ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ NITE CITY ΜΕ ΤΟΥΣ DOORS KAI ΤΟΥΣ BLONDIE;

Πριν λίγες ημέρες από αυτή τη στήλη ο Rockmachine.gr είχε παρουσιάσει το άγνωστο συγκρότημα των Butts Band που είχαν σχηματίσει οι  John Desmore και Robbie Krieger. Σήμερα παρουσιάζουμε τους Nite Band του Ray Manzarek που υπήρξε κιμπορντίστας και ιδρυτικό μέλος των θρυλικών The Doors με τους οποίους θα κυκλοφορήσει 6 studio albums και ένα live, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στην μουσική. Θεωρείται από πολλούς και όχι άδικα ο αρχιτέκτονας του ήχου των Doors μιας και ήταν αυτός που ενσωμάτωσε στοιχεία rock, jazz, blues και κλασικής μουσικής στον ήχο τους.
Μετά τον θάνατο του Morrison και την διάλυση των Doors δεν ακολουθήσε τους Densmore και Krieger, οι οποίοι θα δημιουργήσουν τους Butts Band. Το 1976 θα σχηματίσει τους Nite City, το πρώτο του ουσιαστικά συγκρότημα μετά τους Doors – είχε προηγηθεί η κυκλοφορία 2 προσωπικών albums την διετία 1973-4.
Χρειάστηκαν πάνω από 600 auditions και η βοήθεια του πρώην manager των  The Doors, Danny Sugerman, προκειμένου να επιλέξει τους μουσικούς που θα τον πλαισίωναν καταλήγοντας στους Jimmy Hunter ντραμς, Nigel Harrison μπάσο, Paul Warren κιθάρες και Noah James τραγούδι, με τον ίδιο τον Manzareck εκτός από Keyboards να αναλαμβάνει και κάποια από τα φωνητικά. Το συγκρότημα αρχικά ονομαζόταν Pyramid και με αυτό το όνομα έκαναν κάποιες εμφανίσεις το 1976. Θα αλλάξουν το όνομά τους σε Nite City λίγο πριν υπογράψουν συμβόλαιο με την 20th Century Records, ενώ ο Sugerman θα αναλάβει και το management της μπάντας. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο albums, το  ομώνυμο (1977) και το Golden Days, Diamond Nights (1978) με το δεύτερο να κυκλοφορεί μόνο στην Δυτική Γερμανία λόγω οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετώπιζε η δισκογραφική τους εταιρία.


Τον Μάιο του 1977 ο Noah James θα εγκαταλείψει το συγκρότημα, με τον Danny Sugerman να προτείνει ως αντικαταστάτη του την Kari Krome, η οποία είχε συνθέσει αρκετά κομμάτια για τις Runaways (το συγκρότημα που ξεκίνησαν την καριέρα τους οι Joan Jett και η Lita Ford). Τελικά η επικείμενη συνεργασία δεν ευοδώθηκε με τα εναπομείναντα μέλη και κυρίως τον Paul Warren να μοιράζονται τα φωνητικά στο δεύτερο album του group.
Δυστυχώς η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν αναμενόμενη, παρότι δημιουργικά το συγκρότημα βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο. Το στοίχημα του Manzarek να επενδύσει καλλιτεχνικά αποφεύγοντας τις συγκρίσεις με τους Doors δεν στέφθηκε με επιτυχία. Οι fans του θρυλικού συγκροτήματος, που προσπαθούσαν να βρουν στοιχεία από Doors στο νέο συγκρότημα γρήγορα απογοητεύτηκαν καταδικάζοντας το group σε διάλυση.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

  •   Ο Paul Warren πριν γίνει μέλος των τους Nite City είχε παίξει με τον Rod Stewart και τους Rare Earth, ενώ μετά την διάλυση του συγκροτήματος συνεργάστηκε με την Tina Turner, τον Richard Marx και τον Eros Ramazzotti! Ο Nigel Harrison αργότερα έγινε μέλος των Blondie συνεισφέροντας και συνθετικά σε επιτυχίες του group.
  •   To 1983 o Ray Manzarek κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Carmina Burana, που στη χώρα μας τότε είχε πουλήσει 3.000 αντίτυπα, αναλογικά πολύ περισσότερα από ότι στην Αμερική!


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Nite City (1976)

TRIVIA
  Οι μουσικοκριτικοί της εποχής έβρισκαν ομοιότητες στον ήχο των Nite City με αυτόν συγκροτημάτων όπως οι Mott the Hoople και οι Aerosmith (της εποχής εκείνης)!
   Ο στίχος «Heroin killed my best friend» από το τραγούδι Angel With No Freedom, που βρίσκεται στο ομώνυμο album θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στον Morrison καθιστώντας το κομμάτι δημοφιλές!
  Το 2006 κυκλοφόρησαν σε μονό cd τα δύο albums του συγκροτήματος από την Still Shakin' Records
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

16/11/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου