"MERRY CHRISTMAS EVERYBODY": TO ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ SLADE

Όταν το Δεκέμβριο του 1973 οι Slade κυκλοφορούσαν το single “Merry Xmas Everybody" δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γινόταν ένα από τα διασημότερα και πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών! Κι αν αυτό το τελευταίο ακούγεται βαρύγδουπο, διαβάστε την ιστορία που έγραψε ο Αλέξανδρος Ριχάρδος σχετικά με το πώς γράφτηκε αλλά και το απίστευτο ποσό που παίρνουν οι συνθέτες του κάθε χρόνο!!!!



Η κόκκινη υπογράμμιση αποτελεί σύνδεσμο (link) και μπορείτε να την πατήσετε.

Έως τότε, οι Slade είχαν 5 No1(!!!) στο αγγλικό chart με τα τραγούδια "Coz I Luv You" , "Take Me Bak 'Ome" , "Mama Weer All Crazee Now" , "Cum On Feel the Noize"  και "Skweeze Me, Pleeze Me" και βέβαια μέσα σε ένα απίστευτο glam κλίμα που διακατείχε τη Μ. Βρεταννία.
Η ιδέα ενός χριστουγεννιάτικου τραγουδιού ξεκίνησε από την …πεθερά του μπασίστα του συγκροτήματος Jimmy Lea, που όμως ενοχλήθηκε από την πρότασή της γιατί δεν ήθελε μια μεγάλη γυναίκα να του υποδείξει τι θα κάνει. Την ίδια ιδέα με την πεθερά του είχε και ο manager τους και παραγωγός τους Chas Chandler. Αρχικά τα μέλη ήταν αντίθετα σε μια τέτοια ιδέα, αλλά ο Lea είχε τη μελωδία έτοιμη από το 1967(!!!) η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι.  Μαζί με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Noddy Holder που έγραψε τους στίχους, συνέθεσαν το τραγούδι, του οποίου ο πρώτος τίτλος ήταν "Buy Me a Rocking Chair" (σ.σ. πριν γίνει …χριστουγεννιάτικο) και όπως λέει ο Lea δεν το είχε μαγνητοφωνήσει για να το θυμάται αλλά το έπαιζε συχνά κι έτσι δεν το ξέχασε ποτέ!
Το ηχογράφησαν στο Record Plant studio της Νέας Υόρκης, όπου εκείνες τις ημέρες ηχογραφούσε και ο John Lennon το άλμπουμ του Mind Games. Πάντως όπως λέει ο Jimmy Lea το μεγαλύτερο μέρος των φωνητικών ηχογραφήθηκε στο διάδρομο του studio γιατί ήθελαν να έχει ηχώ!!
Το "Merry Xmas Everybody" πήγε κατ ευθείαν στο No. 1 του βρετανικού chart το οποίο μόνο από τις προπαραγγελίες είχε ξεπεράσει το 500.000 αντίτυπα, όταν ο χρυσός δίσκος ήταν στις 250.000! Τέτοιο νούμερο σε προπαραγγελίες αλλά και γενικά σε πωλήσεις είχε να παρουσιαστεί από την εποχή των Beatles! Ήταν τέτοια η ζήτηση, που η δισκογραφική εταιρεία Polydor παρήγγειλε και σε εργοστάσια εκτός Μ.Βρετανίας όπως 250.000 στο Λος Άντζελες και 30.000 στην Γερμανία, με τις συνολικές πωλήσεις έως και το Δεκέμβριο του 2012 οι πωλήσεις του να ξεπερνούν το 1.210.000 αντίτυπα.
Η επιτυχία του τραγουδιού είναι τέτοια που πάντα ακούγεται από τα ραδιόφωνα τις ημέρες των γιορτών καθώς και σε διαφημίσεις με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι οι δύο συνθέτες του Lea και Holder να μοιράζονται ετησίως το ποσό του 500,000 pounds ή $636,549.50 από συνθετικά δικαιώματα!!!!!   Χαρακτηριστικό είναι αυτό που δηλώνει η σύζυγος του Holder, Suzan Price με την οποία είναι παντρεμένος από το 2004. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα παντρευόμουνα με έναν άντρα που το όνομά του θα συνώνυμο με των Χριστουγέννων, σχεδόν όσο ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης», γράφει η Suzan σε ένα άρθρο για το περιοδικό Cheshire Life. «Όταν βγάινω για αγορές τις ημέρες των Χριστουγέννων,  σχεδόν όλα τα καταστήματα παίζουν αυτό το τραγούδι και είναι μια παράξενη εμπειρία, καθώς η φωνή του συζύγου μου με ακολουθεί όπου κι αν πάω» και πρόσθεσε  ένα περιστατικό που συνέβη πριν αρκετά χρόνια με τον τότε 4χρονο γιό τους Django που ενώ βρισκόντουσαν στην αγορά για χριστουγεννιάτικα ψώνια, άκουσε το τραγούδι και τη φωνή του μπαμπά του, φωνάζοντας: «Είναι το τραγούδι σου, μπαμπά! Μπαμπά, είσαι εσύ!» Ο κόσμος άρχισε να τους κυττάζει και ο Noddy απομακρύνθηκε, με τον μικρό Django να εξακολουθεί να φωνάζει «τραγουδάει ο μπαμπάς μου» Και η Κα Suzan Price τελειώνει λέγοντας: "Ναι, με ξυπνάει στις 25 Δεκεμβρίου φωνάζοντας... μπορείτε να μαντέψετε; Αν νομίζετε ότι είναι δυνατά στον δίσκο, δεν έχετε ιδέα».


ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το "Merry Xmas Everybody  διασκευάστηκε από τους R.E.M., Cure, Oasis και Cheap Trick.
TRIVIA
  • O Chas Chandler ήταν μπασίστας στη χρυσή εποχή των Animals και εκτός από τους Slade δούλεψε με επιτυχία με τον Jimi Hendrix! 
  • 3 μήνες πριν το κυκλοφορήσουν, ο ντράμερ τους Don Powell είχε τραυματιστεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όπου σκοτώθηκε η κοπέλα του Angela Morris και ο Powell έμεινε σε κώμα σχεδόν μια εβδομάδα. Τελικά κατάφερε να επανέλθει και πήρε μέρος στην ηχογράφηση.
  • Το "Merry Xmas Everybody" ήταν το 6ο και τελευταίο Νο1 τραγούδι τους στο Βρετανικό chart.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/12/18/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου