«ΓΙΑΝΚΗΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ»: Η ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ DIO ΑΠΟ ΤΟΥΣ BLACK SABBATH

Το Live evil κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1982 και είναι ένα διπλό live lp με το οποίο ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συνεργασίας των Black Sabbath με τον Ronnie James Dio. Η ηχογράφηση του υλικού έγινε στο Seattle, στο San Antonio και στο Dallas κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του Mob Rules, νωρίτερα την ίδια χρονιά.
Οι σχέσεις μεταξύ των μελών του γκρουπ ήταν κάκιστες. Ουσιαστικά είχαν χωριστεί σε δυο «κλίκες» (Iommi/Butler-Dio/Appice).  Οι κουβέντες που αντάλλασαν μεταξύ τους ήταν ελάχιστες, ενώ η καχυποψία είχε κυριαρχήσει στις σχέσεις τους. Η ένταση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια μιξαρίσματος του άλμπουμ και οδήγησε στην απομάκρυνση των Dio/Appice από το συγκρότημα. Για το τι συνέβη υπάρχουν δυο αντικρουόμενες απόψεις.

Η άποψη της πλευράς Iommi/Butler: «Όλα έγιναν καθώς κάναμε τη μίξη και παραγωγή του “Live evil”, στο Los Angeles. Ήμαστε στο στούντιο και κάναμε την τελική επιλογή. Φαίνεται ότι αφού φύγαμε εμείς ήρθε ο Ronnie και τα άλλαξε όλα. Το υλικό ακουγόταν διαφορετικά. Αποτέλεσμα της παρέμβασή του ήταν να ακούγεται ενισχυμένη η φωνή του και εμείς να ακουγόμαστε ως απλή μουσική υπόκρουση. Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε από τον μηχανικό που βρέθηκε μπροστά σε ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Το ίδιο συνέβη και τις επόμενες μέρες. Ο μηχανικός αγανάκτησε και μας είπε ότι δεν μπορεί να δουλέψει μ’ αυτές τις συνθήκες. Ο Ronnie μάς χρησιμοποιούσε για να προωθήσει τη δική του δουλειά. Δεν είχαμε καμιά διάθεση να βλέπουμε ότι οι δικές μας προσπάθειες στηρίζουν την ματαιοδοξία του Dio για προσωπική καριέρα. Όταν του μιλήσαμε ο Ronnie άρχισε να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο αρχηγός του γκρουπ. Πάντα αυτό επεδίωκε. Ίσως είναι καλύτερα για όλους, αυτός να φτιάξει το δικό του συγκρότημα και εμείς να ξαναγίνουμε Black Sabbath».

Η άποψη της πλευράς Dio/Appice: «Όλα οφείλονται σε μια παρανόηση, που έχει τις ρίζες της  στο εθισμό του Iommi στην κοκαΐνη. Εμείς δεν ενδιαφερόμασταν για τα ναρκωτικά, ενώ ο Iommi και ο Butler χρησιμοποιούσαν την κοκαΐνη πολύ έντονα την εποχή εκείνη. Φτάσαμε στο στούντιο για το μιξάρισμα του υλικού, αλλά οι Iommi/Butler δεν εμφανίστηκαν. Χρειάστηκε να περιμένουμε αρκετές μέρες μέχρι να έρθουν. Σ’ αυτό το διάστημα ακούγαμε τις ηχογραφήσεις και πειραματιζόμασταν με το υλικό. Ζητούσαμε από τον μηχανικό να αυξομειώνει το επίπεδο ηχογράφησης σε τμήματα του υλικού. Δεν είχαμε κάνει μιξάρισμα. Όταν, μετά από μέρες, ήρθε ο Iommi ζήτησε από τον μηχανικό να τον ενημερώσει για τις ενέργειές μας. Εκείνος του είπε ότι συνήθως ανεβάζαμε το επίπεδο ηχογράφησης των φωνητικών, σε σχέση με τα όργανα. Επηρεασμένος από τη χρήση ναρκωτικών ο Iommi , θεώρησε ότι τον αγνοήσαμε και σκοπεύαμε να ενισχύσουμε τα φωνητικά. Γι’ αυτόν ήταν ένα παιχνίδι εξουσίας».
O Dio κατηγόρησε τους Iommi/Butler ότι κατασκεύασαν όλη την ιστορία και εκείνοι ζήτησαν από τον ίδιο και τον Appice να φύγουν. Η συνέχεια είναι γνωστή καθώς οι Ian Gillan και Bill Ward τους αντικατέστησαν και οι Black Sabbath ηχογράφησαν το αμφιλεγόμενο «Born Again”. Επίσης υπέγραψαν συμβόλαιο με τον παλιό τους μάνατζερ Don Arden, ο οποίος ήταν πεθερός του Ozzy Osbourne.  Ο Ronnie James Dio δημιούργησε τους Dio (με τη συμμετοχή του Vinnie Appice) ένα συγκρότημα που μας χάρισε σπουδαία άλμπουμ τα επόμενα χρόνια. Μετά  από χρόνια (σε συνέντευξή του  2010) ο Iommi έριξε τις ευθύνες, για ό,τι συνέβη, στον μηχανικό. Δήλωσε ότι ήταν πολύ κακή η ποιότητα του υλικού που είχαν ηχογραφήσει και ο μηχανικός (αντί να το επεξεργαστεί) έπινε συνεχώς, σε σημείο που δεν μπορούσε να δουλέψει. Η δουλειά δεν προχωρούσε και όταν ο Iommi του ζήτησε εξηγήσεις, ο μηχανικός κατηγόρησε τον Dio.
TRIVIA
• Ο Geezer Butler σε συνέντευξή του χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, ως έναν αγώνα ανάμεσα σε Γιάνκηδες και Βρετανούς.
• Οι Iommi/Butler, στις συζητήσεις τους, αναφέρονταν στον Dio με το παρατσούκλι «Little Hitler».
• Οι Iommi/Butler είχαν μάθει ότι ο Dio είχε συμφωνήσει με την Warner Bros για την κυκλοφορία προσωπικού του άλμπουμ.
• Ο Appice είχε δηλώσει ότι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε ,ήταν το γεγονός ότι μετακινούνταν με δύο αυτοκίνητα (ένα για τον ίδιο και τον Dio και ένα για τους Iommi/Butler).
• Στα credits του “Live Evil” o Dio αναφέρεται ως "Ronnie Dio" και όχι με το καλλιτεχνικό του όνομα "Ronnie James Dio", ενώ ο Appice αναφέρεται ως γκεστ μουσικός.
• Το 1992 o Ronnie James Dio επέστρεψε στους Black Sabbath και αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν το Dehumanizer.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αναρτήθηκε 2/8/18





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου