TICKET TO RIDE: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ "ΤΑΞΙΔΕΨΑ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙΣ HEART!"

Σημερινός καλεσμένος του Ticket to Ride είναι ο Χρήστος Σταμέλος, παλιός γνώριμος από τον Capital FM αλλά και παλαιότερα dj στο Key Bar. Φανατικός οπαδός των Heart αλλά και των Journey  (ειδικά του Steve Perry), o Χρήστος απαντάει σε μια σειρά ερωτήσεων για ένα από το αγαπημένο του συγκροτήματα των αδελφών Wilson. Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Ριχάρδος

Α.Ρ. Πότε άκουσες για πρώτη φορά Heart και τι σου έκανε εντύπωση στον ήχο τους .
Πρώτη φορά άκουσα Heart όταν ήμουν 12 ετών, ακούγοντας τον αμερικάνικο σταθμό της βάσης του Ελληνικού(AFRS, στα μεσαία-AM). Είχαν μεταδώσει μια συναυλία τους και θυμάμαι χαρακτηριστικά τη φωνή της Ann Wilson να ερμηνεύει το "Barracuda". Nομίζω οτι και η ΕΡΤ εκείνη την εποχή μετέδωσε και στην τηλεόραση τη συναυλία αυτή. Μέχρι τότε είχα δει κάποιες φωτογραφίες τους στο Ποπ & Ροκ, αλλά δεν τους είχα ακούσει. Η μόνη μου επαφή με γυναίκα hard rocker, ήταν η Joan Jett.
2.    Αν σου ζήταγα να χωρίσεις σε 3 περιόδους την καριέρα τους ανάλογα με την επιτυχία τους, πως θα τη χώριζες;
Α' περίοδος 70s-1983 : αρκετές φολκ και Led Zeppelin επιρροές. Β' περίοδος 1985-1995: τα AOR χρόνια και ταυτόχρονα η αγαπημένη μου εποχή. Γ' περίοδος : 2002-σήμερα,όπου ουσιαστικά επανεκκίνησαν το συγκρότημα, με νέα μέλη, νέα δισκογραφικά συμβόλαια και πιο κλασικό ροκ ήχο.
3.  Τις έχει δει live; 
Ήμουν τυχερός να τις δω 2 φορές. Η πρώτη ήταν το 2004 σ έναν ιστορικό χώρο του Λονδίνου (το Apollo Hammersmith) και τη δεύτερη σ έναν ακόμα πιο ιστορικό χώρο, και πάλι στο Λονδίνο, στο Royal Albert Hall, μάλιστα με τη συνοδεία της Royal Philharmonic Orchestra.
Το Royal Albert Hall σε όλο του το μεγαλείο.

Ήταν και τις δυο φορές εξαιρετικές στη σκηνή. Την πρώτη μάλιστα, μπάσο έπαιζε ο Mike Inez (Alice In Chains),τον οποίο και συνάντησα έξω από το θέατρο μετά τη συναυλία μαζί με τον ντράμερ Ben Smith. Πιο τυχερός στάθηκα τη δεύτερη φορά, όταν μετά από αναμονή (έβρεχε κιόλας) κατάφερα να φωτογραφήσω από κοντά την Ann Wilson. Εδώ αξίζει να σημειώσω την μεγαλύτερη τρέλα που έχω κάνει για τους Heart : την πρώτη φορά ταξίδεψα αυθημερόν για να τους δω, πήγαινε-έλα σε 24 ώρες!
Οι Heart Λονδίνο 2016

4.    Άκουσες τους Roadcase Royale το καινούργιο συγκρότημα της Nancy Wilson και το προσωπικό άλμπουμ της Ann;  
Ναι, είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα ροκ και σόουλ το άλμπουμ των Roadcase Royale. Και της Ann το cd είναι προσεγμένο έχει πολλούς καλεσμένους  και αποτελείται από διασκευές, όπως και τα δυο E.P. της.
5.    Ποιο από τα live άλμπουμ τους θεωρείς καλύτερο και γιατί;

Το "The road home", λόγω της ιδιαίτερης ακουστικής ατμόσφαιρας και της συμβολής του John Paul Jones (Led Zeppelin).
6.    Από τα dvd/βιντεοκασέτες;
Για τους ίδιους λόγους και το "The road home" DVD, καθώς και το Alive In Seattle (το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει και κάποια ανέκδοτα κομμάτια).
DVD από τη συλλογή του Χρήστου Σταμέλου.

7.    Θα ήθελα τη γνώμη σου για την μεγάλη αγάπη τους για τους Led Zeppelin.

Αν και κάποιες φορές καταντάει εκνευριστική η εμμονή (κυρίως της Ann) με τους Led Zeppelin, ωστόσο αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη του ήχου τους, στα 70s κυρίως.
8.    Πως σου φάνηκε η διασκευή τους στο"You're the Voice"του John Farham;
Πάρα πολύ καλή. Η φωνή της Ann είναι τόσο σπουδαία γενικά, που δίνει άλλη διάσταση στα κομμάτια. Ξέρεις ότι η μοναδική στούντιο εκτέλεση της διασκευής υπάρχει στο Greatest Hits 1985-1995; μιας και πρωτομπήκε στο live album "Rock the house live"(1991).
9.    Η τριετία 1980 -1983 ήταν πολύ κακή για τις Heart. Τα άλμπουμ Private Audition και  Passioworks σχεδόν δεν τα κατάλαβε κανείς. Η γνώμη σου…
Όντως η 3ετία εκείνη ήταν η πιο άχαρη για το γκρουπ. Δυο μάλλον αδιάφορα LPs και πολλές καταχρήσεις ήταν οι λόγοι της κατρακύλας των Heart.
10.    Παρ’ όλο που η ιστορία τους γράφτηκε, τα τελευταία 4 άλμπουμ τους (Jupiters Darling,  Red Velvet Car, Fanatic και Beautiful Broken) στέκουν. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτά τα τέσσερα και τις σημερινές Heart.
Είναι και τα τέσσερα αξιοπρεπή και επανεκκίνησαν σωστά το συγκρότημα. Αν είναι να αγοράσει κανείς μόνο ένα, θα πρότεινα το "Jupiters darling".
cd από τη συλλογή του Χρήστου Σταμέλου.

11.    Heart ή Lovemongers;

Heart, αν και το "Whirlygig"ήταν ένα πάρα πολύ καλό άλμπουμ. Αξίζει να το ψάξει κανείς.
12.    Κατά την προσωπική μου γνώμη το καλύτερο άλμπουμ τους είναι το Dog and Butterfly. Ποια είναι η γνώμη σου;
Φυσικά και είναι κλασικό όπως και το πρώτο τους "Dreamboat Annie", αλλά εγώ προτιμώ ίσως και για πιο συναισθηματικούς λόγους την τριάδα Heart/Bad Animals/Brigade.
Heart, Λονδίνο 2016

13.    Ένα Τοπ 3 αγαπημένων τραγουδιών και ένα Τοπ 3 αγαπημένων άλμπουμ.  
Tracks: Alone, What about love, Barracuda. LPs: Heart, Bad animals, Brigade.
Βιβλία και Box set των Heart από τη δισκοθήκη του Χρήστου Σταμέλου




 24/8/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. καντε τους 2 τους φανατικους Heart στην Ελλαδα , μαλιστα επειδη καποτε δεν υπηρχαν original μπλουζες , εφτιαχνα μονος μου μπλουζες Heart .

    θα συμφωνησω απολυτα με την Led Zeppelinικη εμμονη τους , την θεωρω 'απαραδεκτη ' ( προσωπικα οι led zeppelin ειναι απο τα ελαχιστα συγκροτηματα που δεν μπορω με τιποτα να ακουσω ) .Οι Heart ειχαν δικη τους προσωπικοτητα και ηχο . Ειχα διαβασει καποια συνεντευξη της Ann που 'απαξιωνε ' την 80'ς περιοδο τους οτι δεν ηταν αληθινη , τα κομματια δεν ειχαν ψυχη κτλ κτλ .Και φυσικα επικοινωνησα μαζι της και της ειπα οτι τα κομματια των 80'ς ηταν υπεροχα ενω τα τελευταια δεν ακουγονται .Και μου απαντησε οτι δεν εννοουσε οτι δεν ειχαν καλα κομματια .
    Θεωρω το Brigade μεσα στα 10 καλυτερα AOR αλμπουμ ολωn των εποχων ,παρολο που πολλα κομματια τους δεν εγιναν τοσο μεγαλες επιτυχιες οπως για παραδειγμα ειχε γινει το Alone . Υπαρχει καλυτερη μπαλλαντα απο το Stranded ? Η κομματαρα σαν το Wild child ?

    Ann Wilson ειναι για μενα η κορυφαια γυναικα rock τραγουδιστρια , το αντιστοιχο του μακαριτη Jim Jamison .Εννοειται υπαρχουν χιλιαδες μεγαλες φωνες , η Ann ειχε αυτο το 'κατι ' που σε γοητευει , την δυναμη μαζι με την ευαισθησια . Και φυσικα ταλενταρα και η Nancy .
    Τωρα τελευταια εχουν χωρισει οι δρομοι τους λογω οικογενειακων προβληματων ,ελπιζω καποια στιγμη να ενωθουν αλλα αμα ειναι να κανουν τους θυληκους led zeppelin καλυτερα ας μεινουν εκει που ειναι .Δεν ειναι οι Heart tribute στους Zeppelin .
    Εχουν εκτελεσει μπροστα στον Obama αν δεν κανω λαθος το straiway to heaven στην τελετη των Led Zeppelin για το Hall of Fame . Πολυ δυνατη εκτελεση για την ακριβεια οι ιδιοι δεν θα το επαιζαν τοσο καλα , αυτο δεν σημαινει οτι επειδη οι Heart ειναι μουσικαρες θα γινουν η επισημη tribute μπαντα τους .


    ΑπάντησηΔιαγραφή