LOVERBOY: ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ MELODIC ROCK

“Turn me loose”, “Working for the Weekend”, "Hot Girls in Love" και "Lovin' Every Minute of It" είναι τέσσερις από τις μεγάλες επιτυχίες των Καναδών Loverboy. Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία για όλη τη δεκαετία του 80, αρχής γενομένης με την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους που έφθασε έως το Νο 13 του αμερικάνικου chart το 1980. Η μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ αλλά και του συγκροτήματος από το Calgary του Καναδά είναι το  “Turn me loose» (Νο35 Αμερική) και πολύ μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας.
Το όνομα Loverboy το έδωσε ο τραγουδιστής Mike Reno , ο οποίος άκουσε το…όνειρο που είδε την προηγούμενη νύχτα ο κιθαρίστας Paul Dean και κράτησε τη λέξη Loverboy! Αν και το demo που είχαν στείλει είχε απορριφθεί απ’ όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες της Αμερικής, κατάφεραν και υπέγραψαν στην Columbia Rec του Καναδά. Με παραγωγό τον Bruce Fairbairn και ηχολήπτη τον Bob Rock(σ.σ ένας κι ένας) τον Νοέμβριο του 1980 κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.  Τον ίδιο μήνα, δηλ. το Νοέμβριο του 1980 και μάλιστα στις 19 Νοεμβρίου η δισκογραφική εταιρεία τους καταφέρνει και τους βάζει να ανοίξουν τη συναυλία των Kiss στο Vancouver!

Οι πωλήσεις του πρώτου άλμπουμ ξεπερνούν στον Καναδά μόνο, το 1,000,000 αντίτυπα, ενώ στην Αμερική πουλά 2.000.000 κι εκτός από το κλασικό “Turn me loose” βγάζει άλλη μια επιτυχία, το "The Kid Is Hot Tonite"(Νο 55 Αμερική) καθώς και το “Lady of the 80’s”. Το βασικό όμως είναι ότι ολόκληρο το πρώτο άλμπουμ τους είναι πολύ καλό! Τον Οκτώβριο του 1981 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Get Lucky (Νο 7 Αμερική  )που διπλασιάζει τις πωλήσεις του πρώτου, ξεπερνώντας τα 4.000.000 αντίτυπα. Οι Loverboy είναι πλέον μεγάλο όνομα στο rock χάρτη. Το Get Lucky «βγάζει» 4 καλά κομμάτια, τα "Working for the Weekend" (Νο 29 Αμερική), "When It's Over","Take Me to the Top" και"Lucky Ones". Ακολουθεί το Keep it Up (No 11 Αμερική 1983) με το video του τραγουδιού  "Queen of the Broken Hearts"(Νο 34 Αμερική) να είναι στο hot airplay του MTV. Το συγκρότημα γεύεται τη μεγάλη επιτυχία του παίζοντας σε αρένες κι έχοντας προπωλήσει τα εισιτήρια των περιοδειών τους. Το 1984 ηχογαρφούν το τραγούδι "Nothing's Gonna Stop You Now" που είναι το αντιπροσωπευτικό κομμάτι για την αμερικάνικη ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984. Να θυμήσω ότι οι Loverboy είναι…Καναδοί!
Τον Αύγουστο του 1985 κυκλοφορεί το τέταρτο άλμπουμ τους που είναι το Lovin' Every Minute of It (Νο 13 Αμερική) με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν το 2.000.000 αντίτυπα. Αρχικά ήθελαν να δουλέψουν με παραγωγό τον Bruce Fairbairn αλλά λόγω έλλειψης διαθέσιμου χρόνου εκ μέρους του, δούλεψαν με τον Tom Allom. Το ομότιτλο κομμάτι γίνεται η μεγαλύτερη single επιτυχία τους στην Αμερική φθάνοντας στο Νο 9, ενώ το άλμπουμ «βγάζει» άλλα 2 hits, μικρότερης δυναμικής, το "Dangerous" σύνθεση του Bryan Adams και του μόνιμου συνεργάτη του Jim Vallance και την Power μπαλάντα "This Could Be the Night", σύνθεση των Dean, Reno, Wray και του οργανίστα των Journey, Jonathan Cain.
Το 1986 ηχογραφούν το “Heaven in your Eyes” (Νο 9 Αμερική) ένα τραγούδι που συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας Top Gun. Υπάρχει ένα παρελειπόμενο από τα γυρίσματα του video όπου ο οργανίστας του συγκροτήματος αρνήθηκε να εμφανιστεί, γιατί ή ταινία αναφερόταν στον πόλεμο κι αυτό ήταν ενάντιον των πεποιθήσεων του!

Η κυκλοφορία του Wildside (1987, Νο 42 Αμερική) που είναι το 5ο άλμπουμ της δισκογραφίας τους είναι και το τελευταίο καλό τους άλμπουμ. Έβγαλε μια μόνο επιτυχία, το "Notorious"(Νο 38 Αμερική), σύμνθεση των Reno, Dea, J.B. Jovi και R. Sambora!
Το 1988, η προσωπική διαμάχη μεταξύ του τραγουδιστή Michael Reno και του κιθαρίστα Paul Dean, οδηγεί το συγκρότημα στη διάλυση και ο Dean κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Hardcore (1989, Νο 195 Αμερική). Το άλμπουμ δεν γνώρισε επιτυχία αν και κατά τη γνώμη του γράφοντος περιέχει την καλύτερη διασκευή που έχει ηχογραφηθεί στη σύνθεση των Desmond Child, Paul Stanley και Bruce Kulick, "Sword & Stone". Στη χώρα μας το κομμάτι είναι γνωστό από την εκτέλεση των Bonfire. Τελικά το συγκρότημα επανασυνδέθηκε το 1989 για μια περιοδεία για να ξαναδιαλυθεί. Σε αυτά τα 8 χρόνια οι Loverboy κατάφεραν να ηχογραφήσουν 5 καλά άλμπουμ και να αφήσουν πίσω τους πολλά καλά singles. Μπορεί στο μυαλό μας να μην είναι το πρωτοκλασάτο συγκρότημα αλλά σίγουρα είναι από τα καλύτερα γι αυτό κι όπως θα δείτε την προτεινόμενη δισκογραφία υπάρχουν τα 4 πρώτα άλμπουμ τους συν το live!

 
Στις 6 Οκτωβρίου 1991 εμφανίστηκαν στη φιλανθρωπική συναυλία που έγινε για να συγκερτρωθούν χρήματα για τον Brian McLeod που αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον καρκίνο κι έπρεπε να κάνει εγχείρηση. Μαζί τους εμφανίστηκαν οι Bryan Adams, Colin James, Chrissy Steele και Bill Henderson. H εμφάνισή τους ήταν πολύ πετυχημένη και αποφάσισαν να επανασχηματιστούν με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν 64ήμερη(!) περιοδεία στην Αμερική. Το 1997 μπαίνουν στο studio και ηχογρφούν το άλμπουμ Six για να ακολουθήσουν κι άλλα 3 άλμπουμ έως σήμερα χωρίς κανένα να σημειώσει επιτυχία. Το Νοέμβριο του 2000 ο μπασίστας Scott Smith έχασε τη ζωή σε δυστύχημα με το σκάφος του. Τη θέση του στο δυγκρότημα πήρε ο Ken Sinnaeve πρώην μέλος των Guess Who και Street Heart (σ.σ. το πρώτο συγκρότημα του Paul Dean). Τελευταίο studio άλμπουμ τους είναι το Unfinished Business (2014). Τον Φεβρουάριο του 2010 εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής των βραβείων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Vancouver.
Το 2001 βρίσκει το συγκρότημα σε μια μέση κατάσταση ύπαρξης και διάλυσης. Τότε η Sony Columbia κυκλοφορεί το live άλμπουμ Live, Loud and Loose (1982–1986) που περιείχε 14 κομμάτια από διάφορες χρονικές περιόδους. Αν κι εμπορικά  απέτυχε «δείχνει» μια πολύ καλή live εικόνα τους κι αξίζει να το ακούσετε. 
TRIVIA
  • Το 1984 συμμετείχαν με το τραγούδι "Destruction" στο soundtrack της κλασικής ταινίας Metropolis.
  • Στην Ελλάδα, οι Loverboy έγιναν γνωστοί την άνοιξη-καλοκαίρι του 1981 όταν το  “Turn me loose” ανακάλυψαν οι dj’s της Μυκόνου και μετά έγινε επιτυχία στα clubs της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μόλις είχε ξεκινήσει η περίοδος των rock dance κομματιών που έως και το 1987 ακουγόντουσαν και στις disoctheque.


 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Loverboy (1980)
Get Lucky 1981
Keep it up (1983)
Lovin’ every minute of It (1985)
Live, Loud and Loose 1982–1986 (2001)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/12/18





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. για μενα το καλυτερο αλμπουμ τους ειναι το wildside του 1987 ,το ειχα λιωσει κυριολεκτικα , ειναι θεωρω το πιο ισοροπημενο αλμπουμ τους 'ποιοτικα ΄,για παραδειγμα καποια αλλα εχουν 1-2 κλασσικα τους και τα υπολοιπα κομματια ειναι 'πατατες ΄ η γεμισματα . Τελος παντως γουστα ειναι αυτα , θεωρω οποιος ακουει AOR ,το wildside ειναι το αλμπουμ που πρεπει να ακουσει απο τους Loverboy .

    ΑπάντησηΔιαγραφή