DIO: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ 17ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ LOCK UP THE WOLVES ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ

Η σημερινή ιστορία μας ξεκινά αμέσως μετά την ηχογράφηση του τέταρτου άλμπουμ των Dio, τού Dream Evil (1987), όταν ο Αμερικάνος κιθαρίστας Creg Goldy (σ.σ. που είχε αντικαταστήσει τον Vivian Campbell) αποχωρεί. Το συγκρότημα μένει χωρίς κιθαρίστα και ένα νεαρός έφηβος, μόλις 17 ετών, ο Rowan Robertson ηχογραφεί ένα demo με διάφορα σόλο και το τραγούδι ‘The Last inline”και το στέλνει στα γραφεία της δισκογραφικής εταιρείας Phonogram στο Λονδίνο. Ευτυχώς, λίγες ημέρες μετά τους πήρε τηλέφωνο για να μάθει την τύχη του και του είπαν ότι δεν χρειάζονται session μουσικούς! Ο Robertson δεν το έβαλε κάτω και στέλνει ξανά το demo του, αυτή τη φορά στο βρετανικό fan club των Dio.



Η κόκκινη υπογράμμιση αποτελεί σύνδεσμο (link) και μπορείτε να την πατήσετε.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, του τηλεφώνησε η…Wendy Dio και τον ρώτησε αν αναφερόταν για μια audition κι αν είχε κουράγιο να παίξει μπροστά σε 20.000 θεατές. Τού έστειλαν τα αεροπορικά εισιτήρια και μόλις προσγειώθηκε στο Λος Άντζελες , τον οδήγησαν στο studio. Έως τότε ο νεαρός Robertson είχε ελάχιστη εμπειρία παίζοντας με το συγκρότημά του, τους Indiscretion. Ο Ronnie James Dio (διαβάστε εδώ την ιστορία των Elf)είχε μείνει εντυπωσιασμένος από το demo του και τον παρότρυνε καθ όλη τη διάρκεια της audition όπου έπαιξαν τα “Stand up and Shout’, “Rainbow in the Dark’ και “The last in Line”.
Ακολούθησε μια δεύτερη πρόβα οπότε και του είπαν ότι προσλαμβάνεται!

Σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν να γράφουν καινούργια τραγούδια αφού δεν υπήρχε τίποτε έτοιμο ή έστω σε demo. Έως εκείνη τη στιγμή οι μουσικοί με τους οποίους δούλευαν τα καινούργια τραγούδια ήταν οι μουσικοί που είχαν ηχογραφήσει το άλμπουμ Dream Evil, δηλ. οι Vinny Appice ντραμς, Jimmy Bain μπάσο και Claude Schnelle πλήκτρα όταν ξαφνικά οι δύο τελευταίοι ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους! Σύμφωνα με τον Robertson, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έγινε, αλλά ήταν απόφαση του Ronnie James Dio  η αποχώρησή τους με τον Bain να έχει αποχώρηση και επανέλθει αρκετές φορές. Να σημειωθεί ότι ο Dio με τον Bain ήταν στενοί φίλοι. Τον Claude Schnelle τον αντικατέστησε αμέσως με τον Σουηδό  Jens Johnasson από το συγκρότημα του Yngwie Malmsteen. Ο Ronnie James Dio είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ μαζί του που δεν έκαναν ούτε μια πρόβα μαζί για να τον ακούσουν αν ταιριάζει. Για τη θέση του μπασίστα, υποψήφιοι ήταν οι Anthony Esposito (αργότερα στους Lynch Mob) και ο Tommy Hendriksen (πρώην Warlock) με τον άγνωστο Teddy Cook να παίρνει τη θέση.  Και ενώ το συγκρότημα πορευόταν με αυτή τη σύνθεση (Ronnie, James Dio, Robertson, Cook, Johnassen), o ντράμερ Vinny Appice που ήταν με τον Dioαπό την εποχή του άλμπουμ  Heaven and Hell των Black Sabbath ανακοινώνει την αποχώρησή του. Οι υποψήφιοι για τη θέση ήταν ο Aynsley Dubar και ο Simon Wright με την πλάστιγγα να γέρνει προς το μέρος του Wright.
Από την μια ημέρα στην άλλη άλλαξαν και οι 4 μουσικοί του συγκροτήματος με τον Ronnie James Dio να παραμένει σαν μόνο σταθερό μέλος. Πάντα σύμφωνα με τον Robertson, o Ronnie James Dio ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος με το χρόνο που επέλεξε ο Vinny Appice να αποχωρήσει, αφού ήταν πολύ κοντά στην εβδομάδα που θα ξεκίναγαν τις ηχογραφήσεις των καινούργιων τραγουδιών τους! Όμως και στη θέση του παραγωγού υπήρξε έκπληξη, αφού η Phonogrαm επέμενε για τη συμμετοχή του Tony Platt, όταν στα 4 προηγούμενα άλμπουμ παραγωγός ήταν ο Ronnie! Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Reno και διήρκεσαν 8 εβδομάδες με τον R.J.Dio  σε όλο αυτό το διάστημα να ενθαρρύνει τον Rowan Robertson! To "Lock Up the Wolves" που αποτελεί σύνθεση των Dio/Robertson και Bain ήταν ιδέα του Dio που επέλεξε το κομμάτι να δώσει τον τίτλο του στο άλμπουμ. Ένα άλλο κομμάτι του οποίου ο τίτλος είναι αρκετά περίεργος είναι το "Evil on Queen Street" που είναι το όνομα ενός σάντουιτς από το menu ενός φαστφουντάδικου στο Τορόντο!
Η κυκλοφορία του Lock Up the Wolves έγινε τον Μάιο  του 1990 (Νο 61 Αμερική, Νο 28 Μ.Βρετανία) και οριοθετεί την αρχή μιας σταθερής πτώσης των άλμπουμ των Dio. Ποιοτικά και εμπορικά! Το άλμπουμ έβγαλε μόνο ένα  to "Hey Angel"που κι αυτό δεν κατάφερε να αποκτήσει διαχρονική ταυτότητα. Ο Ronnie James Dio σε συζητήσεις που είχε με τα υπόλοιπα μέλη, είχε αναφερθεί στην αλλαγή που έρχεται στη μουσική, μια αλλαγή που βρήκε τους Dio με ένα αδύναμο άλμπουμ. Η περιοδεία πήγε καλά, ώσπου μια ημέρα ο Dio τους ανήγγειλε ότι διαλύει το συγκρότημα και επιστρέφει στους Black Sabbath. Οι όποιες ιδέες και ηχογραφήσεις που είχαν ετοιμάσει, παραμένουν σε κάποιο συρτάρι. Ο γράφων πιστεύει ότι θα χρησιμοποιήθηκαν στα επόμενα άλμπουμ του συγκροτήματος.. Πάντως δεν έχει κυκλοφορήσει καινούργια remastered έκδοση του Lock Up the Wolves με bonus κομμάτια.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Ronnie James Dio επέστρεψε στους Black Sabbath όπου ηχογράφησαν το απογοητευτικό Dehumanizer. Διαβάστε εδώ την επεισοδιακή απομάκρυνση του Ronnie James Dio από τους Black Sabbath.

Ο Rowan Robertson στην ουσία δεν έκανε καριέρα, αν και έπαιξε στους Bang Tango και DC4 με τους οποίους ηχογράφησε 3 άλμπουμ. Το 2001 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Revisited (2001) σε συνεργασία με τον τραγουδιστή των Lynch Mob, Oli Logan, ενώ η τελευταία δισκογραφική κυκλοφορία ήταν το άλμπουμ Between Lights and Shadows(2016) με τον Ian Ray Logan & Serpent´s Ride.
Οι Dio επανασυνδέθηκαν το 1993 και με κιθαρίστα τον Tracy G (κανονικό όνομα Tracy Grijalvaν)  κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Strange Highways (1993) και μια σειρά 4 ακόμα  άλμπουμ χαμηλής συνθετικής ποιότητας. Ίσως μόνο το Magica (2000) να ξεχωρίζει κι αυτό με δυσκολία!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
22/12/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου