ROCK INCIDENT 163: ΟΙ AC/DC ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ SALT LAKE CITY ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Ήταν 18 Ιανουαρίου 1991 όταν δυστυχώς είχαμε ακόμα ένα θανατηφόρο δυστύχημα σε  συναυλία. Μόνο που σπάνια μνημονεύεται σε αυτό τον «μαύρο κατάλογο» απωλειών. Εκείνη την ημέρα, έπαιζαν στο Salt Lake City οι AC/DC όταν τη στιγμή που άρχισαν να παίζουν το “Thunderstruck” μια μεγάλη μάζα κόσμου κινήθηκε με δύναμη προς τα εμπρός. Ο χώρος, είχε δυνατότητα να φιλοξενήσει 13.000 άτομα χωρίς καθίσματα (για να υπάρχει μεγαλύτερη χωρητικότητα) με την πίεση που εξασκήθηκε σε όσους ήταν μπροστά στη μπάρα να είναι ασφυκτική με αποτέλεσμα να υπάρξει πανικός κι ο ένας να χτυπίεται με δύναμη πάνμω στον άλλον.
"Μόλις είδα την κατάσταση να ξεφεύγει, είπα στους ανθρώπους των AC/DC να πουν στο συγκρότημα να σταματήσει να παίζει και να ανάψουν τα φώτα" λέει ο υπεύθυνος ασφάλειας του χώρου. Στο μεταξύ, ο κόσμος ούρλιαζε και υπήρχαν πολλές λιποθυμίες."Δεν με άκουσε κανείς και αισθανόμουν τόσο μόνος μπροστά σε αυτό που έβλεπα» δήλωσε στο MTV ο υπεύθυνος ασφάλειας Scott Carter. «Έβλεπα τον κόσμο να συνθλίβεται και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε». Παρ’ όλα αυτά το συγκρότημα συνέχισε να παίζει(!), χωρίς να υπάρχει ακριβής χρόνος ώσπου να τους ειδοποιήσουν και να σταματήσουν. Άλλοι λένε ότι έπαιξαν 15 λεπτά, άλλοι 45! Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη στιγμή χάνεις την αίσθηση του χρόνου και ξυπνάει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Δυστυχώς το αποτέλεσμα της πίεσης ήταν 3 νεκροί, ο ένας πέθανε μέσα στο χώρο της συναυλίας, οι άλλοι δύο μερικές ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο. “Ήταν μια τραγική νύχτα, δεν πρόκειται να τη ξεχάσω ποτέ» είπε ο τραγουδιστής Brian Johnson, προσθέτοντας ότι τόσο αυτός όσο και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος δεν είχαν ιδέα για το μέγεθος του δυστυχήματος με τον Malcolm Young να μην αναφέρεται ποτέ στο γεγονός.“Οι γονείς των θυμάτων, της 19χρονης Elizabeth Glausi και των 14χρονων Curtis Child και Jimmie Boyd, μήνυσαν τους AC/DC και τους υπεύθυνους του χώρου για μια σειρά αμελιεών που οδήγησαν τα παιδιά τους στο θάνατο. Μηνύσεις υπέβαλαν και οι τραυματίες με όλες τις υποθέσεις να διεκπεραιώνονται εξωδικαστικά.
Η τραυματική εμπειρία συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα όταν οι εφημερίδες έγραψαν ότι το συγκρότημα συνέχιζε να παίζει ακόμα κι όταν είχε χάσει τη ζωή ο ένας fan, με το άρθρο να συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Johnson όπου χαμογελούσε. “Μια ευκαιριακή δημοσιογραφική κάλυψη που δεν περιείχε καθόλου αλήθεια». Μετά από αυτό το δυστύχημα, υιοθετήθηκαν αυστηρότερες οδηγίες για τους χώρους συναυλιών και αυξήθηκαν τα μέτρα προστασίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/1/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου