ROCK INCIDENT 39: Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ GUNS’N’ROSES ΣΤΟ MONSTERS OF ROCK TOY 1988 ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ

Από εκείνη τη βραδιά του 1980 που στον ιστορικό χώρο του Donington και στο  Monsters of Rock εμφανίστηκαν οι Rainbow, Judas Priest και οι Scorpions, έχουν περάσει 8 γεμάτα χρόνια. Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί σαν το καλύτερο στο χώρο του με τα μεγάλα ονόματα να δίνουν το παρόν. Άλλη δεκαετία, άλλη εποχή. Στο Donington του 1988 τα ονόματα είναι πολλά κι ΟΛΑ μεγάλα: Iron Maiden, Kiss, Megadeth, David Lee Roth, και το καινούργιο συγκρότημα των Guns’n’Roses, μόλις 5o όνομα στη λίστα πάνω από τους Helloween.
Ο χώρος, χρόνο με χρόνο γίνεται ακόμα καλύτερος κυρίως στο θέμα πρόσβασης (είναι κοντά στο Nottingham) αλλά και διαμονής των θεατών.
Στο Monsters of Rock του 1988 οι θεατές υπολογίστηκαν στους 107.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δημοσιογράφων του περιοδικού Kerrang! 

Όμως η ομορφιά του φεστιβάλ σκιάστηκε από το θάνατο 2 ανθρώπων και τον τραυματισμό 30 άλλων. Μέσα σε μια ατελείωτη θάλασσα λάσπης βγήκαν οι Guns’n’Roses με την αρχική σύνθεσή τους, δηλ. τον Steven Adler στα ντραμς, τους Slash και Izzy στις κιθάρες, τον Duff στο μπάσο και τον Axel στο μικρόφωνο. Με το άκουσμα του «It’s so Easy», ο κόσμος άρχισε να σπρώχνεται μπροστά στη μπαριέρα, ενώ ακολούθησαν τα “Mr. Brownstone”, “You’re crazy” και πριν ξεκινήσουν το“Paradise city” ο Steven Adler βγαίνει από τη ντραμς του και πάει στον Slash όπου του μιλάει, δείχνοντας προς τον κόσμο. Το συγκρότημα δεν προχωράει στο επόμενο τραγούδι, λέγοντας στον κόσμο να κάνει πίσω και όλοι αισθάνθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, χωρίς να ξέρουν το ακριβώς συμβαίνει. Αργότερα έγινε γνωστό ότι δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν.  Τα 2 πτώματα βρέθηκαν μέσα σε 10 πόντους λάσπης (σ.σ. έβρεχε επί δύο ημέρες πριν τη συναυλία) όταν τραυματίστηκαν θανάσιμα κάνοντας βουτιές στην λάσπη, τσουλήθρα (“crowd collapse”), 50 μέτρα από τη σκηνή (σ.σ. για αυτό ο Adler είδε το περιστατικό). Ο ένας ήταν 18 ετών κι άλλος 20! Τραγικό.

Την επόμενη χρονιά το φεστιβάλ δεν έγινε ενώ το 1990 επανήλθε με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κυρίως στη μπαριέρα αλλά και στην οργάνωση της διαμονής που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν επαρκής, αλλά ευτυχώς εκεί υπήρξε μόνο ταλαιπωρία και όχι τραυματισμός ή θάνατος. Τέλος, για αρκετά χρόνια μετά οι Guns’n’Roses εξακολουθούσαν να αναφέρονται στο τραγικό γεγονός, δείγμα του πόσο είχαν επηρεαστεί από τις δύο απώλειες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/8/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου