STEVE GAINES: ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιοριστεί σε υποθέσεις. Η περίπτωση του Αμερικάνου κιθαρίστα Steve Gaines είναι πολύ χαρακτηριστική αφού το ταλέντο του ήταν λαμπερό, αλλά δυστυχώς δεν έλαμψε όσο θα έπρεπε αφού σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα της 20ης Οκτωβρίου 1977 που έθεσε προσωρινό τέρμα στην καριέρα των Lynyrd Skynyrd!

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.

Γεννημένος και και μεγαλωμένος στην Oklahoma, σε ηλικία 15 ετών βλέπει live τους Beatles στο Kansas City. Στην επιστροφή του στο αυτοκίνητο του πατέρα του τον παρακαλάει να του αγοράσει μια κιθάρα και σύντομα σχηματίζει το πρώτο του συγκρότημα, τους Manalive κι αφού αλλάζει αρκετά συγκροτήματα, καταφέρνει να ηχογραφήσει κάποια τραγούδια στο Capricorn studio στο Macon της Georgia.
H αδελφή του Cassie είναι ήδη μέλος των Honkettes, του γυναικείου τρίο που συνοδεύει τους Lynyrd Skynyrd και όταν ο κιθαρίστας Ed King αποχωρεί, προτείνει τον αδελφό της στη θέση του! Είναι Δεκέμβριος του 1978 και το συγκρότημα τον προσκαλέι να παίξει μαζί τους, αλλά όταν ανεβαίνει και παίζει μαζί τους δεν μπορούν να τον ακούσουν. Η έγκρισή έρχεται από τον ηχολήπτη Kevin Elson που τον άκουγε από ακουστικά και τούς είπε ότι ο Gaines παίζει καταπληκτικά. Έκαναν ορισμένα τζαμαρίσματα ακόμα και στις 11 Μαϊου 1976 κάνει την πρώτη εμφάνιση μαζί τους στο Municipal Auditorium του Kansas City. 
Την πρώτη δισκογαρφική εμφάνιση με τους Lynyrd Skynyrd την πραγματοποιεί στο θρυλικό διπλό live One more from the Road.
Tο παίξιμό του αλλά και οι συνθετικές του ικανότητες φάνηκαν στο studio άλμπουμ Street Survivor (1977, Νο 5 Αμερική, Νο 13 Μ.Βρετανία) όπου συμμετείχε με 2 τραγούδια εντελώς δικά του σε στίχους και μουσική (‘Ain’t no good Life και”I know a Little”) ενώ συμμετείχε σαν συνσυνθέτης και στα "You Got That Right"και “I never Dreamed”. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ronnie Van Zant “μια μέρα θα είμαστε όλοι στη σκιά του», δείγμα του πόσο σημαντικός ήταν. Ο Gaines εκτός ότι έπαιζε κιθάρα, έκανε και φωνητικά  όπως στο "You Got That Right"που κυκλοφόρησε σε single μετά την πτώση του αεροπλάνου, ενώ το “I Know a Little” το είχε συνθέσει πριν γίνει μέλος των Lynyrd Skynyrd. 

Στις 17 Οκτωβρίου 1977 κυκλοφορεί το άλμπουμ Street Survivors, όπου στο εξώφυλλο εικονίζεται το συγκρότημα στη μέση ενός δρόμου μέσα σε φλόγες. Προσέξτε ότι οι Gaines που σκοτώθηκε (μαζί με τον Ronnie Van Zant) είναι το μόνο μέλος που είναι τυλιγμένο στις φλόγες! Η κυκλοφορία του Street Survivors βρίσκει το συγκρότημα στην αρχή της περιοδείας για την προώθηση του άλμπουμ  και αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας τους στο Greenville Memorial Auditorium του Greenville στη Ν.Καρολίνα, επιβιβάζονται σε ένα Convair CV-240 για να πάνε στο Baton Rouge όπου έπαιζαν την επομένη. Το αεροπλάνο κατέπεσε πάνω στα δένδρα λίγο πριν φθάσει στον προορισμό του μετά από κακό λέλεγχο του πιλότου που δεν υπολόγισε τα καύσιμα τα οποία δεν έφθαναν για να τελειώσουν το ταξίδι. Σκοτώθηκαν οι Ronnie Van Zant, Cassie Gaines, Steve Gaines,ο βοηθός road manager Dean Kilpatrick, ο πιλότος Walter McCreary και ο βοηθός πιλότου William Gray. Οι στάχτες του Steve Gaines θάφτηκαν στο Orange Park της Φλόριδα αλλά λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία μετά το βανδαλισμό του τάφου τόσο του δικό του όσο και του Ronnie Van Zant!  

TRIVIA
  • Απίστευτη σύμπτωση: O Ed King και o Steve Gaines γεννήθηκαν την ίδια ημέρα και χρόνο, στις 14 Σεπτεμβρίου 1949!!!
  • Οι Drive by Truckers το 2001 του αφιέρωσαν το τραγούδι“Cassie’s Brother”.
  • Σε λιγότερο από 2 χρόνια από το αεροπορικό δυστύχημα, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και η μητέρα του Cassie LaRue Gaines.
 ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Εκτός από τα 2 άλμπουμ που ηχογράφησε με τους Lynyrd Skynyrd ο Steve Gaines έχει κι ένα προσωπικό με τίτλο One in the Sun που κυκλοφόρησε 11 χρόνια μετά το θάνατο του.Τα 9 τραγούδια του είχαν ηχογραφηθεί από το 1975 όταν έπαιζε με τους Crawdad στο Capricorn studio και κινείται στο χώρο του blues χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Ξεχωρίζει το πολύ καλό ομώνυμο κομμάτι που αν είχε συμπεριληφθεί σε δίσκο των Lynyrd Skynyrd, σήμερα θα ήταν κλασικό!


Υπάρχουν άλλα δύο άλμπουμ του που κυκλοφόρησαν στον πολύ περιορισμένο αριθμό των 100 αντίτυπων cd το καθ΄ένα! Πρόκειται για το I Know a Little, που είναι συλλογή με live ηχογραφήσεις όταν έπαιζε με τους Crawdad και τους Manalive και το  Okie Special και πάλι live ηχογραφήσεις του με τους Crawdad και τους Detroit. Και τα 2 cd διατέθηκαν από τη σύζυγό του Teressa.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
30/11/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου