SCOTT McKENZIE: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΤΩΝ HIPPIES “SAN FRACISCO (BE SURE TO WEAR FLOWERS IN YOUR HAIR)”

H μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του Αμερικανού τραγουδιστή Scott Mckenzie (1939-2012), υπήρξε αναμφίβολα το τραγούδι "San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)", στο οποίο έχει δοθεί ο τίτλος του ανεπίσημου ύμνου του κινήματος της αντικουλτούρας (πολιτικής ανυπακοής) που αναπτύχθηκε κυρίως στις  Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαδόθηκε στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, με κορύφωση τα έτη από το 1965 έως το 1972,  και συμπεριελάμβανε το κίνημα των Hippies, την αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ και την παθητική αντίσταση (ιδεολογία της μη βίας).

Το τραγούδι είναι σύνθεση του John Phillips (μέλος των The Mamas & the Papas), για το οποίο δήλωσε ότι το συνέθεσε μέσα σε είκοσι λεπτά. Σε παραγωγή του ιδίου μαζί με τον διάσημο Lou Adler (μουσικός & κινηματογραφικός παραγωγός εκτός των άλλων ενασχολήσεων του), κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου 1967, με σκοπό να προωθήσει το επερχόμενο (επιτυχημένο) φεστιβάλ του Monterey  (16-18 Ιουνίου) στην Καλιφόρνια.
(σημ. Χαρακτηριστικός ο στίχος:: for those who come to San Francisco, summertime will be a love-in there.)
Και το πέτυχε με τον καλύτερο τρόπο, αφού αμέσως έφθασε έως το Νο. 4 στις Η.Π.Α., Νο. 2 στον Καναδά, Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες  χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ ανάλογη επιτυχία γνώρισε και στην Αυστραλία  με πωλήσεις άνω των επτά εκατομμυρίων παγκοσμίως.
Οι μουσικοί που ηχογράφησαν στο ‘’San Francisco’’, εκτός του συνθέτη John Phillips (κιθάρα,σιτάρ) ήταν δύο από τα μέλη των περιζήτητων session μουσικών ‘’The Wrecking Crew’’, οι Joe Osborn (μπάσο) και Hal Blaine (τύμπανα) καθώς και ο Gary L Coleman (κρουστά).
TRIVIA:

•   Το τραγούδι παίχτηκε εκτεταμένα κατά την διάρκεια της  ‘’Άνοιξης της Πράγας’’ στην τότε Τσεχοσλοβακία.
•   Έχει συμπεριληφθεί  σε κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων οι ‘’Frantic’’ (1988), ‘’Forrest Gump’’ (1994) και ‘’The Rock’’ (1996).
•   Έχει διασκευαστεί μεταξύ άλλων από τους :  Johnny Hallyday  στα γαλλικά (επιτυχία στην Βαλονία του Βελγίου το 1967), Petula Clark, Tanya Tucker & Ted Hawkins.
•   Δείγμα (sample) έχουν συμπεριλάβει οι Helloween στο τραγούδι τους ‘’Revolution Now’’ από τον δίσκο ‘’ Chameleon’’ (1993).
•   Δεύτερη πλευρά (flip side) στο San Francisco ήταν το ‘’What’s the Difference’’.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602

22/8/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου