"MAMA WEER ALL CRAZEE NOW", "CUM UM FEEL THE NOIZE", CUZ I LOVE YOU", "MERRY CHRISTMAS EVERYBODY": ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΟΙ SLADE!

Μαζί με τους T.Rex, Suzi Quatro, Mud, Smokie, Bay City Rollers και Gary Glitter, οι Slade ανήκουν στα κορυφαία glam βρετανικά συγκροτήματα (πολλοί στην λίστα αυτή, βάζουν κα τους Roxy Music και David Bowie). Σχηματίστηκαν το 1969 στο Wolverhampton κι από το 1971, που είχαν το πρώτο Νο1 στην Μ.Βρετανία με το "Coz I Luv You", έως και το 1976 είχαν 18 hit singles, εκ των οποίων 6 πήγαν στο Νο1!!! Από τα προαναφερόμενα συγκροτήματα, οι Slade είχαν τον πιο σκληρό ήχο.
Μεταξύ αυτών τα "Mama Weer All Crazee Now" και "Cum On Feel the Noize" (και τα δύο Νο1 στη Μ.Βρετανία), που τη δεκαετία του 80 διασκευάστηκαν με επιτυχία από τους Αμερικάνους Quiet Riot. Μια άλλη τεράστια επιτυχία τους ήταν το “ Merry Xmas Everybody” (No1 Μ.Βρετανία), που δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα άλμπουμ τους παρά μόνο σε συλλογές. Έως σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 1.200.000 αντίτυπα μόνο στη χώρα τους και κάθε χρόνο είναι το πλέον δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο βρετανικό ραδιόφωνο.



Οι Slade, με μέλη τούς Nobby Holder τραγούδι, μπάσο, Dave Hill κιθάρα φωνή, Kim Lea μπάσο , πλήκτρα και Don Powell ντραμς, όχι μόνο ήταν ένα από τα κορυφαία glam συγκροτήματα της εποχής, αλλά δημιούργησαν τη δική τους μόδα με τα καρό παντελόνια, ψηλοτάκουνα παπούτσια κι ό,τι άλλο πρόσταζε η glam μόδα.  Ένα χαρακτηριστικό τους είναι οι επί τούτου λανθασμένοι τίτλοι (Slayed, "Skweeze Me, Pleeze Me", "Mama Weer All Crazee Now", "Gudbuy T'Jane" κ.α) πτράγμα που έκαναν για να προκαλέσουν τον κόσμο. Από το 1976 έως και το 1979 σταμάτησαν να γνωρίζουν επιτυχία αφού όλη η Glam σκηνή είχε υποχωρήσει αισθητά. Το 1979 βλέπουν το τραγούδι τους "We'll Bring The House Down" να πηγαίνει στο Νο 10 του βρετανικού chart και το 1983 το "My Oh My" να σταματάει στο Νο 2! Το συγκρότημα δεν σταμάτησε να παίζει σε clubs στην χώρα του αλλά και στην Ευρώπη και να κυκλοφορεί  singles, με τελευταίο το θρυλικό "Everyday" (επανακυκλοφορία της παλιάς μεγάλης επιτυχίας τους από το 1973)


Οι δίσκοι τους είχαν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα με επιτυχία. 
Όμως κανείς δεν τους μνημονεύει για τη μόδα όσα για τα πολύ πετυχημένα τραγούδια τους και την μεγάλη επιρροή που εξάσκησαν σε συγκροτήματα όπως Poison, Twisted Sister, Quiet Riot, Motley Crue και Def Leppard. Όλοι πετυχημένοι! Ο Joey Ramone είχε δηλώσει ότι είχε ακούσει πολλές φορές το άλμπουμ τους Slade Alive! θέλοντας να κάνει κάτι παρόμοιο κι αυτός.
Φυσικό είναι μέσα σε μία τόσο μεγάλη καριέρα (από την αρχή της δεκαετίας του ’70) το συγκρότημα να κάνει αρκετά…διαλείμματα. Μια σημαντική καμπή στην καριέρα τους ήταν το 1992 όταν οι Hill και Powell επανασυνέδεσαν το συγκρότημα χωρίς τους Lea και Holder αλλά με την προσθήκη 3 άλλων μουσικών. Υπήρχε η σκέψη να ονομαστούν Slade II αλλά τελικά έκαναν εμφανίσεις σαν Slade.
TRIVIA
  • To 1980 αντικατέστησαν την τελευταία στιγμή τον Ozzy Osbourne στο Reading Festival, πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα τους.
  • Τη δεκαετία του ’80 κυκλοφόρησαν 5 άλμπουμ που μπήκαν στο βρετανικό chart και κατάφερνα να βγάλουν κι ορισμένα πετυχημένα singles.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Slayed?(1972)
Old New Borrowed and Blue (1974)
The Amazing Kamikaze Syndrome (1983)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
12/11/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου