DIRE STRAITS –“BROTHERS IN ARMS”: ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ MARK KNOPFLER


Το 1985 οι Dire Straits θα κυκλοφορήσουν το υπερεπιτυχημένο άλμπουμ τους Brothers In Arms, το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, εκτοξεύοντας την δημοτικότητα του συγκροτήματος! Ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου δεν είναι άλλο από το ομώνυμο, το οποίο ξεχωρίζει για την υπέροχη μουσική, αλλά και για το στιχουργικό του περιεχόμενο! Το Brothers In Arms είναι σύνθεση του ηγέτη της μπάντας Mark Knopfler (κιθάρα και φωνητικά) και κυκλοφόρησε ως το τρίτο από τα συνολικά 5 singles του άλμπουμ.
Το περιεχόμενο του είναι αντιπολεμικό και ο Knopfler το είχε συνθέσει από το 1982 με αφορμή το ξέσπασμα του πολέμου για τα νησιά Falklands. Ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής για την κυριαρχία στο μικρό σύμπλεγμα νησιών στη θάλασσα του νότιου Ατλαντικού. Τα νησιά από το 1841 ήταν αποικίες του βρετανικού στέμματος, ενώ η Αργεντινή πρόβαλλε διεκδικήσεις! Ο πόλεμος έληξε με νίκη της Βρετανίας υπό την κυριαρχία της οποίας παραμένουν τα νησιά, ενώ έχασαν την ζωή τους περίπου 1.000 άνθρωποι.
Οι στίχοι, όπως έχει δηλώσει ο δημιουργός του, έχουν γραφτεί σαν να τους τραγουδά ένας στρατιώτης που πεθαίνει στο πεδίο της μάχης, με τους συμπολεμιστές του να βρίσκονται γύρω του. Ο Knopfler στηλιτεύει την τρέλα του πολέμου, που απλώνει την δυστυχία πάνω στους λαούς. Οι στίχοι δεν δίνουν πληροφορίες για τον χρόνο (είναι διαχρονικό «φαινόμενο» ο πόλεμος), αλλά εστιάζουν κυρίως στην περιγραφή του φυσικού περιβάλλοντος (these mist covered mountains) όπου λαμβάνουν χώρα οι εχθροπραξίες (these fields of destruction - Baptisms of fire) και του θανάτου ως κυρίαρχου στοιχείου (Now the sun's gone to hell - And the moon's riding high - Let me bid you farewell - Every man has to die), στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος είναι προϊόν της ανθρώπινης παραφροσύνης (We're fools to make war - On our brothers in arms).
Στις δύο πρώτες στροφές ο στρατιώτης αποκαλεί αδελφούς τους συμπολεμιστές του. Στην τελευταία στροφή όμως αναφέρεται σε «αδερφούς» απευθυνόμενος και στους στρατιώτες του εχθρικού στρατοπέδου. Ο τίτλος προήλθε από μια συζήτηση του Knopfler με τον πατέρα του σχετικά με τον πόλεμο στα Falklands, όπου ο δεύτερος θέλοντας να δείξει ότι οι Αργεντινοί ιδεολογικά μοιάζουν με τους Ρώσσους τους χαρακτήρισε Brothers In Arms (είμαστε ακόμα στην περίοδο του ψυχρού πολέμου)!
Ο Knopfler ηχογράφησε το κομμάτι και συνήθως το έπαιζε live χρησιμοποιώντας μια Gibson Les Paul Standard κιθάρα (η οποία φαίνεται και στο videoclip) αντί της Fender Stratocaster, που χρησιμοποιεί συνήθως.


TO VIDEO

Υπάρχουν δύο studio εκτελέσεις του κομματιού. Η πρώτη έχει διάρκεια 6:58 και περιλαμβάνεται στο album, ενώ η δεύτερη έχει διαφορά στα solos και είναι περίπου 50 δευτερόλεπτα μικρότερη. Το 2007 κυκλοφόρησε μία ακόμα εκδοχή του Brothers In Arms επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 25 ετών από την λήξη του πολέμου στα Falklands. Τα έσοδα μάλιστα από την κυκλοφορία του single διατέθηκαν σε ένα πρόγραμμα, που είχε σκοπό την επιστροφή των Βρετανών βετεράνων στο πεδίο, που δόθηκαν οι μάχες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μετατραυματικό στρες.
Το videoclip ξεχώρισε επίσης χαρίζοντας στο συγκρότημα το βραβείο Grammy για το καλύτερο μουσικό clip τον Φεβρουάριο του 1987. Σε αντίθεση με αυτό του Money For Nothing, που είναι έγχρωμο και θυμίζει πολύ ‘80s, το αντίστοιχό του Brothers In Arms είναι εντελώς άλλης λογικής. Παρουσιάζει σε ασπρόμαυρα σκίτσα τα μέλη του συγκροτήματος, εικόνες στρατιωτών από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, ένα εκκρεμές και τα κύματα του ωκεανού, ενώ μόνο στο τέλος γίνεται έγχρωμο για να εικονίσει ένα ηλιοβασίλεμα.

Trivia

  • Έχει διασκευαστεί από δεκάδες κυριολεκτικά καλλιτέχνες μεταξύ άλλων από την Joan Baez, τους Metallica, την Nina Persson των The Cardigans και την Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης!
  • To Brothers In Arms ακούγεται σε αρκετές ταινίες όπως το Spy Game με τους Brad Pitt και Robert Redford, αλλά και σε σειρές όπως το The Americans, Miami Vice κ.α.
  • Ήταν το πρώτο single στην ιστορία της μουσικής που κυκλοφόρησε σε CD!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

3/10/20

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. τι κομματαρα .... μια απο τις πιο 'συναισθηματικες' κιθαρες που εχουν παιχτει ποτε . Κομματι που απαιτει προσεκτικη ακροαση και συγκεντρωση γιατι απλα ειναι αριστουργημα ...
    Ειναι τετοια η αξια της μουσικης και της εμπνευσης που ο στιχος απλα 'δεν εχει σημασια ' ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή