OZZY OSBOURNE-“Mr. CROWLEY”: "ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΤΗΜΑ....

 

Το τραγούδι «Mr. Crowley» είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή στην προσωπική καριέρα του Ozzy, όχι μόνο από μουσικής άποψης αλλά κι από στιχουργικής, αφού η θεματολογία του αναφέρεται στον αρχιερέα του σατανά στη Μ.Βρετανία,  Aleister Crowley. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ του Blizzard of Ozz (1980)και είναι σύνθεση των Osbourne, Randy Rhoads και του μπασίστα Bob Daisley. Η εισαγωγή του είναι παιγμένη από τα πλήκτρα του Don Airey και την έγραψε μέσα σε μια μισή ώρα. «Θέλουμε μια δυνατή εισαγωγή, έχει μίση ώρα να τη γράψεις» του είπαν, και αυτός την έγραψε!  Οι στίχοι του προέρχονται από την έμπνευση που είχε ο Ozzy που είχε διαβάσει ένα βιβλίο για τη ζωή του Aleister Crowley (1875 –1947)  και είχε δει μια σειρά από κάρτες tarot που βρήκε στο studio κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του πρώτου του άλμπουμ. Αξιοπρόσεχτο είναι ότι ο Ozzy προφέρει λάθος το όνομά του, αντί για  Κρόουλι, τον αναφέρει σαν Κράουλι! Η επιτυχία του τραγουδιού και του άλμπουμ, προσέδωσαν στον Οzzy ένα σατανιστικό image που χρειαζόταν εκείνη την εποχή για να ξεκινήσει την προσωπική του καριέρα.
Ο στίχος "Won't you ride my white horse" αναφέρεται στα ναρκωτικά όπου ο Crowley ήταν χρήστης ενώ ο στίχος «"They scattered the afterbirth"  στο σημάδι που είχε, σύμφωνα με το μύθο πάντα, που έμοιαζε με σβάστικα!!!! Βέβαια αυτή η εικασία ξεπερνάει κάθε όριο, αφού όταν γεννήθηκε ο Aleister Crowley, το 1875, δεν υπήρχε το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία κι πολύ αμφιβάλω αν γνώριζαν την ύπαρξη της σβάστικας σαν σχήμα. Επίσης γιατί να θυμόυνται ένα γεννετικό σημάδι που απλά έμοιαζε με σβάστικά πολλά χρόνια μετά; Συνωμοσιολογίες που αρέσουν στον κόσμο! "Ο Ozzy έδωσε τον τίτλο στο τραγούδι αλλά με τους στίχους που έγραψα» είπε ο μπασίστας Bob Daisley «ήθελα να εμβαθύνω μέσα στο σκοτάδι και την αρνητικότητα που εξέπεμπε». Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση καθώς παλαιότερα πολλοί Έλληνες fans πίστευαν ότι ο Ozzy τραγουδάει ένα στίχο στα ελληνικά και συγκεκριμένα τον
Mr. Crowley, it's symbolic of course… όπου ακουγόταν πολύ καθαρά «Είσαι πολύ κακός», που ταίριαζε απόλυτα με τοι περιεχόμενο των στίχων! Βέβαια η ηχητική ομοιότητα των λέξεων είναι τέτοια που εύκολα πιστεύεις κάτι τέτοιο, αλλά ας είμαστε σοβαροί. Ο Οzzy δεν μιλάει ελληνικά, δεν υπάρχει καμία ιστορία πίσω από αυτό το γεγονός, δεν έχει ποτέ ακουστεί κάτι τέτοιο και πάνω απ’ όλα, γιατί να το κάνει;





TRIVIA
• Στη Μ.Βρετανία ο Aleister Crowley είναι γνωστός και με το όνομα "The Wickedest Man Alive" κι ο Jimmy Page ήταν για ένα διάστημα οπαδός του.
• Παρ όλη την πολύ χαρακτηριστική εισαγωγή του, το όνομα του Airey δεν αναφέρεται στα creditς του τραγουδιού, αλλά όπως λέει ο ίδιος δεν κρατάει κακία. «Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για τον Ozzy με κακά οικονομικά και είχε δυσκολευτεί να φτιάξει το συγκρότημα του και από την πλευρά μου προσπάθησα να τον βοηθήσω  όσο μπορούσα, παίζοντας χωρίς αμοιβή! Αργότερα περιόδευσα με το συγκρότημα και πληρώθηκα κανονικά» λέει ο Airey.
•  Στο tribute Bat Head Soup (2000) το ερμηνεύει ο Tim Ripper Owens με τη συμμετοχή των Yngwie Malmsteen, Tim Bogert, Tommy Aldridge και Derek Sherinian! Ένας κι ένας! Επίσης στο tribute Land of the Wizard: A Tribute to Ozzy Osbourne (1999) το τραγούδι διασκευάζεται από τους Ion Vein.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/10/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου