JUDAS PRIΕSΤ - PRIEST...LIVE! ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΤΕ…

Το Priest …Live (1987, No 47 Μ.Βρετανία, Νο 38 Αμερική) είναι το δεύτερο Live άλμπουμ του αγγλικού συγκροτήματος μετά το ιστορικό και για πολλούς αξεπέραστο Unleashed in the East(1979). Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης περιοδείας τους στο Omni της Ατλάντα και στο Reunion Arena του Ντάλλας στις 15 και 27 Ιουνίου 1986 αντίστοιχα. Η σύνθεση των Judas Priest είναι η κλασική της εποχής δηλ. Rob Halford, K,K, Dowmning, Glenn Tipton, Ian Hill και στα ντραμς ο Dave Holland.
Επειδή ξεκίνησα το άρθρο με την αναφορά στο Unleashed in the East, να σημειώσω ότι οι διαφορές μεταξύ των 2 live είναι πολλές κι έντονες. Οι κιθάρες στο Unleashed in the East παίρνουν κεφάλια, στο Priest….Live ο ήχος τους είναι synth driven αφού είμαστε στην καρδιά της δεκαετίας του ’80 και τα πάντα έχουν αλλάξει. Της περιοδείας Fuel for Life tour κατά την οποία ηχογραφήθηκε το Priest …Live, προηγήθηκε το άλμπουμ Turbo με τις πιο pop synth κιθάρες και τον έντονα ξεχωριστό ήχο του που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο! Φυσικό ήταν και η περιοδεία να έχει όχι μόνο έντονα τέτοια στοιχεία αλλά να πρωταγωνιστούν. Ποιοτικά ο ήχος του Priest …Live είναι καλύτερος αλλά αρκετά μακριά από αυτόν που ξέρουμε σαν Judas Priest ήχο.

Το "Out in the Cold" που ανοίγει το άλμπουμ δεν είναι το αβανταδόρικο κομμάτι που πιάσει τον ακροατή από τα μούτρα, πράγμα που κάνει το "Heading Out to the Highway". Το ίδιο συμβαίνει και με το "Metal Gods" που είναι από τα αγαπημένα κομμάτια των σκληροπυρηνικών οπαδών του συγκροτήματος, και δικαιολογημένα. Το ξεσηκωτικό "Breaking the Law" (σ.σ. αν και νομίζω ότι η καλύτερη live ηχογράφηση του είναι στο  Live Insurrection των Halford) και τα “Love Bites” κλασικά Priest τραγούδια που αποτελούν must στις συναυλίες τους. Το δεύτερο βινύλιο ή όσοι έχετε τη cd έκδοση από το track 9 και μετά έχει συγκεντρωμένα τα πιο γνωστά τραγούδια τους ("Electric Eye" το παίζουν μπόμπα, "Turbo Lover" εμένα πάντα μού άρεσε κι ας μην ακουγόταν σαν αυθεντικό Priert, "Freewheel Burning", Parental Guidance", "Living After Midnight"-το αγαπημένοπ μου- και κλείνουν με το 8λεπτο "You've Got Another Thing Comin'". Η cd έκδοση έχει 3 bonus τραγούδια που είναι τα «Screaming for Vengeance», “Rock Hard, Ride Free” και “Hell bent for leather”.
Στο live των Judas Priest βαρόμετρο της ποιότητας είναι η φωνή του Halford η οποία σήμερα στα 67 του, παραμένει στα ουράνια, πόσο μάλλον τότε που ήταν μόνο 36 ετών!!! Στο Priest …Live υπάρχουν πολλά τραγούδια που πιστοποιούν το παραπάνω αλλά νομίζω ότι το ‘Sentinel” είναι το πλέον χαρακτηριστικό.        
Τα χειροκροτήματα και οι φωνές του κόσμου σε πολλά σημεία ακούγονται σαν να έχουν προστεθεί στο studio. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 80 τα περισσότερα live άλμπουμ είχαν περισσότερες studio ηχογραφήσεις, παρά live!!!!
Το promo αυτού του δίσκου στην ελληνική αγορά είχε κάνει ο γράφων, αφού τότε εργαζόμουν στη CBS. Εκείνη την εποχή, παρουσιάστηκε στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν, οι Μουσικές Βιντεοκασέτες VHS που πίστεψα, εντελώς λανθασμένα, ότι οι πωλήσεις τους θα ξεπεράσουν ακόμα και αυτές των δίσκων.  Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, αφού οι πωλήσεις της κάθε μιας βιντεοκασέτας δεν ξεπέρασαν τα 200 (το πολύ) κομμάτια. Θυμάμαι στο πρώτο πακέτο που κυκλοφόρησε στην αγορά ήταν μια βιντεοκασέτα του Terence Trent D’ Arby (αμερικάνος soul soft τραγουδιστής) με τεράστια επιτυχία στο πρώτο άλμπουμ του, μια του Bruce Springsteen, το Priest   ….Live και 3 άλλες που πλέον δεν θυμάμαι. Ο γράφων θεωρεί το Priest… Live σαν ένα από τα καλύτερα live άλμπουμ όλων των εποχών και σε αυτό νομίζω ότι …φταίει(!) η βιντεοκασέτα που είχα δει τόσες φορές. 
Το εξώφυλλο/οπισθόφυλλο του VHS

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το Μάιο του 1988 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ
Ram It Down που κι αυτό ακουγόταν τόσο 80’s.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/12/18/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου