Lynyrd Skynyrd That Smell - Η προφητεία!

Το Shantytown είναι μια ζόρικη συνοικία στο δυτικό Jacksonville της Florida. Εκεί, τη δεκαετία του ’50 μεγάλωναν αγόρια σκληροτράχηλα: οι καυγάδες, τα γρήγορα αυτοκίνητα  και το αλκοόλ ήταν ο κανόνας. Όλοι ήξεραν ότι όποιος δεν πάλευε για κάτι το έχανε. Ο Ronnie Van Zant, μετέπειτα αρχηγός των θρυλικών Lynyrd Skynyrd, μεγαλωμένος από έναν βίαιο πρώην πυγμάχο, όχι μόνο δεν διέφερε, αλλά επαλήθευε στο έπακρο το παραπάνω τρίπτυχο.  Ήδη τα μέλη  της μπάντας του είχαν δοκιμάσει πολλές φορές τη σιδερένια πειθαρχία του πάνω τους: τον σέβονταν και τον φοβόνταν ταυτόχρονα.
Παρόλα αυτά, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ronnie, δεν κατάφερνε να τους συγκρατήσει. Και αυτό γιατί και οι ίδιοι ήταν γέννημα θρέμμα της ευρύτερης γειτονιάς, και επιπλέον σαν συγκρότημα έλειπαν σε περιοδείες για  5 συνεχόμενα χρόνια και είχαν πια κουραστεί από το ασταμάτητο κυνήγι της δόξας.
Τον Οκτώβριο του 1977 οι Lynyrd Skynyrd κυκλοφόρησαν το πέμπτο άλμπουμ τους Street Survivors, το οποίο έφτασε στο Νο.14 των ΗΠΑ. Το τραγούδι που ξεχώρισε περισσότερο ήταν το That smell γραμμένο από τους Ronnie Van Zant και Allen Collins, ένα γνήσιο southern hard rock κομμάτι(διάβασε εδώ την ιστορία του Sweet Home Alabama).
Είναι ένα καταιγιστικά κιθαριστικό τραγούδι που απογειώνεται από την Les Paul του Gary Rossington από την εισαγωγή ως το τέλος, ενώ ταυτόχρονα η Stratocaster του Steve Gains λειτουργεί σαν ασταμάτητο πολυβόλο στα ενδιάμεσα. Αλλά και ο Ronnie Van Zant τραγουδά με πάθος, όπως και τα κορίτσια των back vocals. Όμως το πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το δυνατό σφύριγμα που ακούγεται στα μέσα του τραγουδιού, από τον Van Zant, αυτό που είχε μάθει για να καλεί τα σκυλιά του στο κυνήγι.
Το θέμα περιστρεφόταν γύρω από τις καταχρήσεις των μελών του συγκροτήματος και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειές τους και έμελλε να γράψει ιστορία, όχι μόνο μουσικά, αλλά και να θεωρηθεί προφητικό για το μέλλον της μπάντας:
  • Πιο συγκεκριμένα οι στίχοι αναφέρονται στο ατύχημα μόλις ένα μήνα πριν την ηχογράφηση, του κιθαρίστα Garry Rossington – ο Zant τον αποκαλεί ειρωνικά ‘Prince Charming’-  με το καινούριο του αμάξι, ένα Ford Torino υπό την επήρεια αλκοόλ και χαπιών. Τον πήρε ο ύπνος στο τιμόνι κι έπεσε με ταχύτητα πρώτα σ’ ένα τηλεφωνικό στύλο, μετά σε ένα δέντρο και τέλος σ’ ένα σπίτι ("whiskey bottles, brand new car, oak tree you're in my way"). Αποτέλεσμα: ακυρώθηκαν προγραμματισμένες συναυλίες και ο ίδιος επιβαρύνθηκε με ένα τσουχτερό πρόστιμο (5.000,00$) από τον Van Zant. Είχαν προηγηθεί και αντίστοιχα ατυχήματα των Collins και Allen, οπότε μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Van Zant αισθανόταν ότι κάτι κακό θα συμβεί και προσπαθώντας να το εξορκίσει έγραψε τους στίχους του ‘That smell’, οι οποίοι προειδοποιούσαν: ‘tomorrow might not be here for you’ και ‘the smell of death surrounds you’.
Αλλά και ο ίδιος παντού διέδιδε ότι δεν θα κατάφερνε να φτάσει τα 30 με το βίαιο χαρακτήρα που διέθετε και τις κάθε είδους καταχρήσεις τόσο από εκείνον όσο και την υπόλοιπη μπάντα: ‘There’s too much coke and too much smoke’ ακούμε στο τραγούδι, ενώ κάπου αλλού η αναφορά ‘blow’ είναι στην αργκό η έκφραση για την κοκαΐνη.
Τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, στις 20 Οκτωβρίου 1977, το αεροπλάνο στο οποίο επιβιβάζονταν ολόκληρο το συγκρότημα των Lynyrd Skynyrd συνετρίβη σε δασική περιοχή του Gillsburg, της Λουιζιάνα, λόγω εξάντλησης καυσίμων. 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τα εξής μέλη του συγκροτήματος: o ιδρυτής και  βασικός τραγουδιστής Ronnie Van Zant, ο κιθαρίστας/τραγουδιστής Steve Gains καθώς και η τραγουδίστρια αδελφή του Cassie Gaines.
Η ειρωνεία δεν είναι μία αλλά πολλές: τόσο η Cassie, η οποία είχε φοβία με τα αεροπλάνα, όσο και ο αδελφός της και ο Allen (o οποίος επέζησε με τραύματα) είχαν αρχικά αρνηθεί να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, αλλά άλλαξαν γνώμη στη συνέχεια (σύμφωνα με τον Rossington οι δύο τελευταίοι  ‘πιέστηκαν’ από τον Van Zant να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους).  
O Rossington παρά τον απερίσκεπτο τρόπο ζωής του και όσα του καταλογίζονταν μέσα από το ‘That smell’ κατάφερε να επιβιώσει (αν και έδωσε πραγματικό αγώνα για να τα καταφέρει, αφού έπρεπε τραυματισμένος να διανύσει χιλιόμετρα μέσα στο σκοτάδι ανάμεσα στους βάλτους κρατώντας με το ένα του χέρι τη μύτη του που είχε σχεδόν αποκοπεί). Ο Van Zant, από την άλλη, επιβεβαιώθηκε στα λεγόμενά του, ότι θα πεθάνει νέος.
Από την πρώτη στιγμή όλοι μίλησαν για ‘την προφητεία’ του That smell που επαληθεύθηκε. Η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε ήταν απίστευτη, ενώ άλλη μία ειρωνεία που τροφοδότησε επιπλέον τις δοξασίες ότι το ‘πεπρωμένο φυγείν αδύνατον’, ήταν και το εξώφυλλο του δίσκου που παρουσίαζε το συγκρότημα να προβάλει μέσα από φλόγες. Και με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε άλλο ένα κεφάλαιο στη rock’n’roll μυθολογία.
Το εξώφυλλο του Street Survivors που άλλαξε κατ΄απαίτηση της συζυγόυ του Steve Gaines μετά το αεροπορικό δυστύχημα, χωρίς τις φλόγες
Οι εναπομείναντες του συγκροτήματος χρειάστηκαν μακρύ διάστημα για να αναρρώσουν από τα σωματικά και ψυχικά τραύματα του δυστυχήματος, παρότι δεν έκρυψαν ποτέ και μία ανακούφιση που επιτέλους αυτός ο κύκλος της βίας του Ronnie είχε κλείσει.
Σήμερα, στο συγκρότημα των Lynyrd Skynyrd, από τα ιδρυτικά στελέχη, έχει παραμείνει μόνο ο Rick Medlock, ενώ ο Rossingto το 2015 μίλησε για τις συνέπειες των εξαρτήσεών του. Παραδέχτηκε ότι εκείνος προκάλεσε το αυτοκινητιστικό ατύχημα, όμως δεν παραβλέπει ότι το όφελος ήταν μεγάλο αφού ‘από αυτό βγήκε ένα σπουδαίο τραγούδι!’
Βασικός τραγουδιστής στους Lynyrd Skynyrd είναι από το 1987  ο μικρότερος αδερφός του Ronnie, ο Johnny Van Zant, ο  οποίος ξεκίνησε να τραγουδά τα τραγούδια του αδερφού του για να τον γνωρίσει καλύτερα, μιλά για αυτόν με το μεγαλύτερο σεβασμό και υπόσχεται να σέβεται την μουσική παρακαταθήκη που παρέλαβε. Αποφεύγει να σχολιάσει την ‘κατάρα’ του συγκροτήματος και κρατά αποστάσεις από την ‘προφητεία’ του Τhat smell  λέγοντας απλά: ‘Εάν ο Ronnie ήταν τόσο βέβαιος ότι θα πεθάνει, γιατί δεν είχε κάνει διαθήκη;’
ZIGGY STARDUST
12/11/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου