LED ZEPPELIN - "THE BATTLE OF EVERMORE": ΜΕ ΣΤΙΧΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ

Το τραγούδι "The Battle of Evermore" συμπεριελήφθη στον τέταρτο δίσκο των Led Zeppelin, κοινώς γνωστό ως Led Zeppelin IV” ή “Four Symbols”(1971) κα η  αυθεντική ηχογράφηση περιλαμβάνει μόνον ακουστική κιθάρα και μαντολίνο.
Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Headly Grange, όπου το συγκρότημα δούλευε στα τραγούδια του δίσκου, ο Jimmy Page πήρε το μαντολίνο του John Paul Jones και άρχισε να πειραματίζεται πάνω στο συγκεκριμένο όργανο, το οποίο δεν είχε παίξει ποτέ, μέχρι τότε.
Επί τόπου δημιουργήθηκε το τραγούδι, αφού ο Page έγραψε τις συγχορδίες και ο Plant το ολοκλήρωσε με τους στίχους, επηρεασμένος από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” του J.R.R. Tolkien, του οποίου φανατικός θαυμαστής υπήρξε ο τραγουδιστής και στιχουργός των Zeppelin. Ο Plant θεώρησε ότι χρειαζόταν μία ακόμη φωνή για την για να αποδοθούν καλύτερα οι στίχοι, γεγονός που συνέβη μόνο σε αυτό το τραγούδι σε ολόκληρη τη δισκογραφία του συγκροτήματος. Ο ίδιος επέλεξε τον ρόλο του αφηγητή της ιστορίας και η Sandy Denny, πρώην τραγουδίστρια του αγγλικού folk συγκροτήματος Fairport Convention, τραγούδησε δεύτερη φωνή τα μέρη του τελάλη που εκπροσωπεί τους ανθρώπους.  Ο Page αναφερόμενος στο τραγούδι είχε πει ότι ήθελαν να έχει την μορφή ερώτησης-απάντησης.


Για να ευχαριστήσουν την τραγουδίστρια για την ανάμειξή της, τής έδωσαν την δυνατότητα να επιλέξει το δικό της σύμβολο, που απεικονίζεται στο εσωτερικό του δίσκου σε μικρότερο μέγεθος από τα αντίστοιχα των μελών της μπάντας, και το οποίο ήταν τρία ισόπλευρα τρίγωνα σε μορφή αστερίσκου.
Το "The Battle of Evermore" είχε συμπεριελήφθη στο set list για την περιοδεία του 1977 στην Αμερική. Ο μπασίστας John Paul Jones τραγουδούσε τα μέρη της Sandy Denny, κάποιες φορές μαζί με τον ντράμερ John Bonham, και έπαιζε την ακουστική κιθάρα, ενώ ο Page το μαντολίνο.

TRIVIA:

•    Το τραγούδι είχε συμπεριληφθεί και στον δίσκο “No Quarter” των Page-Plant (1994), με την Najma Akhtar στην δεύτερη φωνή.
•    Η Sandy Denny και οι Fairport Convention έχαιραν ιδιαιτέρως της εκτίμησης του Robert Plant.   
•    Οι αδελφές Wilson (Heart) έχουν τιμήσει το τραγούδι δύο φορές, καθώς το έχουν συμπεριλάβει στον δίσκο “Alive in Seattle” (2003), αλλά και στο EP που κυκλοφόρησαν με τo ακουστικό project The Lovemongers (1992). Η εκτέλεση από το συγκεκριμένο EP , συμπεριελήφθη στο soundtrack της ταινίας “Singles” (1992).
• Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε single γι αυτό και στην πρώτη φωτογραφία του άρθρου δεν παρουσιάζουμε κάποιο σχετικό εξώφυλλο αλλά μια καλλιτεχνική απεικόνιση.
•  Το Headley Grange βρίσκεται στο Hampshire της Αγγλίας και στο συγκεκριμένο σπίτι εκτός από τους Led Zeppelin ηχογράφησαν και οι Fleetwood Mac, Bad Company, Genesis, Peter Frampton, Pretty Things, Ian Dury και Clover. Σήμερα το οικήμα είναι κατοικία.

•    ΓΙΑΝΝΗΣ 602


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου