CROWN OF THORNS S/T/ (1993)- ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ

 Τα ακριβότερα δώρα έρχονται μέσα σε κουτιά με αγκάθινο περιτύλιγμα! Ένα από τα καλύτερα μουσικά επιτεύγματα του melodic rock φοράει ένα στέμμα από αγκάθια. Crown Of Thorns, ένα μουσικό συγκρότημα καθώς και ένας μνημειώδης δίσκος που άφησαν βαρύ αποτύπωμα το 1993, χαρίζοντάς μας τραγούδια που έγιναν ύμνοι και που άντεξαν στην φθορά που φέρνει ο χρόνος. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τους Crown Of Thorns είναι ο μυστηριώδης, εκκεντρικός, ταλαντούχος Αϊτιανός με το όνομα Jean Beauvoir, ένας από τους εκλεκτούς της Θεάς της Μουσικής.
  Το να εκδιώχνεσαι από το σπίτι σου στην τρυφερή ηλικία των δεκαπέντε ετών επειδή θέλεις να ακούσεις το εσωτερικό κάλεσμα της παραπάνω Θεότητας, από την μία είναι πολύ σκληρό αλλά από την άλλη σε πεισμώνει και σε φτάνει στο σημείο που λες "Do or Die"! Για τον Jean Beauvoir η μουσική ήταν ο μόνος δρόμος και κανείς και τίποτα δεν θα ήταν σε θέση να ανακόψει την πορεία του αυτή. Η μεταφορά του στην Νέα Υόρκη την περίοδο της έκρηξης του punk rock, θα τον βρει μέλος στο συγκρότημα των The Plasmatics παρέχοντας με το μπάσο του την αναγκαία σταθερότητα του rhythm section. Στο σημείο αυτό είναι και που θα υιοθετήσει την ξανθιά μοικάνα που θα φέρει την απόλυτη αντίθεση με την σκούρα επιδερμίδα του, μία εμφάνιση που τον χαρακτήρισε και τα επόμενα χρόνια που θα ακολουθούσαν.
Crown of Thorns

 Το 1985 η γνωριμία του με τον Paul Stanley θα του ανοίξει νέες πόρτες και θα τον φέρει στο σημείο να συνθέσει μαζί του τραγούδια για το "Asylum", το νέο αλμπουμ των Kiss. Σαν να μην φτάνει αυτό, μία ταινία θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο την φήμη του. Ο Sylvester Stallone θα επιλέξει το τραγούδι «Feel the Heat” από τον προσωπικό του δίσκο,  "Drums along the Mohawk" για να ντύσει το soundtrack του Cobra βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στην καριέρα του Jean Beauvoir, μια καριέρα με πολλούς σημαντικούς σταθμούς όπως The Ramones, Lionel Ritchie, John Waite, Voodoo X κ.α. Η αυγή των nineties θα τον φέρει στην δημιουργία ενός νέου μουσικού σχήματος με το όνομα Crown Of Thorns. Οι Crown of Thorns μπορεί να απέκτησαν υπόσταση στις αρχές του ενενήντα, το επίσημο όμως ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1993 αποδεικνύοντας πως η προσμονή του κοινού άξιζε τον κόπο. Για τον σχηματισμό της μπάντας, ο Jean Beauvoir επιστράτευσε τον Tony Thompson (Chic-Power Station) στα τύμπανα, τον Micki Free (Shalimar) στις κιθάρες και τον Michael Paige στο μπάσο. Φυσικά οι "προσκεκλημένοι" στον δίσκο ήταν ο καθένας από μόνος του μια μεγάλη ιστορία για τον μελωδικό ήχο. Ο τεράστιος Paul Stanley των Kiss έδρασε συνθετικά και στον τομέα της παραγωγής μαζί με τον Jean Beauvoir, ξεπληρώνοντας την υποχρέωσή του! Άλλοι αξιόλογοι συνεργάτες ήταν ο Jim Vallance (Bryan Adams) και ο Beau Hill (Winger, Europe) με τις αντίστοιχες συνθετικές τους υπογραφές. Να πούμε πως η έκδοση του δίσκου συνάντησε αρκετά εμπόδια αλλά από την στιγμή που ξεπεράστηκαν και κυκλοφόρησε έστω και με καθυστέρηση, οι κριτικές ήταν πολύ καλές.

  Jean Beauvoir και Beau Hill κάνουν την συνθετική αρχή με το ανεβαστικό ομότιτλο τραγούδι του δίσκου ζεσταίνοντας μας για το "ποζεράδικο" Hike It Up' που ακολουθεί. Ιδανικό τραγούδι για καλοκαιρινή απόδραση με το αυτοκίνητο! Για την συνέχεια ένας ύμνος, Dying For Love!!!! Λατρεμένο άσμα εδώ και πολλές δεκαετίες (πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος..).
   Το No You Don't είναι απλώς ένα καλό τραγούδι, η μπαλάντα όμως Standing On The Corner For Ya είναι όλα τα λεφτά. Με συμπαραγωγό τον Paul Stanley, κλείνοντας τα μάτια πολύ εύκολα το φαντάζομαι στο "Crazy Nights" των Kiss με την φωνή του ιδίου! Ακόμα μία κομματάρα θα διαδεχτεί την παραπάνω τρυφερή στιγμή και φυσικά ο λόγος γίνεται για το The Healer στο οποίο έχει βάλει το χεράκι του ο Jim Vallance. Το σερί δεν λέει να σταματήσει όμως. Winterland, πάλι με τον Paul Stanley σε διπλό ρόλο και με το τραγούδι να προορίζεται για κάποιο επικό soundtrack ταινίων που λατρέψαμε την προηγούμενη δεκαετία, ξέρετε εσείς....! Το Secret Jesus είναι ανεβαστικό και έχει ένα ρεφρέν, θάνατο! Ροκάδικο άρωμα Καναδά έχει το House Of Love λόγο Jim Vallance. Τίποτα λιγότερο από υπέροχο!
  Ο ρυθμός του Are You Ready δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε ξεσηκώσει. Η μόνη ένσταση που έχω είναι η rap παρέμβαση, αλλά θα το ξεπεράσω. Αν ο άνθρωπος αγαπά και ξέρει να γράφει τραγούδια για αυτό το συναίσθημα τότε γράφει ένα 'Till The End και σφραγίζει τα πάντα, από κλεισίματα δίσκων μέχρι καρδιές! Άντε γεια...!

  Οι Crown Of Thorns το πέτυχαν με την μία. Έδωσαν στους μουσικόφιλους με την πρώτη τους δουλειά έναν δίσκο που δεν θα παλιώσει ποτέ και θα μείνει, όπως και έμεινε άλλωστε, διαχρονικός. Ωραία μουσική, αξιόλογες ερμηνείες, πιασάρικα άμεσα τραγούδια, ορεξάτη διάθεση και φυσικά συναίσθημα. Τόσο απλά αλλά ταυτόχρονα και τόσο δυσεύρετα πράγματα στην σημερινή μουσική βιομηχανία. Ένα μουσικό Πάθος με Αγκάθινο Στέμμα που μπορεί να Αναστήσει ανα πάσα στιγμή παλαιομοδίτικες έννοιες που είναι συνδεδεμένες με την Ζωή. Βοήθειά μας...
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

27/5/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Εχω την εντυπωση οτι ο συγκεκριμενος(Beauvoir) ηταν προορισμενος (απο την φυση) να γινει superstar για το ευρυ κοινο αλλα για καποιο λογο εμεινε λιγο πιο πισω .

    Κραταω απο αυτον ενα απο τα καλυτερα τεμαχια του ειδους με τα 3 γραμματα , ενα κομματι ορισμο , το Dying for love . Στο μουσειο των αντιπροσωπευτικων κομματιων του ειδους δικαιωματικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή