Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ASTRA ΤΩΝ ASIA

 

To Astra(1985) είναι το τρίτο άλμπουμ στη δισκογραφία των μεγάλων Asia και υπογραμμίζει με τον πιο δυνατό τρόπο τη σταδιακή πτώση της δυναμικής τους, αρχής γενομένης από το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ που ήταν πολύ καλό, περνώντας στο μέτριο δεύτερο και φθάνοντας στο πιο αδύναμο Astra.  Το εξώφυλλο ανέλαβε ο Roger Dean ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει και τα άλλα δύο του συγκροτήματος, αυτή τη φορά όμως ο John Wetton του ζήτησε κάτι διαφορετικό. Όχι άλλοι ιπτάμενοί βράχοι με δένδρα και τα  άλλα στοιχεία που συγκροτούν την αισθητική του μεγάλου Άγγλου ζωγράφου. Μάλιστα, αρχικά ο manager του συγκροτήματος δεν ήθελε να δουλέψουν μαζί του λόγω της στενής συνεργασίας του με τους Yes (σ.σ. στους Asia ήταν δύο πρώην μέλη των Yes) αλλά η έντονη διαφοροποίηση της αισθητικής του, του άλλαξε γνώμη. Ερχόμαστε λοιπόν στην προετοιμασία για το εικαστικό που θα κοσμεί το τρίτο άλμπουμ των Asia όπου η εντολή που έχει λάβει είναι να μην μοιάζει καθόλου με τα δύο προηγούμεναι (Asia και Alpha) γι αυτό κατέληξε σε αυτή την εξωγήινη μηχανική οντότητα. Ο αρχικός τίτλος του ήταν Arcadia αλλά η αλλαγή του σε Astra, τον εξυπηρέτησε από πλευράς αισθητικής προσέγγισης.  Όπως λέει ο ίδιος ο Dean, η όλη διαδικασία ζωγραφικής ξεκίνησε από ένα απλό σχέδιο ενός ρομπότ ή εξωγήινης οντότητας (σ.διαλέξτε τι θέλετε) και σταδιακά πέρασε τα χρώματα τα οποί αρχικά ήταν πολύ πιο έντονα απ΄ότι στο τελικό σχέδιο. Ο λόγος που προτίμησε να βάλει το μωβ φόντο ήταν για να ξεφεύγει εντελώς από τις προηγούμενες δουλειές του. Το στοιχείο της πυραμίδας (κάτω δεξιά) είναι το μόνο που συνδέει το Astra με το πρώτο άλμπουμ, αφού εκεί ήταν σε περίοπτη, θέση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/10/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Το αλμπουμ το τριτο σαφως δεν εχει την δυναμικη του πρωτου καμια αντιρηση (οπως και το εξωφυλο δεν ειναι τοσο καλο ) , ομωςτο δευτερο τους το θεωρω πολυ δυνατο (οπως και η πλειοψηφια οσων τους αρεσουν οι Asia ) .Το δευτερο ομως κατα την γνωμη μου δεν ηταν μετριο .Ποτε βεβαια δεν ειχε την εμπορικη απηχηση του πρωτου οπως και κανενα αλλο στην συνεχεια .

    Κομματαρες οπως τα open your eyes , the smile has left your eyes ,dont cry και the heat goes on , που ηταν στο δευτερο ,ηταν σταθερα στα playlist των συναυλιων τους .

    Για μενα το δευτερο αλμπουμ τους εχει και το ωραιοτερο εξωφυλο ασχετο αν το πρωτο εμεινε πιο χαρακτηριστικο . Χαρακτηριστικο επισης ειναι τα πρωτα τους αλμπουμ 5-6 αρχιζαν απο 'A' και κακως εσπασαν την παραδοση αυτη .

    Αυτο απλα σαν διαφοροποιηση ,δεν σημαινει κατι , ουτε υπαρχει σωστη η λαθος αποψη ,γενικα παντως οι 'οπαδοι ' των Asia (αν και δεν ειμαι πολυ φιλος της λεξης αυτης ) εχουν σε μεγαλη εκτιμηση το δευτερο τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή