ROCK INCIDENT 62: O JEFF LYNN ΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ…..

Από το 1971 που σχηματίστηκαν οι Electric Light Orchestra έως και το 1974, το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ με σχετική επιτυχία, ενώ στα singles τα πήγαινε καλύτερα αφού τα "10538 Overture" είχε φθάσει έως το Νο 9 του βρετανικού chart, το"Roll Over Beethoven" στο Νο6 και το "Showdown" στο Νο 12! Το συγκρότημα βρίσκεται σε μια χαρακτηριστική καμπή της καριέρας του αφού έχει έλθει η στιγμή για να κάνει μια μεγάλη επιτυχία και να σπάσει το φράγμα των μικρών επιτυχιών. Μιας επιτυχίας που θα τους κάνει γνωστούς και στην Αμερική που έως τότε, ήταν άγνωστοι. Και η επιτυχία ήλθε με την μπαλάντα «Can't Get It Out of My Head», σύνθεση του Jeff Lynn μέσα από το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο Eldorado.
Όμως το τραγούδι κρύβει μια ιστορία ή καλύτερα μια διαφωνία του συνθέτη με τον…πατέρα του ! Την ιστορία διηγήθηκε ο ίδιος ο Jeff Lynn σε αγγλική ραδιοφωνική εκπομπή όπου εκτός απόν πατέρα του στην ιστορία…πρωταγωνιστούν και οι Beatles! Που κολλάνε όλα αυτά; Χρονικά βρισκόμαστε 4 χρόνια μετά τη διάλυση των Beatles όπου οι μελωδίες τους και τα τραγούδια τους έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο. Αυτό το αίσθημα της μελωδίας των τραγουδιών δεν είχαν τα τραγούδια των Electric Light Orchestra και σύμφωνα με τον πατέρα του Lynn, ο γιος του δεν θα έγραφε ποτέ ένα τραγούδι που θα άρεσε σε όλο τον κόσμο (όπως αυτά των Beatles!). «Η μελωδία ήταν η έντονη διαφωνία με τον πατέρα μου» είπε ο Lynn. “Αυτό συμβαίνει με όλα τα τραγούδια σου. Δεν έχουν έντονη μελωδία». Ενοχλημένος ο Lynn του έπαιξε τη μελωδία που μόλις είχε συνθέσει και η οποία εξελίχθηκε στο τραγούδι “Can't Get It Out of My Head”. Ο πατέρας του κατάλαβε ότι θα γινόταν επιτυχία, πράγμα το οποίο κι έγινε. Για την ιστορία οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για τα ανεκπλήρωτα όνειρα ενός άνδρα, όνειρα που έχουν να κάνουν με γυναίκες αλλά και τη ζωή του. Μιλώντας, ο Lynn είπε ότι ακούγοντας το demo του τραγουδιού κατάλαβε «ότι υπήρχε κάτι ξεχωριστό, επειδή είχε μια χαλαρωτική επαναλαμβανόμενη αίσθηση».
Το άλμπουμ Eldorado στο οποίο συμπεριλήφθηκε το “Can't Get It Out of My Head” έγινε η πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχίας τους στην Αμερική, φθάνοντας έως το Νο 16, ενώ το single έως το Νο 9!. Η συνέχεια ήταν πολύ σημαντική για το συγκρότημα, αφού όλα τα μετέπειτα άλμπουμ τους σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Γεγονός είναι ότι οι μελωδίες των Beatles, επηρέασαν τον Lynn στην καριέρα του κάτι που εύκολα φαίνεται στα τραγούδια του  και μάλιστα κατάφερε να δουλέψει με τον George Harrison σαν παραγωγός αλλά και με τους Travelling Wilburysd και να κάνει συνπαραγωγή στο single «Free as a Bird” John Lennon. Διάβασε εδώ την ιστορία του τραγουδιού.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το τραγούδι διασκευάστηκε 3 φορές από εντελώς διαφορετικού είδους καλλιτέχνες: Από τους Velvet Revolver που το συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ τους Libertad (2007), από τους neo prog Translatlantic για το άλμπουμ τους Kaleidoscope (2014) κι από την ιταλίδα τραγουδίστρια Patty Pravo με τίτλο "Come un Ponte Sull'Acqua Che Va" από τ6ο άλμπουμ της "Incontro" (1975).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ο Jeff Lynn έχει συνεργαστεί ΚΑΙ με τον Paul McCartney: στο Flaming Pie, ένα πολύ όμορφο CD του Paul, στο οποίο παίζει και ο Steve Miller!

    ΑπάντησηΔιαγραφή