Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ PYROMANIA ΤΩΝ DEF LEPPARD

 

Η κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ των Def Leppard με τίτλο Pyromania (1983) ήταν αυτή που άλλαξε την πορεία τους αλλά και τη γενική πορεία του hard rock εκείνη την εποχή. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, το εξώφυλλο διαφέρει σε αισθητική από τα πρώτα δύο τους αλλά και γενικά από τα άλλα εξώφυλλα των rock συγκροτημάτων της εποχής. Η ιδέα για ένα διαφορετικό εξώφυλλο ήταν του manager τους Peter Mensch όταν αυτός συναντήθηκε με τον γραφίστα Andie Airfix και συζήτησαν τη δυνατότητά συνεργασίας τους. "Οι Def Leppard θέλουν μια διαφορική προσέγγιση στο εξώφυλλο. Όλα τα εξώφυλλα έχουν tattoos, μισόγυμνες κοπέλες, φωτογραφίες και εικόνες τρόμου, μηχανές, όλα είναι τα ίδια και τα ίδια. Χρειαζόμαστε  κάτι διαφορετικό, που να έχει το αίσθημα του heavy rock" του είπε. Όταν έγινε η συζήτηση μεταξύ Airfix και Mensch , ήδη είχαν καταλήξει στον τίτλο που προερχόταν από ένα αστείο που έγινε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Ο μηχανικός ήχου Craig Thomson τους είπε ότι επειδή δυναμώνουν τους ενισχυτές μέσα στο studio θα εκραγούν και θα γίνουν πυρομανείς. Μάλιστα ο κιθαρίστας Steve Clark και ο παραγωγός Mutt Lange το προχώρησαν, προτείνοντας να βγάλουν τους ενισχυτές στον κήπο και να τους …κάψουν! Τότε ο Craig Thomson τους είπε με τη σκωτσέζικη προφορά του ‘Είστε πυρομανείς’ κι από εκεί προήλθε η λέξη του τίτλου Pyromania."
Βασιζόμενος στον τίτλο, ο Airfix αποφάσισε να δώσει στο εξώφυλλο μια αρκετά διαφορετική εικόνα από τις συνηθισμένες στα rock εξώφυλλα. “Φαντάστηκα μια επίθεση στον καθημερινό κόσμο μας, μια επίθεση που θα μας έβγαζε έξω από τηνρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι σκέφτηκα την επίθεση στον ουρανοξύστη» λέει ο Airfix και χωρίς να το θέλει προηγείθηκε κατά 18 χρόνια της επίθεσης στους δίδυμους πύργους της 9/11/01.
Ο Airfix συνεργάστηκε με τον ιλουστρέιτορ Bernard Gudynas κι άρχισαν να σκέφτονται ιδέες για εκρήξεις σε κτίρια. Δεν ήθελαν μόνο να έχουν μια εικόνα καταστροφής και φωτιά αλλά και μαύρο καπνό για να δώσουν μιας πιο έντονη διάσταση στην εικόνα. Για καλή τους τύχη, το εξώφυλλο συνoδεύτηκε από ένα δίσκο που μόνο στην Αμερική πούλησε περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


21/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου