ROCK INCIDENT 58: ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ BEATLES ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 1994!!!

Ο τίτλος δεν είναι καθόλου αβανταδόρικος! Το 1994 οι Paul McCartney, Ringo Starr και George Harrison επανασυνδέθηκαν και κλείστηκαν στο studio του McCartney δουλεύοντας ένα demo που είχε συνθέσει και ηχογραφήσει ο John Lennon το 1977 και είχε σκοπό να το κυκλοφορήσει αλλά τον πρόλαβε ο δολοφόνος Mark David Chapman.
Η επανασύνδεση ξεκίνησε από τον παραγωγό Jeff Lynn (κιθαρίστας, σύνθετης και τραγουδιστής των Electric Light Orchestra) που είχε δουλέψει με τον George Harrison σαν παραγωγός αλλά και στους Travelling Wilburys. Από τον Harrison, ο Lynn πληροφορήθηκε την ύπαρξη του άγνωστου έως τότε demo του τραγουδιού "Free as a Bird" το οποίο ο Lennon προόριζε για το musical The Ballad of John and Yoko. O Lynn ήλθε σε επαφή με τον Yoko Ono που τους έδωσε το demo του "Free as a Bird" μαζί με τα demo των"Real Love", "Grow Old Along With Me" και "Now and Then" το οποίο δεν δούλεψαν καθόλου.
Έτσι το Φεβρουάριο του 1994 οι Mc Cartney, Harrison και Ringo Starr άρχισαν να δουλεύουν τα κομμάτια και μάλιστα οι τεχνικοί που δούλευαν μαζί τους, τους είχαν ονομάσει "Threetles". Οι Beatles είχαν να βρεθούν μαζί στο ίδιο studio από τον Ιανουάριο του 1970 όταν και πάλι συμπτωματικά απουσίαζε ο John Lennon και οι άλλοι τρεις δουλεύανε τα "I Me Mine" και "Let It Be."
Τα «Free as a Bird" και "Real Love" συμπεριλήφθησαν στις διπλές συλλογές Anthlogy I και 2 αντίστοιχα, συλλογές που δουλευόντουσαν τουλάχιστον 5 χρόνια με πολύ ακυκλοφόρητο υλικό από ηχογραφήσεις, συνομιλίες στο studio και demo.
Σύμφωνα με συνέντευξη του McCartney, ο μόνος τρόπος να δουλέψουν χωρίς την παρουσία του Lennon ήταν να υποκριθούν ότι είχε πάει διακοπές και όταν θα επέστρεφε θα τους έλεγε «Σας εμπιστεύτηκα και το κάνατε πολύ καλό».
Παρ’ όλα αυτά, η δουλειά που είχαν να κάνουν για να τελειοποιήσουν τα τραγούδια ήταν αρκετά δύσκολη γιατί το demo είχε πολύ θόρυβο από το περιβάλλον και ο Lennon το ηχογράφησε με ένα φορητό tape recorder με ένα μικρό μικρόφωνο που είχε στηρίξει πάνω στο  πιάνο του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τα κανάλια του πιάνου και της φωνής!
Ο Ringo Starr μιλώντας αργότερα για την ατμόσφαιρα που είχε στο studio όταν δούλευαν το κομμάτι είπε ότι υπήρξε πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτωση κι αυτό γιατί ακούγανε τη φωνή του, τον αισθανόντουσαν, αλλά αυτός δεν ήταν εκεί! Ο Starr έπαιξε ντραμς με μια ολοκαίνουργια Ludwig, ενώ πιάνο παίζει και ο Jeff Lynn και στο τέλος προσέθεσαν τα φωνητικά, κρατώντας την αρχική φωνή του Lennon . "Fuck τραγουδώ μελωδίες με τον John! Σαν όνειρο μου φαίνεται" είπε ο McCartney. Όταν τελείωσαν με τις μίξεις του "Free as a Bird" ο Ringo Starr δήλωσε: "Ακούγεται σαν bloody Beatles!" Όταν κυκλοφόρησε σε single το "Free as Bird" πήγε Νο2 στην Μ.Βρετανία και Νο 6 στην Αμερική, ενώ την ίδια περίοδο παλαιότερα άλμπουμ τους όπως τα  Rubber Soul (1965) και Abbey Road (1969) παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων φυσικού προϊόντος της τάξης του 67% και 50% αντίστοιχα. Τέλος τα τρία Anthology, σύμφωνα με ποιοτικές αναλύσεις καταστημάτων δίσκων στη Μ.Βρετανία αγοράστηκαν σε ποσοστό 40% από νεολαία που δεν είχε γεννηθεί όταν οι  Beatles είχαν πλέον διαλυθεί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
12/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου