“VINCENT”: Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ VAN GOGH ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΝ DON McLEAN

Ο Αμερικάνος τροβαδούρος Don MCLean είναι γνωστός χάρις στην πολύ  μεγάλη επιτυχία “American Pie”. Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για την ιστορία αυτού του υπέροχο τραγουδιού αλλά για ένα άλλο τραγούδι του, το «Vincent» που ίσως το ξέρετε και με τίτλο "Starry Starry Night", που είναι οι πρώτες λέξεις που ακούγονται στους στίχους. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του American Pie (1971)
Ο McLean έγραψε τους υπέροχους  στίχους το 1971 μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου που είχε γράψει ο αδελφός του Van Gogh, Theo με θέμα τη ζωή του Ολλανδού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Van Gogh και οι λέξεις "Starry Starry Night" αναφέρονται στον πίνακα του The Starry Night. Ο τίτλος «Vincent» (Νο1 Μ.Βρετανία, Νο 12 Αμερική) αναφέρεται στο μικρό όνομα του Van Gogh!
Όλοι οι στίχοι αναφέρονται στη ζωή και στο έργο του Van Gogh, όπως "Paint your palette blue and gray" που αναφέρεται στα χρώματα του πίνακα, οι στίχοι "ragged men in ragged clothes" και "how you tried to set them free" , στις ανθρωπιστικές δραστηριότητες του Van Gogh. Ο στίχος  "They would not listen/They did not know how" αναφέρεται στην κριτική που ασκούσε η οικογένεια του Van Gogh προς το μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο, ενώ ο στίχος "How you suffered for your sanity" κάνει αναφορά στη σχιζοφρενική ψυχική του κατάσταση!
Την εποχή που έγραψε αυτούς τους στίχους, ο McLean ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση γιατί ο γάμος του ήταν υπό διάλυση, ενώ τα μόνα όργανα που ακούγονται εκτός από την ακουστική κιθάρα του είναι το ακορντεόν, μαρίμπα και έγχορδα.
Το video είναι καταπληκτικό και βέβαια είναι κατά πολύ μεταγενέστερο από τη χρονολογία που γράφτηκε το τραγούδι.

TRIVIA
To τραγούδι ήταν το αγαπημένο του rapper Tupac Shakur και ζήτησε να το ακούσει στο νοσοκομείο που βρισκόταν πριν πεθάνει!
ΑΛΕΞΑ\ΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
27/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου