TWISTED SISTER: Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Tο όνομα και η καριέρα των Twisted Sister είναι συνδεμένα με τις 3 μεγάλες επιτυχίες τους, "We're Not Gonna Take It", "I Wanna Rock"και “The Price”, τα άλμπουμ Under the Blade, You Can't Stop Rock 'n' Roll και Stay Hungry, τα έξυπνα video που τόσα χρόνια μετά παραμένουν ζωντανά, το μακιγιάζ τους και βέβαια την εκκεντρική εμφάνιση του Dee Snider. Όμως τα συγκροτήματα περνούν και δύσκολες καταστάσεις που αν δεν γίνει ο σωστός χειρισμός μπορούν να τους καταστρέψουν. Το καλοκαίρι είχα γράψει ένα σχετικά άρθρο για τη δύσκολη διετία 1981 -1983 των Heart που με δικά τους λάθη οδήγησαν την καριέρα τους στο ναδίρ. Μια τέτοια ιστορία θα διαβάσετε σήμερα, αυτή τη φορά για τους Twisted Sister.


Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος
Το αμερικάνικο συγκρότημα έχει αφήσει πίσω τους τις πρώτες δύσκολες ημέρες, έχει κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ, το ένα καλύτερο από το άλλο, με το Stay Hungry (1984, No 15 Αμερική, Νο 34 Μ.Βρετανία) να τους φέρνει τη μεγαλύτερη επιτυχία σ’ όλους τους τομείς και με τους νεαρούς τότε, Metallica να ανοίγουν κάποιες από τις ημερομηνίες τους. Το video του “I wanna Rock” με τον αλλόφρονα καθηγητή να γράφει ιστορία και να παραμένει έως σήμερα δείγμα νεανικής αντίστασης κατά του συντηρητισμού. Εξ’ άλλου οι Twisted Sister είχαν μπει στο μάτι της επιτροπής της Γερουσίας και του PRMC (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο).   
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η κακή σχέση του Dee Snider με τον πρόεδρο της Atlantic , Doug Morris ήταν μόνο η αρχή. Ο Snider δεν ήθελε για παραγωγό του καινούργιου άλμπουμ τους τον Tom Werman με τον οποίο είχαν δουλέψει στο Stay Hungry και το μετέφερε στον Morris, ο οποίος δεν συμφώνησε με τον Snider κι επέμενε στον Werman. Η επιτυχία του Stay Hungry έδωσε στο συγκρότημα την ευχέρεια να επιλέξουν τον παραγωγό τους που τελικά ήταν ο Γερμανός Dieter Dierks που το συγκρότημα είχε εκτιμήσει τη δουλειά του στους Scorpions.  Όμως οι κακές σχέσεις Morris (η εταιρεία) και Snider (το συγκρότημα) είχαν χαλάσει σε τέτοιο βαθμό που ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ τους Come Out and Play, o Morris κάλεσε στο γραφείο του τον κιθαρίστα Jay Jay French και του είπε να απολύσουν τον Dee Snider γιατί θα κατέστρεφε το συγκρότημα! Οι σχέσεις του συγκροτήματος με την δισκογραφική εταιρεία είχαν πάρει την κάτω βόλτα.

Η επιλογή να διασκευάσουν την παλαιά επιτυχία των Shangri Las, ‘Leader of the Pack’ και μάλιστα να την κυκλοφορήσουν σαν πρώτο single αποδείχτηκε μεγάλο λάθος. Ο πυρήνας των heavy fans δεν το δέχτηκε και το κομμάτι  (σ.σ. επιτυχία το 1964) ήταν κατώτερο των προσδοκιών τους (Νο 53 Αμερική, Νο 47 Μ.Βρετανία), πολύ ελαφρύ για τους Twisted Sister, πράγμα που φάνηκε κι από τη διαδρομή του στα charts που κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ PMRC
Το όνομα των Twisted Sister πήρε μεγάλη δημοσιότητα και ειδικά του Dee Snider λόγω του άγριου κυνηγητού που εξαπέλυσε εναντίον του η οργάνωση PMRC (Parents Music Recourse Center) που υποστηριζόταν κι από μέλη της Γερουσίας. Μπορεί στο τέλος να έπεσαν στα μαλακά, αλλά η δημοσιότητα μάλλον τους έβλαψε. Έφθασε στο σημείο το όνομα των Twisted Sister να αντιπροσωπεύει ότι κακό υπήρχε στο rock και υπήρξαν γονείς που απέτρεψαν τα παιδιά τους να πάνε στις συναυλίες τους, πόσο μάλλον να αγοράσουν τους δίσκους τους! Το Come out and Play (Νο 53 Αμερική, Νο 95 Μ.Βρετανία) ξεπέρασε στην Αμερική το 500.000 αντίτυπα αλλά σίγουρα μπορούσε πολύ καλύτερα και το συγκρότημα θεωρεί ότι η αρνητική δημοσιότητα του PMRC ήταν αυτή που το καταδίκασε εμπορικά.
Ο Jay Jay περιγράφει ένα πολύ χαρακτηριστικό περιστατικό: «Τη χρονιά της κυκλοφορίας του δίσκου παίζαμε με τους Dokken που άνοιγαν για εμάς, όταν με πλησίασε ένας νεαρός με t-shirt Dokken και μου είπε ότι δεν του αρέσουν οι Dokken κι είπε στους γονείς του ότι πήγε σε συναυλία τους κι όχι δική μας γιατί δεν θα τον άφηναν!»
Το εξώφυλλο του Come out and Play. Το καπάκι του υπόνομου είναι κοπτικό κι ανοίγει όπως θα δείτε στην επόμενη φωτό.
..κι εμφανίζεται ο Dee Snider. 


ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟ MTV ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕ
Αρχές του 1986 κυκλοφόρησαν το δεύτερο single από το Come out and Play που ήταν το "Be Chrool to Your Scuel". Το σενάριο του videο βασιζόταν σε μια μικρή ιστορία και πάλι με καθηγητή και συμμετείχε ο Alice Cooper που εκείνη την εποχή η καριέρα του ήταν στα εντελώς κάτω της!
Το MTV που είχε βοηθήσει πάρα πολύ το συγκρότημα με το heavy airplay video  "We're Not Gonna Take It" και "I Wanna Rock", αρνήθηκε να παίξει το «Be Chrool to Your Scuel" με την αιτιολογία ότι η ύπαρξη zombies ενοχλεί το νεανικό ακροατήριο. Την ίδια στιγμή το “Thriller” του Michael Jackson έπαιζε διαρκώς. Το συγκρότημα πιστεύει ότι η λογοκρισία τους είχε σαν πηγή τις πιέσεις που εξάσκησαν μέλη της Γερουσίας κατά των Twisted Sister.

Το πρόβλημα όμως πήρε μεγαλύτερη μορφή για το συγκρότημα αφού τα έξοδα του video, τα πλήρωσαν οι ίδιοι από την τσέπη τους χωρίς να πάρουν ούτε ένα δολάριο από την Atlantic Rec! Η μόνη χώρα που το video του "Be Chrool to Your Scuel" προβλήθηκε κανονικά ήταν η Φιλανδία. Στη χώρα μας δεν θυμάμαι να το είχε παίξει η κρατική τηλεόραση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική των ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ2 αλλά με το αν η εδώ εταιρεία το παρήγγειλε ή όχι. Στο κομμάτι (σ.σ. δεν εμφανίζονται στο video) παίζουν και οι Billy Joel – πιάνο, Clarence Clemons – σαξόφωνο και Brian Setzer – κιθάρα από τους Stray Cats.
Το Come out and Play ήταν η αρχή του τέλους για το συγκρότημα  για την Αμερική αν και στην Ευρώπη το όνομά τους ήταν πολύ ψηλά και ειδικά στη Μ.Βρετανία.  Παρ’ όλα αυτά, έχουν πολλά παράπονα από το γραφείο της Atlantic στην Μ.Βρετανία που δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προωθήσει το άλμπουμ.
ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ COME OUT AND PLAY
Είναι στην ανθρώπινη φύση να δίνουμε έκταση στο αρνητικό και να παραβλέπουμε το θετικό. Να αναφερθούμε λοιπόν σε 2 πολύ καλά στοιχεία του άλμπουμ, με πρώτο το εξώφυλλο που ήταν πολύ έξυπνο με το καπάκι ενός υπόνομου να σηκώνεται (ήταν κοπτικό) και να εμφανίζεται ο Snider. Οι φωτογραφίες που παρατίθενται είναι χαρακτηριστικές.
Το δεύτερο είναι η μπαλάντα "I Believe in You" που είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους και πέρασε απαρατήρητο, στη σκιά του “The Price”. Καλά όλα τα παραπάνω για τις κακές σχέσεις τους με τη δισκογραφική εταιρεία, το πρόβλημα με την επιτροπή της Γερουσίας και το PMRC αλλά σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις είναι μέτριες, με εξαίρεση το "I Believe in You" . Το video που βλέπετε είναι φτιαγμένο από fan κι αποτελείται από συρραφή παλαιότερων εμφανίσεων τους. Σίγουρα το Leader of the Pack’ ήταν λάθος επιλογή για πρώτο single, για τρίτο θα ήταν ότι έπρεπε. Αλλά ποια θα ήταν τα άλλα δύο, ο δίσκος είναι αδύναμος και το «Be Chrool to Your Scuel" με το σόλο σαξόφωνο δεν είναι Twisted Sister κομμάτι, όσο κι αν το τραβήξουμε.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το Love Is for Suckers  (1987) που αρχικά προοριζόταν για προσωπικό άλμπουμ του Dee Snider αλλά πιέστηκε από τη δισκογραφική εταιρεία του για να το κυκλοφορήσει σαν άλμπουμ των Twisted Sister. Την κυκλοφορία του ακολούθησε μια περιοδεία που κράτησε μόνο 1 μήνα και λίγες ημέρες αργότερα, αφού το συμβόλαιο με την εταιρεία τους έληξε,  ο Dee Snider ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το συγκρότημα.
Ο Snider είχε ξεκινήσει να δουλεύει το άλμπουμ με προηχογραφημένα ντραμς από τον Joe Franco (πρώην μέλος των Good Rats) αφού ο "A.J." Pero είχε αποχωρήσει για να σχηματίσει τους Cities. Ο Snider είχε προσκαλέσει και τους Kip Winger και Reb Beach των Winger και Steve Whiteman των Kix, ενώ παραγωγός ήταν ο Beay Hill. Η απόφαση της Atlantic να μη κυκλοφορήσει το άλμπουμ σαν προσωπικό του, τον ανάγκασε να το κυκλοφορήσει σαν Twisted Sister με τη συμμετοχή πλέον των Eddie Ojeda  και Jay Jay French κιθάρες και Mark Mendoza μπάσο. To Love is for Suckers έβγαλε μόνο ένα single, το Hot Love και γενικά απέτυχε εμπορικά.
ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ Ο JANICK GERS!
Εκείνο που δεν είναι γνωστό και δημοσιοποιήθηκε από τον Janick Gers των Iron Maiden είναι ότι ο Dee Snider πριν ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις του Love is for Suckers, του είχε τηλεφωνήσει λέγοντας του ότι εγκαταλείπει το make up και τη σκηνική παρουσία που είχε έως τώρα κι αν ήθελε να συνεργαστούν. Αλλά όπως λέει ο  Gers δεν του ξανατηλεφώνησε!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ   30/9/18





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου