια εποχή που το rock έδενε με την pop ή αν προτιμάτε με πιο light ύφος, συνδυάζοντας μελωδίες και σκληρά κιθαριστικά riffs, το «Eye of the Tiger» (No1 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία) αναδείχτηκε στο τέλειο παράδειγμα του παραπάνω παντρέματος. Με αιχμή του δόρατος το συγκεκριμένο τραγούδι, οι Survivor κατάφεραν να προσελκύσουν κοινό από όλες τις φυλές(!) ή αν προτιμάτε από όλα τα ακροατήρια. Και Rock και pop και φίλους των soundtracks! Είναι τόσο δυνατό το EOTT που δύσκολα στέκεται άλλο τραγούδι δίπλα του, έστω και αν η power μπαλάντα "Ever Since the World Began" με τους στίχους να μιλούν για τη μάχη ζωής που έδωσε μέλος της οικογένειάς του κιθαρίστα Frank Sullivan πολεμώντας τον καρκίνο, είναι από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Το ίδιο το "The One That Really Matters" (Νο74 Αμερική) που βρίσκεται στη σκιά του EOTT όπως και το "Hesitation Dance" που θυμίζει έντονα Led Zeppelin αλλά δεν πειράζει, είναι από τις καλές στιγμές του άλμπουμ. Τελευταίο άφησα το single “The American heartbeat” (No 17 Αμερική) που μουσικά είναι (πολύ) μακριά από τα γούστα μου αλλά κι από το γενικό ύφος του δίσκου όμως έγινε επιτυχία.  Από τα ιδιαίτερα στοιχεία των Survivor, η «θαμπή» φωνή του  David Bickler(αυτός με το μπερέ) που χωρίς να διαθέτει τη φωνή με τις οκτάβες και τις απεριόριστες δυνατότητες, ερμηνεύει τα τραγούδια με τον καλύτερο τρόπο!


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησαν το επίσης καλό άλμπουμ του Caught in the Game (1983) που ήταν το τελευταίο για εκείνη τη δεκαετία με τον Dave Bickler στο μικρόφωνο.
TRIVIA

  • Οι The Ides of March είχαν το 1970  μια πολύ μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι "Vehicle"(Νο2 Αμερική).
  • Ο Jimi Jamison που διαδέχτηκε τον Bickler στο μικρόφωνο, διασκεύασε το "Ever Since the World Began" για την ταινία Lock Up.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Επιτυχιες γνωριζουν πολλα κομματια , υπαρχουν καποια που ξεπερνανε την απλη επιτυχια και γινονται super hits/εθνικοι υμνοι .Ενα απο αυτα ειναι και το eye of the tiger .( ετσι προχειρα θα μπορουσα να θυμηθω το final countdown η το big in japan για παραδειγμα ) . Η τεραστια επιτυχια ενος κομματιου πολλες φορες ναι μεν αποτελει ενα λογο διαχρονικης αναφορας στην μπαντα που το δημιουργησε , επισκιαζει ομως απο την αλλη οτιδηποτε αυτη κανει στο μελλον . Οι Survivor ειναι θεωρω στην πρωτη τριαδα των ιερων τερατων του λεγομενου AOR ,εχουν βγαλει πληθος τεραστιων κομματιων , κορυφαιος τους δισκος για μενα το too hot to sleep , παρολα αυτα ενας μεσος ακροατης αν ρωτηθει για το ονομα Survivor θα σου πει eye of the tiger ,τελος , μετα εβγαλαν τιποτε αλλο ?. (αντε κανενας να πει και το burning heart) .

    Υπαρχουν πολλες ανεκδοτες ιστοριες για τους Survivor στο youtube , η ιστορια πως προεκυψε το eye of the tiger , το τηλεφωνημα του Stalonne στον Peterik , καθως και απο που βγηκε ο τιτλος 'eye of the tiger ' .

    Για παραδειγμα τα παρακατω -

    https://www.youtube.com/watch?v=loi-il2Cy2c

    https://www.youtube.com/watch?v=-TkiEUpbiKI

    https://www.youtube.com/watch?v=Z_BJg4GCSxE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνω με aor εκτός από την τελευταία γραμμή "μετά έβγαλαν τίποτε". Θεωρώ ότι έβγαλαν πολλά καλά κομμάτια αλλά και άλμπουμ σαν τα Caught in the Game (1983) και Vital Signs (1984) Επίσης όλη η μετέπετια δικσογραφία τους έχει ένα καλό επίπεδο. Αλλά αυτά είναι απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το 'μετα εβγαλαν τιποτε ' δεν ειναι για 'εμας ' ειναι για τους γενικους ακροατες που θεωρουν one hit band οχι μονο τους survivor αλλα και τοσους αλλους . Ασφαλως και εβγαλαν πολλα πραγματα στην συνεχεια ,για μενα η κορυφαια φωνη της rock ηταν ο Jimi Jamison οποτε αναγκαστικα εχω 'βουτηξει ' σε ολα τα 'μετα ' αλμπουμ .

      Διαγραφή
  3. Χάρηκα πολύ, που μας θύμισες την εντύπωση που μας έκανε αυτό το κομμάτι, με το που το ακούσαμε! Κάτι εντελώς φρέσκο! Δεν χόρταινα να το ακούω, ειδικά το κρεσέντο στην εισαγωγή!
    Όχι και "δεν έχει οκτάβες" ο Bickler! Σκέψου πόσο αβίαστα βγάζει το σημείο "And he's watching us all with the eye of the tiger"! Εκείνο το "eye" βγάζει μάτι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το είδα σήμερα σε άλλο site και το βρήκα πολύ σχετικό:

    T I* G E R

    (*)The "i" of the tiger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το eye of the tiger για την γενια του '68, '69 αντε '70 ηταν η μεταβαση απο τα τραγουδια της eurovision (Boney M, Abba, Johnny Logan) σε μια νεα εποχη ψαξιματος της μουσικης και της προσωπικης επιλογης για το ποια μουσικη θα ακολουθησεις να ακους απο τα 14 σου και μετα. Ημασταν τυχεροι οι τοτε 14χρονοι που εκεινη την εποχη εβγαιναν και ακουγοντουσαν στο ραδιοφωνο τετοια τραγουδια. Φανταστειτε τα 14χρονα και τα 15χρονα τι επιλογες εχουν σημερα απο το ραδιοφωνο του 2021. Το eye of the tiger το ελιωναν οι τοτε πειρατικοι σταθμοι σε βαθμο που το τραγουδι των Survivor ειχε περασει και ειχε γινει τοσο mainstream που το ακουγες απο τα πρωτα τραγουδια στο προγραμμα των τοτε discoteque. Το αγαπησαμε τοσο πολυ που νοιωθουμε περηφανοι που κολησαμε με το γκρουπ απο τοτε και μετα. Και πως να μην κολησεις. Τραγουδαρες σε καθε αλμπουμ. Ο Jamison το απογειωσε το γκρουπ που μπορει να χαρακτηριστει ανετα ως το πιο μελισταλαχτο γκρουπ στην ιστορια της ροκ. Και δεν μας χαλαει καθολου ο χαρακτηρισμος αυτος. Γιατι για μας τα 16χρονα και 17χρονα της δεκαετιας του ΄80 μας αρεσε να ερωτευομαστε με το How much love, ή να απογοητευομαστε ερωτικα με το Search is over, ή ακομα και να σκεφτομαστε ωριμα με το Man against the world.
    Αφιερωμενο στους μεσηλικες του 2021, αλλα παντα περηφανοι για την μουσικη που επελεξαν να ακουν, και ΝΑΙ mr. AOR οι Survivor ειναι μεσα στα 3 πρωτα ονοματα του AOR, Του FM Rock ,του ραδιοφωνικου ροκ και οπως αλλιως λεγεται η μουσικη που μας αρεσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή